Negatif ve pozitif özgürlük anlayışlarının eşitlik ve özgürlük kavramlarına etkisi
The effects of negative and positive concepts of liberty on equality and liberty concepts
  1. Tez No: 693977
  2. Yazar: YAVUZ SELİM ERFİDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Equality, Liberty, Two Concepts of Liberty, Negative Liberty, Positive Liberty, Liberalism
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Eşitlik ve özgürlük kavramları, siyaset felsefesinin önemli olduğu kadar tartışmalı kavramları olarak kabul edilmektedir. Bu kavramlar farklı siyasî tecrübelerin sonucu olsa da popülerliliğini koruma konusunda da oldukça mahirdirler. Toplumsal hayata geçişle beraber yaşanan eşitsizliğe karşı bir çözüm olarak kabul edilen eşitlik iddiası ile iktidar karşısında müdahaleye uğramamayı ifade eden özgürlük kavramları bu anlamda belirli bir süre birbirleri arasında eşgüdümü de barındırmıştır. Fransız Devrimi'ne kadar bu iki idealin birlikteliğinden söz etmek hatalı olmayacaktır. İlerleyen zamanda özgürlük ve eşitlik, özellikle ideolojik bağlamlanmalar sebebiyle, farklı karakterlerini ortaya koymuş durumdadır. Burada, özgürlük teorisi içerisindeki bir ayrım olarak negatif ve pozitif özgürlük de bu ayrışmada bir etkileşimi içinde barındırmaktadır. Klâsik özgürlük fikri olarak negatif özgürlük müdahalesizliği ifade ederken, pozitif özgürlük ise bireyin kendi kendisine yetmeyi de kapsayacak içsel bir özgürlüğün ifadesidir. Bu çalışma da genel olarak, negatif ve pozitif özgürlük düşüncelerinin içerisinde konumlanmış olan eşitlik ve özgürlük düşüncelerini ortaya koyma amacındadır. Eşitlik ve özgürlük kavramlarının, tarihsel olarak gelişimlerini sunmayı amaçlarken aynı zamanda bu kavramların farklı temellerini iki özgürlük düşüncesinde belirli bir temelde anlamak bu çalışma boyunca önemli bir noktayı işaret etmektedir. Bu kapsamda eşitlik ve özgürlük fikirlerinin tarihsel gelişiminin irdelenmesi ve daha sonra iki özgürlük anlayışına tezahürlerinin belirtilmesi çalışmanın temel yöntemini ifade etmektedir. İki özgürlük anlayışının ortaya çıkış itibari ile özgürlük teorisi çerçevesinde kalmasına rağmen, daha sonra idelojik, siyasî ve iktisadi nedenlerle eşitlik ve özgürlük kavramlarıyla olan yakın ilişkisi de ifade edilmiştir. Negatif ve pozitif özgürlüklerin uyumlu ilişkisinden çatışmalı hallerine geçişindeki tarihsel tecrübeler ise eşitlik ve özgürlük ile ilişkisinde belirleyici olmuştur. Netice itibari ile eşitlik ve özgürlük kavramları iki özgürlük anlayışı ile ilişkilendirilmiş ve ortodoks temellerinden uzak kalmıştır. Anahtar Kavramlar: Eşitlik, Özgürlük, İki Özgürlük Anlayışı, Negatif Özgürlük, Pozitif Özgürlük, Liberalizm.
Özet (Çeviri)
The concepts of equality and liberty are accepted as important as well as controversial concepts of political philosophy. Although these concepts are the result of different political experiences, they are also very adept at maintaining their popularity. The claim of equality, which is accepted as a solution to the inequality experienced with the transition to social life, and the concepts of liberty, which express non-intervention in the face of power, have also included coordination between each other for a certain period of time. It would not be wrong to mention the coexistence of these two ideals until the French Revolution. In the future, liberty and equality have revealed their different characters, especially due to ideological contexts. Here, as a distinction within the theory of liberty, negative and positive liberty also contain an interaction in this separation. As the classical idea of liberty, negative liberty expresses non-intervention, while positive liberty is the expression of an inner liberty that includes self-sufficiency. This study, in general, aims to reveal the ideas of equality and liberty, which are located within the negative and positive ideas of liberty. While aiming to present the historical development of the concepts of equality and liberty at the same time, understanding the different foundations of these concepts on a specific basis in the two ideas of liberty points to an important point throughout this study. In this context, examining the historical development of the ideas of equality and liberty, and then specifying their manifestations to the two understandings of liberty express the basic method of the study. Although the two understandings of liberty remained within the framework of the theory of liberty, their close relationship with the concepts of equality and liberty for ideological, political and economic reasons was also expressed. The historical experiences in the transition of negative and positive liberties from their harmonious relationship to their conflictual state have been decisive in their relationship with equality and liberty. As a result, the concepts of equality and liberty were associated with two understandings of liberty and remained far from their orthodox foundations.