Kamu diplomasisi: Asya ve dünyanın Türkiye algısını Twitter üzerinden değerlendirme
Public diplomacy: Evaluating Asia and the world's perception of Turkey on Twitter
- Tez No: 693984
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM HAKİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kamu Diplomasisi, Türk Kamu Diplomasisi, Asya, Yabancı Kamuoyu, Twitter, Public Diplomacy, Turkish Public Diplomacy, Asia, Foreign Public Opinion, Twitter
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Bölge Çalışmaları Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
TÜRKÇE ÖZET Kamu diplomasisi, klasik diplomasi anlayışından farklı olarak, kamuoyu ve sivil toplum odaklı, devlet-dışı aktörlerin dâhil olduğu ve yumuşak güce dayanan bir diplomasi anlayışı şeklinde karşımıza çıkmıştır. Medyanın artan önemi ve politikaların kamuoyu önünde gerçekleşerek daha şeffaf bir şekilde yürütülmesi, devletler için kamuoyuna karşı hesap verilebilir olmayı gerekli kılmıştır. Bu zaruret, yerel ve uluslararası kamuoyuna karşı duyarlılığı artırmış ve devletler politika üretirken, kendileri dışında kalan aktörlerin fikir ve algılarını gözetmek zorunda kalmıştır. Nitekim demokratikleşme ve insan hakları gibi konular gündemde daha çok yer almış ve bu durum devletleri, sergiledikleri görüntünün mahiyetine dikkat etmeye itmiştir. Bu doğrultuda, iç ve dış politikaların meşruiyet çerçevesinde olması gerekli hâle gelmiştir. Böylece devletler meşruiyeti kazanmak için kendi kamuoyunun yanı sıra yabancı kamuoyunu bilgilendirme ve etkileme çabalarına girmiş ve kamu diplomasisi gittikçe önem kazanmıştır. Türkiye'de henüz yeni bir çalışma alanı olan ve profesyonel olarak 2000'li yıllardan sonra önem kazanan kamu diplomasisi, bu tez çalışmasının ana konusudur. Bu alanda etkili çalışmalar yürüten Türkiye, kamu diplomasisi faaliyetlerine Asya'da ağırlık vermeye başlamıştır. Kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra, sivil toplum kuruluşlarının faaliyetleri ve sinema ve dizi sektörünün etkisiyle Asya'da Türkiye'nin kamu diplomasisi, mühim boyutlara ulaşmıştır. İletişim ve enformasyon toplumuna doğru evrilen küresel sistemde meydana gelen değişimler ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler neticesinde sosyal medya, devlet-dışı aktörler, sivil toplum ve kamuoyu gibi kavramlarla birlikte yeni sistemde ortaya çıkmıştır. Sosyal medyanın uluslararası sisteme eklemlenmesiyle birlikte devletler, sanal ortamlarda var olma çabası içine girmiştir. Tez çalışmamızda bu durum dikkate alınarak Türkiye'nin yabancı kamuoyundaki algısını ölçmek için Twitter üzerinden bir değerlendirmeye gidilmiştir. Genel olarak küresel dünyada, özelde ise Asya'da Türkiye algısı incelenmiştir. Bunun için Twitter'da farklı konularda yazılan tweetler ve kullanıcıların takipçi kitlesine göre bu tweetlerin etki alanları, değerlendirilmiştir. Bu çerçevede yabancı kamuoyunu anlamada kullanılabilecek alternatif bir yöntem, sunulmak istenmiştir. Yapılan analizle yabancı kamuoyunun ne söylediğine bakarak, istenilen yönde ve hedeflenen amaç doğrultusunda onları yönlendirmenin, kamu diplomasisi için gerekli olduğu bir kez daha vurgulanmıştır. Sonuç olarak, tezimizin bundan sonraki kamu diplomasisi çalışmalarına katkı sağlaması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Unlike the classical diplomacy, public diplomacy has emerged as a soft power-based diplomacy approach that focused on the public and civil society, includes non-state actors. The increasing importance of the media and the more transparent implementation of policies in front of the public made it necessary for states to be accountable to the public. This necessity has increased the sensitivity towards local and international public opinion and states have had to consider the ideas and perceptions of actors other than themselves while making policies. As a matter of fact, issues such as democratization and human rights took place more on the agenda and this situation led the states to pay attention to the nature of the image they display. In this direction, it has become necessary for domestic and foreign policies to be within the framework of legitimacy. Thus, in order to gain legitimacy, states have made efforts to inform and influence the foreign public as well as their own public opinion, and public diplomacy has become increasingly important. Public diplomacy, which is a new field of study in Turkey and gained importance professionally after the 2000s, is the main subject of this thesis. Carrying out effective studies in this field, Turkey has started to focus on public diplomacy activities in Asia. In addition to public institutions and organizations, the activities of non-governmental organizations and the influence of the cinema and TV series, Turkey's public diplomacy in Asia has grown significantly. As a result of changes in the global system such as the evolution towards the communication and information society, and the developments in communication technologies, social media has emerged with concepts such as non-state actors, civil society and public opinion. With the integration of social media into the international system, states have made an effort to exist in virtual environments. In our thesis study, taking this situation into consideration, an evaluation was made on Twitter in order to measure the perception of Turkey in foreign public opinion. The perception of Turkey in the global world in general and in Asia in particular has been examined. For this, tweets written on different topics on Twitter and the domains of these tweets according to the followers of the users were evaluated. In this context, an alternative method that can be used to understand foreign public opinion is presented. With the analysis made, it has been emphasized once again that it is necessary for public diplomacy to direct them in the desired direction and towards the targeted goal, by looking at what the foreign public is saying. As a result, it is aimed that our thesis will contribute to future public diplomacy studies.