Doğumdan sonra istenmeyen ve kurum bakımına verilen bebeklerin değerlendirilmesi
Evaluation of unwanted babies placed in institutional care after BİRTH
  1. Tez No: 694118
  2. Yazar: SHAHLA SATTAROVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YEKTA ÖNCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Bebek, evlilik dışı gebelik, sosyal hizmetler, Infant, extramarital pregnancy, institutional care, abandoned infant, newborn
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: SSK İzmir Tepecik Eğitim Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı doğumdan sonra istenmeyen ve kurum bakımına verilen yenidoğan bebeklerin maternal risk faktörlerinin belirlenmesi ve bebeklerde eşlik eden morbiditelerin saptanmasıdır. Metod: Bu çalışma hastane tabanlı, retrospektif kesitsel bir çalışma olup 2012-2019 tarihleri arasında İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde doğan, doğumdan sonra istenmeyen, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde yatırılarak izlenen ve kurum bakımına verilen 76 bebeğin dosya kayıtları üzerinden incelenerek yapıldı. Bulgular: Annelerin yaşları 12 ile 44 arasında değişmekteydi (ortanca 23 yaş) ve adolesan gebelik oranı %31,57 (n:24) idi. Annelerin sadece dokuzu (%11,84) evliydi. Annelerin kötü alışkanlıklarının çoğunluğunu %55,2 ile sigara (n:42), diğerleri sırasıyla %19,73 alkol (n:15) ve %14,47 madde (n:11) kullanımı şeklinde sıralandı. Annelerin bebeklerini terk etmesine nedenin 75'inin evlilik dışı gebelik (%98,68), 73'ünün istenmeyen gebelik (%96), 17'sinin tecavüz gebeliği (%22,36) olduğu ve 2'sinin ensest ilişki sonucu gebelik (%2,63) ile olduğu görüldü. Bebeklerin ortalama gebelik yaşları 37,3±2,2 hafta ve doğum ağırlıkları ise 2927±572 gramdı. Bebeklerin 21'i (%27,63) prematüre iken 15'i (%19,73) düşük doğum ağırlığına sahipti. Bebeklerin biyokimyasal değerlendirmesinde dört bebekte hipoglisemi (%5,26), üç bebekte hiponatremi (%3,94), beş bebekte hipokalsemi (%6,57) ve üç bebekte hipomagnezemi (%3,94) görüldü. Bebeklere yapılan USG'lerde sekiz bebekte (%10,52) transfontanel ve 14 bebekte (%18,42) abdominal USG'da patoloji saptandı. Sonuç: Çalışmamızda adolesan gebelik varlığı, evlilik dışı, istenmeyen, tecavüz nedenli gebelikler bebeğin başlıca terk edilme sebepleri olarak değerlendirildi. Gebe ve toplum sağlığı için alkol, sigara ve madde bağımlılığı gibi kötü alışkanlıkların azalmasına yönelik önlemler alınmalıdır. Öğrencilik döneminden başlayarak cinsel eğitim ve kontraseptif erişiminin kolaylaştırılması ve danışmanlık hizmetleri verilmelidir. Kız çocuklarının bedensel, eğitsel, psikososyal gelişimlerini, sağlıklı bir kişilik kazanmalarını sağlamak ve onları korumamız gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: To determine the maternal risk factors of unwanted neonates and placed in institutional care after birth and the accompanying morbidities in neonates. Methods: This is a hospital-based, retrospective, cross-sectional study. Hospital records of 76 unwanted neonates born in Izmir Tepecik Training and Research Hospital and hospitalized in Neonatal Intensive Care Unit, then placed in institutional care afterwards between 2012 and 2019 were analyzed. Results: Maternal age varied between 12 to 44 years (median 23 years) and ratio of adolescent pregnancy was 31.57% (n:24). Only nine of the mothers (11.84%) were married. The most common substance abuse of the mothers was tobacco smoking as 55.2% (n:42), followed by alcohol abuse as 19.73% (n:15) and drugs abuse as 14.47% (n:11). The reason for the mother to abandon her baby was extramarital pregnancy in 75 (98.68%) cases, unwanted pregnancy in 73 (96%) cases, rape pregnancy in 17 (22.36%) cases and incest pregnancy in 2 (2.63%) cases. The mean gestational age of infants was 37.3±2.2 weeks and birthweight was 2927±572 grams. While 21 (27.63%) of the infants were premature, 15 (19.73%) of them had low birthweight. In the biochemical evaluation of neonates, hypoglycemia was observed in 4 (5.26%), hyponatremia in 3 (3.94%), hypocalcemia in 5 (6.57%), and hypomagnesemia in 3 (3.94%) infants. Through ultrasonographic evaluation, 8 (10.52%) infants had cranial and 14 (18.42%) infants had abdominal pathology. Conclusion: Adolescent pregnancy, extramarital pregnancy, pregnancy from rape were detected as the main reasons of abandonment of infants in our study. For the health of pregnant women and the society, precautions should be taken to decrease substance abuse such as using tobacco, alcohol and drug abuse. Starting from school years, sexual education, access to contraceptives and counselling support should be provided. In our opinion, it is necessary to support physical, educational, psychosocial and healthy personality development of the girls as well as protection of them should be provided.