The role of international organizations on disarmament of the Korean Peninsula: The cases of un and Asean
Kore Yarımadası'nın silahsızlanmasında uluslararası örgütlerin rolü: BM ve Asean örnekleri
  1. Tez No: 693985
  2. Yazar: SILA SELİN TÜRKEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kore Yarımadası, silahsızlanma, ASEAN, Korean Peninsula, disarmament, ASEAN
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Bölge Çalışmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Asya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu tezin amacı, Kore Yarımadası'nın silahsızlanmasında uluslararası örgütlerin rolünü incelemektir. Kore Yarımadası'nın güvenliği ile yakından ilişkili olmaları nedeniyle BM ve ASEAN örnek olarak ele alınmış ve rolleri karşılaştırmalı yöntem kullanılarak incelenmiştir. Başlangıç olarak, silahsızlanma konsepti, silah kontrolü ve yayılmanın önlenmesi kavramlarından ayrılarak kavramsal karmaşanın giderilmesi çabalanmıştır. Ayrıca çalışmada bahsedilen silahsızlanma kavramının sınırları belirlenmiştir. Kitle imha silahlarının tamamen yok edilmesi ve konvansiyonel silahların önemli ölçüde azalması anlamına gelen genel ve tam silahsızlanma, yarımadadaki sorunun sadece Kuzey Kore'nin nükleer silahlarına indirgenmesini önlemek için tercih edilmiştir. BM ve ASEAN'ın rolüne teorik bir çerçeve kazandırmak amacıyla uluslararası ilişkiler teorilerinin silahsızlanmaya yönelik yaklaşımları detaylandırılmaya çabalanmıştır. Ardından tarihsel olarak uluslararası silahsızlanma girişimleri anlatılmış ve BM'nin aktif rolü dikkat çekmiştir. Yine burada sıkça silahsızlanma ile karıştırılan silah kontrolü ve yayılmanın önlenmesi girişimleri dışarıda bırakılmaya çabalanmıştır. Teorik çerçevenin oluşturulmasının ardından, Kuzey Kore ve Güney Kore'nin tarihsel olarak silahlanma süreci anlatılmıştır. Burada temel amaç, bu iki Kore'nin ne tür gelişmeler ile savunmalarına ağırlık verdiklerini anlamaktır. Bu nedenle, Kore Yarımadası'nda tehdit algısına yönelik kültürel, tarihsel ve stratejik bakış açılarına da değinilmiştir. Kuzey Kore'nin nükleer silahlarının yanı sıra Güney Kore'nin konvansiyonel silahlanmasının ve ABD'nin askeri varlığının yarımadada barışın sağlanmasına yönelik engel oluşturduğu sonucuna varılmıştır. Son olarak, ASEAN ve BM'nin iki Kore ile ilişkileri ve Kore Yarımadası'nın güvenliğinin sağlanmasına dahil oluşları incelenmiştir. BM'nin bölgenin silahsızlanmasındaki inisiyatifleri, genel olarak uluslararası iş birliği çerçevesinde şekillenmektedir. BM'nin rolünün, liberalizmin silahsızlanmanın sağlanmasına yönelik bakış açısı ile paralellik gösterdiği açığa çıkmıştır. Söylem ve normların gücüne güvenen ASEAN'ın ise, inşacı kuramın silahsızlanmadaki tavrı ile uyumlu çabaları olmuştur. Yine de bu iki uluslararası örgütün çabalarının ağırlıklı olarak sadece Kuzey Kore'nin nükleer programına yöneldiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyze the role of international organizations on the disarmament of the Korean Peninsula. Since they are closely related to security of the Korean Peninsula, the UN and the ASEAN are taken as cases and their roles are examined using a comparative method. Initially, the concept of disarmament was separated from the concepts of arms control and non-proliferation, and conceptual confusion was tried to be eliminated. In addition, the boundaries of the disarmament concept mentioned in the study were specified. General and complete disarmament, which means the complete elimination of WMDs and a significant reduction in conventional weapons, was chosen to prevent the problem in the peninsula from being reduced to nuclear weapons of North Korea, alone. In order to provide a theoretical framework for the role of UN and ASEAN, the approaches of international relations theories towards disarmament have been tried to be detailed. Then, historically, international disarmament attempts are explained, and the active role of the UN has been paid attention. Here again, arms control and non- proliferation initiatives, which are often confused with disarmament attempts, are tried to keep out. After the theoretical framework was formed, the historical armament process of North Korea and South Korea was explained. The main purpose here is to understand what kind of developments have prompted the two Koreas to focus on defense. For this reason, cultural, historical, and strategic perspectives on the perception of threat in the Korean Peninsula are also mentioned. It was concluded that, in addition to the nuclear weapons of North Korea, the conventional armament of South Korea and the military existence of the US constitute an obstacle to peace in the peninsula. Finally, the relations of ASEAN and UN with the two Koreas and their involvement in the security of the Korean Peninsula are examined. The initiatives of the UN in the disarmament of the region are generally shaped within the framework of international cooperation. It has become clear that the role of the UN is parallel to the liberal perspective on ensuring disarmament. ASEAN, relying on the power of discourse and norms, has made efforts in line with the position of the constructivist theory on disarmament. However, it has been revealed that the efforts of these two international organizations are mainly concentrated on North Korea's nuclear program.