Araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin vergi gelirleri üzerindeki etkisi: OECD ülkelerinden ampirik bir uygulama
The effect of research and development activities on tax revenues: An empiric application from OECD countries
  1. Tez No: 694015
  2. Yazar: FUAT TÖREDİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÜNVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Ar-Ge Faaliyeti, Ar-Ge Harcaması, Vergi Gelirleri, Panel Veri, R&D Activities, R&D Expenditure, Tax Revenues, Panel Data
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Uluslararası sınırların ortadan kalktığı küresel rekabet ortamında var olmanın ana unsuru yenilikler ortaya koyabilmektir. Bu bağlamda devletler ve firmalar fark yaratabilmek ve rekabet avantajı sağlamak amacıyla teknolojik gelişmeleri yakından takip etmekte ve bu teknolojik gelişmeler doğrultusunda yeni mal ve hizmet üretebilmek için Ar-Ge faaliyetleri üzerinde yoğunlaşmaktadır. Ayrıca ekonomik büyüme üzerinde ciddi bir etkiye sahip olan teknolojik gelişmeler Ar-Ge harcamaları neticesinde ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı 37 OECD ülkesinin 1990-2019 yıllık verileriyle oluşturulmuş dengesiz panel veri analizi yöntemi kullanılarak AR-GE faaliyetlerinin vergi gelirleri üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Vergi gelirleri kendi arasında toplam vergi gelirleri, kurumlar vergileri ve gelir vergileri şeklinde üç farklı şekilde çeşitlendirilmiştir. Çalışmanın analiz bulguları; Ar-Ge faaliyetlerinin vergi gelirlerinin tüm çeşitleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde bir etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Diğer taraftan; kişi başına düşen gelir, ticari açıklık, doğrudan yabancı sermaye yatırımları, ithalat, ilköğretime katılım oranı, şehirleşme oranı, yaşlı nüfus oranı, kamu harcamaları, istihdam düzeyi, toplam yurtiçi krediler değişkenleri vergi gelirleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif etkiye sahip iken enflasyon ve yolsuzluk değişkenlerinin vergi gelirleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve negatif etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main element of existence in a global competitive environment where international borders have disappeared is to be able to introduce innovations. In this context, states and companies closely follow technological developments in order to make a difference and provide competitive advantage, and concentrate on R&D activities in order to produce new goods and services in line with these technological developments. In addition, technological developments, which have a serious effect on economic growth, emerge as a result of R&D expenditures. The aim of this study is to investigate the effects of R&D activities on tax revenues by using the unbalanced panel data analysis method created with the 1990-2019 annual data of 37 OECD countries. Tax revenues are diversified in three different ways as total tax revenues, corporate taxes and income taxes. Analysis findings of the study; It has been concluded that R&D activities have a statistically significant and positive effect on all types of tax revenues. On the other hand; While the variables of income per capita, trade deficit, foreign direct investment, imports, participation in primary education, urbanization rate, elderly population, public expenditures, employment level, total domestic loans have a statistically significant and positive effect on tax revenues, inflation and corruption It has been concluded that variables have a statistically significant and negative effect on tax revenues.