Bir su deposunun taşıyıcı sisteminin karbon fibermalzeme ile güçlendirilmesi
Project of the strengthening of a water tank carrier system with carbon fiber material
- Tez No: 694040
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: İtme Analizi, Güçlendirme, Sismik Performans, Titreşim Kuvvetleri, Yükseltilmiş Su Tankları, Pushover Analysis, Reinforcement, Seismic Performance, Vibration Forces, Elevated Water Tanks
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Betonarme taşıyıcı sisteme sahip yüksek su depoları kamu hizmeti veya endüstriyel kullanım açısından son derece önemli yapılardır ve bu yüzden deprem sonrasında sorunsuzca kullanılabilir durumda kalmaları sağlanmalıdır. Bu yapıların tasarım ve yapım yöntemleri, geçerli inşaat uygulamalarından, malzemenin fiziksel özelliğinden ve iklim koşullarından etkilenir. Uygun olmayan tasarımlar, yanlış analizler, sismik dalgalara dayanıklı tasarım eksikliği, hatalı jeolojik tercihler gibi nedenlerden taşıyıcı sistem hasarları kaçınılmaz olmaktadır. Bu tezin birinci bölümünde belli başlı su tankı çeşitleri tanıtılarak bunların tasarım adımları özetlenmiştir. İkinci bölümde yükseltilmiş su tanklarının betonarme taşıyıcı sistemlerinde deprem sırasında oluşan hasar tipleri örneklerle anlatıldı. Üçüncü bölümde su tanklarında kullanılan belli başlı sismik analiz yöntemleri ayrıntıya girilmeden ana hatlarıyla anlatılmıştır. Daha sonra örnek bir su tankının betonarme taşıyıcı sistemi SAP2000 programı kullanılarak mevcut haliyle ve FRP ile güçlendirilmiş şekilde her iki durum içinde incelendi. Bu yapılarda FRP kullanımının avantajları tartışılarak güçlendirme için öncelikli tercih edilebileceği önerildi.
Özet (Çeviri)
Elevated water tanks with reinforced concrete carrier system are extremely important structures for public service or industrial use, and therefore they should be kept in a usable condition after an earthquake. The design and construction methods of these structures are affected by current construction practices, physical properties of the material and climatic conditions. Structural system damages are inevitable due to reasons such as improper designs, wrong analysis, lack of seismic wave resistant design, faulty geological preferences. In the first part of this thesis, the main water tank types are introduced and their design steps are summarized. In the second part, the damage types that occurred in the reinforced concrete carrier systems of the elevated water tanks during the earthquake were explained with examples. In the third chapter, the main seismic analysis methods used in water tanks are explained without going into detail. Afterwards, the reinforced concrete carrier system of a sample water tank was examined in both cases, both in its current form and reinforced with FRP, using the SAP2000 program. By discussing the advantages of using FRP in these structures, it was suggested that it could be preferred primarily for reinforcement.