Üst düzey kadın yöneticilerin kariyer gelişimi deneyimlerinin incelenmesi
Analysing senior women managers'career development experiences
  1. Tez No: 693973
  2. Yazar: DÜNYA BAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ESRA ASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Üst düzey kadın yönetici, kariyer başarısı, kariyer engelleri, başa çıkma mekanizmaları, kariyer planları, Senior women managers, career success, career barriers, coping mechanisms, career plans
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Bu araştırmada üst düzey kadın yöneticilerin kariyer gelişimi deneyimlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gömülü teori tasarımına uygun olarak yürütülen araştırmaya çeşitli sektörlerde üst düzey yöneticilik pozisyonlarında görev yapmış veya halen görevini sürdürmekte olan 21 kadın yönetici katılmıştır. Araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış yüz yüze görüşmeler yoluyla elde edilmiştir. Verilerin analizinde klasik gömülü teori tasarımının açık kodlama, seçici kodlama ve kuramsal kodlama basamaklarındaki işlemler uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda bu araştırmanın çekirdek kategorisi üst düzey yönetici olma süreci olarak belirlenmiştir. Üst düzey yönetici olma süreci, geçmiş zaman, şimdiki zaman ve gelecek zaman ekseninde meydana gelen yaşantıları içeren uzun bir kariyer gelişimi yolculuğunu ifade etmektedir. Dolayısıyla bu süreç, kendi içerisinde bir ardıllık barındırmaktadır. Katılımcılar, üst düzey yönetici olma sürecinde deneyimledikleri kariyer engelleri, bu engellerle başa çıkmada kullandıkları mekanizmalar ve kariyer başarısına katkı sağlayan özelliklerinin etkileşimiyle ortaya çıkan yaşantıları sayesinde üst düzey yönetici olma deneyimini anlamlandırmaktadır ve bu deneyimle beraber geleceğe yönelik kariyer planları şekillenmektedir. Elde edilen bu sonuçlar ilgili alanyazın çerçevesinde tartışılarak geleceğe yönelik birtakım öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the career development experiences of senior women managers. 21 female managers who have worked or are still working in senior management positions in various sectors participated in the study. Following the grounded theory design, the data were collected through semi-structured face-to-face interviews. Open coding, selective coding, and theoretical coding steps of classical grounded theory design were applied. As a result, the core category of this research was found as the process of becoming a senior manager. The process of becoming a senior manager refers to a long career development journey including experiences that occur in the axis of past, present, and future time. Therefore, this process contains a succession in itself. The participants make sense of the experience of being a senior manager through the career barriers they have experienced in the process of being a senior manager, the mechanisms they use to cope with these obstacles, and their experiences that result from the interaction of their features that contribute to career success, and their career plans for the future are formed by this experience. Finally, the results were discussed along with the relevant literature and some suggestions were made for future directions.