Sahraaltı Afrika devletlerinin denge politikaları: Bölgesel bir analiz
The balancing policies of Sub-Saharan African states: A regional analysis
  1. Tez No: 693998
  2. Yazar: BEGÜM GÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜRSEL BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sahraaltı Afrika, Realizm, Denge Politikası, Sub-Saharan Africa, Realism, Balance Policy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Bölge Çalışmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afrika Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Afrika Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
“Sahraaltı Afrika Devletlerinin Denge Politikaları: Bölgesel Bir Analiz”DıĢ politikaları pre-kolonyal döneme kadar uzanan Sahraaltı Afrika devletleri, günümüze kadar hem kıta içi hem de kıta dıĢı güç mücadelelerine sahne olmuĢtur. Sömürgecilik dönemi ile birlikte bağımsızlığını kaybeden kıta ülkeleri bağımsızlıklarını kazanabilmek adına da mücadele yürütmüĢtür. Bağımsızlıktan sonra ortaya çıkan devletleĢme sürecinde Avrupa ülkeleri tarafından din, dil, etnik grup gözetilmeden çizilen sınırlar ve kıtaya yapılan müdahaleler ile doğal bir devletleĢme süreci geçirmeyen bu ülkeler; iç savaĢ, yolsuzluk, yoksulluk, altyapı yetersizliği ve teknik bilgi eksikliği gibi pek çok sorunla karĢılaĢmıĢtır. Bu sorunların yanı sıra bağımsızlıkları ekseriyetle Soğuk SavaĢ dönemine denk gelen kıta ülkeleri, iki kutuplu sistemin güç mücadelesine de sahne olmuĢtur. Doğu Bloku-Batı Bloku kutuplaĢması Afrika ülkelerine zaman zaman fayda sağlarken zaman zaman da zarar vermiĢtir. Sömürgecilik tecrübesinin verdiği hayatta kalma güdüsüyle, güçlü olmayan Afrika devletleri denge politikasına ihtiyaç duymuĢtur. Dolayısıyla, Sahraaltı Afrika devletlerinin dıĢ politikaları ağırlıklı olarak hayatta kalma ve devletin temel altyapı, teknik bilgi gibi eksikliklerini giderebilmek için çıkar odaklı olmuĢtur. Hem hayatta kalmak hem de çoğunluğu ekonomik olmak üzere çıkar elde etmek için çeĢitli dıĢ iliĢkiler kuran Afrika devletlerinin bu iliĢkileri neye göre kurduğu, neyi dengelediğini araĢtırmak bu çalıĢmanın temel amacını oluĢturmaktadır. Bu amaca ulaĢmak için Sahraaltı Afrika‟da bulunan coğrafi olarak ayrılmıĢ her dört bölgeden iki ülke vaka çalıĢması için seçilmiĢtir. Bu ülkelerin belirlenmesinde yurt dıĢı diplomatik misyon sayısı, askeri ve ekonomik gücü belirleyici olmuĢ; bu parametreler üzerinden her bölgeden en güçlü ve en zayıf devlet belirlenerek dıĢ politikalarındaki temel motivasyonlar ve eğilimleri incelenmiĢtir. Ülkelerin hayatta kalma mücadeleleri, hangi dıĢ güce ne için ihtiyaç duyduğu, hangi ülkeden nasıl bir çıkar elde ettiği araĢtırılırken bu kavramlara ağırlık veren realist teoriden istifade edilmiĢ, seçilen ülkelerin dıĢ politikalarındaki temel eğilimler karĢılaĢtırılarak tartıĢılmıĢtır.
Özet (Çeviri)
“The Balancing Policies of Sub-Saharan African States: A Regional Analysis”Sub-Saharan African states, whose foreign policies date back to the pre-colonial period, have been the scene of both intra-contiential and extra-continental power struggles until today. Continental countries, which lost their independence with the colonial period, also struggled to gain their independence. In the process of statehood that emerged after independence, these countries did not undergo a natural stateization process due to the borders drawn by European countries without regard to religion, language, ethnic group, and the interventions made to the continent; they have faced many problems such as civil war, corruption, poverty, insufficient infrastructure and lack of technical knowledge. In addition to these problems, the continental countries, whose independence mostly coincided with the Cold War period, also witnessed the power struggle of the bipolar system. While the Eastern Bloc-Western Bloc polarization has benefited African countries from time to time, it has sometimes harmed African countries. With the survival instinct given by the colonial experience, the weak African states needed a balance policy. Therefore, the foreign policies of Sub-Saharan African states have been predominantly interest-oriented in order to survive and to overcome the deficiencies of the state such as basic infrastructure and technical knowledge. The main purpose of this study is to investigate how African states, which have established various foreign relations in order to survive and to gain benefits, mostly economic, establish these relations and what they balance. To achieve this goal, two countries from every four geographically separated regions in Sub-Saharan Africa were selected for the case study. The number of foreign diplomatic missions, military and economic power were decisive in the determination of these countries. Based on these parameters, the strongest and weakest states from each region were determined and the main motivations and trends in their foreign policies were examined. While researching the countries' struggles for survival, which foreign power they need for what, and what kind of benefit they get from which country, the realist theory that focuses on these concepts has been utilized, and the main trends in the foreign policies of the selected countries have been compared and discussed.