Güncel sanatta benlik kavramının araçsallaştırılmış beden üzerinde yansıması
The reflection of the self-concept on the instrumentalized body in contemporary art
- Tez No: 694073
- Danışmanlar: DOÇ. GÖKHAN EKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Benlik, beden, sanat, psikanaliz, Self, body, art, psychoanalysis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Benlik, kişiyi başkalarından ayıran duygu, davranış ve düşüncelerin bütünlüğünü anlatan bir kavramdır. Bireyi kendisi yapan etmen olmakla birlikte, bireyin bilinçli bir şekilde kendisini algılamasını sağlar. Beden ise, benliğin dış dünyaya ulaşmasını sağlayan arayıcı konumundadır. Beden aracılığıyla maddesel varlığını sürdüren insanoğlu, bedenin duruşu, pozisyonu ile benliğini dışarı yansıtarak yaşam serüvenini deneyimleyebilmektedir. Sanatın başlangıcından bu yana, sanat ve hayat birbirlerini beslemişlerdir. Birçok sanatçı; yaşamındaki izleri, benliğine yansıyan olayları çalışmalarına yansıtarak, yapıtlarında öznel dünyalarını kurmayı amaçlamışlardır. Beden; ister özne, ister nesne olarak sanatçının çalışmasında en önemli araçlardan biri olarak varlığını sürdürür. Beden, çoğu zaman sanatçıların benlik duygularını dışarı yansıtmasını sağlayan bir köprü olarak karşımıza çıkar. Bu tez çalışmasında, benlik ve beden ilişkisi üzerinde durularak, benliğin psikanalizdeki yeri üzerine araştırmalar yapılmış ve tez kapsamında sunulmuştur. Bedenin birçok alandaki yeri sorgulanmış ve benliğin beden üzerine yansımaları incelenmiştir. Bedenin araç olarak benliğe yansıması, sanat temelli oluşturulup, daha çok güncel birçok sanatçının çalışmaları ile konu derinlemesine araştırılmış ve tez kapsamına dahil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Self is a concept that describes the integrity of emotions, behaviors and thoughts that distinguishes a person from others. Although it is the factor that makes the individual himself, it enables the individual to perceive himself consciously. The body, on the other hand, is the seeker that enables the self to reach the outside world. Human beings, who maintain their material existence through the body, can experience the adventure of life by reflecting the body's posture, position and self. Since the beginning of art, art and life have fed each other. Many artists; They aimed to establish their subjective world in their works by reflecting the traces of their lives and the events that reflected on their self to their works. Body; whether as a subject or an object, it continues to exist as one of the most important tools in the artist's work. The body often appears as a bridge that allows artists to reflect their sense of self. In this thesis, researches on the place of the self in psychoanalysis were carried out and presented within the scope of the thesis, with an emphasis on the self-body relationship. The place of the body in many areas has been questioned and the reflections of the self on the body have been examined. The reflection of the body as a tool on the self was created on the basis of art, and the subject was researched in depth with the works of many contemporary artists and was included in the scope of the thesis.