Soykırım sonrası Ruanda'nın sosyoekonomik gelişimi
Rwanda's socio-economic development after the genocide
  1. Tez No: 694013
  2. Yazar: BERKAY NECATİ TANRISEVER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜRSEL BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Economics, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Vizyon 2020, Kalkınmacı Devletler, Sosyoekonomik Kalkınma, Vision 2020, Developmental States, Socioeconomic Development
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Bölge Çalışmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afrika Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Ruanda, 2000 yılında, kalkınmacı devletlerden Asya Kaplanları ülkesi olan Singapur'u örnek alarak yayınladığı Vizyon 2020 adındaki kalkınma planı çerçevesinde bir kalkınma sürecine girmiştir. Çalışmamızda, Vizyon 2020 kalkınma planını odağımıza alarak Ruanda'nın kalkınma sürecini değerlendirmek adına“Ruanda'nın kendi belirlediği hedefleri çerçevesinde, sosyoekonomik kalkınma ne oranda başarılmıştır?”ve“Ruanda'nın kendisine örnek aldığı Singapur'un sosyoekonomik kalkınma sürecini ne derece takip edebilmiştir?”sorularına yanıt aranmıştır. Tezin amacı, 2020 yılına kadar Ruanda'nın sosyoekonomik gelişim sürecini değerlendirmektir. Tümevarım ve karşılaştırma yöntemi kullanarak yazılan tez üç bölüme ayrılmaktadır. Birinci bölümde; Vizyon 2020 göstergeleri ve karıştırılması muhtemel ekonomik kavramlar ele alınmıştır. İkinci bölümde; kalkınmacı devlet kavramı ve Asya kaplanlarından Singapur'un kalkınma tecrübesi incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Vizyon 2020 Gösterge ve Hedefleri sonuçları değerlendirilmiştir. Sonrasında, literatürdeki araştırmacıların çalışmaları değerlendirilmiş, Ruanda'nın kalkınma sürecini tanımlayan bir kavram olarak“Sosyal Kalkınmacı Devlet”önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In 2000, Rwanda entered into a development process within the framework of the development plan named Vision 2020, which it published by taking Singapore, one of the developmental states, the country of Asian Tigers, as an example. In our study, in order to evaluate Rwanda's development process by focusing on the Vision 2020 development plan,“To what extent has socioeconomic development been achieved within the framework of Rwanda's self-determined goals?”and“To what extent has it been able to follow the socio-economic development process of Singapore, which thesis is to evaluate the socio-economic development process of Rwanda until 2020. Written thesis, which we wrote using induction and comparison methods, is divided into three parts. In the first part; Vision 2020 indicators and possible confusing economic concepts are discussed. In the second part; The concept of the developmental state and the development experience of Singapore, one of the Asian tigers, were examined. In the third part, the results of the Vision 2020 Indicators and Targets were evaluated. Afterwards, the studies of researchers in the literature were evaluated, and ”Social Development State" was proposed as a concept describing the development process of Rwanda.