Sürdürülebilir mimarlıkta yenilenebilir enerji kaynaklarının verimliliğinin irdelenmesi
Observing the efficiency of renewable energy resources in sustainable architecture
- Tez No: 694042
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLKÜF GÜNELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Yenilenebilir Enerji, Pasif-Aktif Enerji, Kollektör, Pil, Sustainability, Renewable Energy, Passive-Active Energy, Collector, Battery
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Atmosferin, suların ve toprağın koruma altına alınması ile canlı grupları da sağlam ve huzurlu biçimde yaşamlarını devam ettirebilmektedirler. İnsanoğlunun dünya üzerindeki hayatının sürebilmesi açısından tabiata gereksinimleri bulunmaktadır ve söz konusu nedenle koruma altına alınmalıdır. Sürdürülebilir mimarlık açısından yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesinin en süt düzeye çıkartılması, yenilemeyen kaynak türlerinin tüketiminin azaltılması ve kullanılan bütün malzeme çeşitlerinin verimlilik koşulu vardır. Dünya üzerindeki yenilemeyen kaynak türlerinin aşırı tüketimi, sözkonusu kaynakların bilinçsiz bir şekilde tüketilmesi sonucu global bir tehdit ortaya çıkmıştır. Görülen olumsuzlukların gündem oluşturması ve bireylerin bilinçlenmeleri ile yenilemeyen kaynak türlerinin tüketimlerinin düşürülmesi için günümüzde her sektör kendisine göre çözümler ortaya koymaya başlamıştır. Araştırmalara göre güneş panelleri %20-25 verimle çalıştığı için bölgede olan GES santrallerinde 1 kw'lık sistem ile yılda 1200-1600 kwh aralığında elektrik ürettikleri gözlendiğinden inşaat sektörünün sürdürülebilir mimarlıkta yenilenebilir enerji kaynaklarının verimliğini artıracak yönde binalar yapmak için çalışmalar yapmaya başlaması kaçınılmaz olmuştur. Bu bağlamdan yola çıkarak inşaat sektörü, ihtiyaç duyduğu enerjiyi büyük ölçüde üretebilen ve buna göre tasarlanan“sürdürülebilir mimarlık”kavramını ortaya koymuştur. Sürdürülebilir mimarlık bina projelerinin başlamasıyla yenilenebilir enerji kaynaklarının verimliliğini ölçmek amacıyla sertifika sistemleri oluşturulmuştur. Hali hazırdaki binaların yenilemeyen kaynak türlerini aşırı tüketimlerini azaltmaları ile beraber yeni yapılacak binalarda enerji verimliliği dikkate alınmalıdır. Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan bina değerlendirme sistemleriyle birlikte geleneksel proje tasarım, yapım ve işletme anlayışı da değişerek bütünsel bir bakış açısı geliştirilmiştir. Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanacak bina projelerinde uzmanlık alanlarının da çeşitlenmesiyle katılımcı sayısı artmış, eş zamanlı ve bütünsel koordinasyon sağlanması gereği ortaya çıkmıştır. Türkiye'de Enerji Kimlik Belgesi ile binalardaki enerji gereksinimi ve enerji tüketim sınıfı belirlenerek, bir enerji performansı oluşturulması amaçlanmıştır. Yenilenebilir enerji kaynakları sürdürülebilir mimarlık açısından değerlendirilmiş, Avrupa normlarına bağlı ve ilk sürdürülebilir mimarlık bina değerlendirme sistemi olması bakımından çalışma kapsamında incelenmiştir. Bütün incelemeler neticesinde enerji verimliliği açısından bina projeleri değerlendirilirken, çevresinde mevcutta bulunan binaların konforunu da etkileyen yani enerji verimliliğine göre tasarlanmış olmaları gerekliliği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
By protecting the atmosphere, water and soil, living groups can continue their lives in a safe and peaceful manner. Mankind needs nature in order to sustain its life on earth and should therefore be protected. In terms of sustainable architecture, there is a condition to maximize the evaluation of renewable energy sources, to reduce the consumption of non-renewable resource types and the efficiency of all types of materials used. A global threat has arisen as a result of excessive consumption of non-renewable resource types in the world and the unconscious consumption of these resources. Today, every sector has started to offer solutions for itself in order to create the agenda of the negativities and to reduce the consumption of non-renewable resource types with the awareness of individuals. According to the researches, since solar panels work with 20-25% efficiency, it is inevitable that the construction industry started to work to build buildings that will increase the efficiency of renewable energy sources in sustainable architecture in the GES power plants in the region, with a 1 kW system. Based on this context, the construction sector has put forward the concept of“sustainable architecture”that can produce the energy it needs and designed accordingly. With the start of sustainable architecture building projects, certification systems have been established to measure the efficiency of renewable energy sources. Energy efficiency should be taken into account in the new buildings, as the existing buildings reduce their overconsumption of non-renewable resource types. Along with building evaluation systems using renewable energy sources, the traditional project design, construction and operation concept has also changed and a holistic perspective has been developed. With the diversification of areas of expertise in building projects that will use renewable energy resources, the number of participants has increased and the need for simultaneous and holistic coordination has emerged. Energy Performance Certificates in Turkey with determined energy requirements and energy consumption in buildings class, aimed at building an energy performance. Renewable energy sources were evaluated in terms of sustainable architecture, they were examined within the scope of the study in terms of being the first sustainable architecture building evaluation system, which is connected to European norms. As a result of all the examinations, while building projects are evaluated in terms of energy efficiency, the necessity of being designed according to energy efficiency, which affects the comfort of the existing buildings around, has been revealed.