Yenidoğan sarılıkları
Neonatal jaundice
- Tez No: 455745
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CELAL DEVECİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: yenidoğan sarılığı, hiperbilirubinemi, risk faktörleri, G6PD, kan değişimi, Neonatal jaundice, hyperbilirubinemia, risk factors, G6PD, exchange transfusion
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Yenidoğan sarılığı, yenidoğan doneminin sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir. Genellikle bilirubin eliminasyon ve üretimindeki dengenin geçici olarak bozulması sonucu ortaya çıkar. Erken tanı konulup tedavi yapılmadığı zaman, bilirubinin nörotoksik etkisi nedeniyle bazen istenmeyen ölümlere ve nörolojik sekellere yol açabilen bir durumdur. Bu çalışmada, hastanemiz bölgesindeki yenidoğan sarılığı ile izlenen olgularda etiyolojiyi belirlemek, sarılığın oluşumuna katkıda bulunan risk faktörlerini ve tedaviyi değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Bu çalışmamızda Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı kliniğinde 2010-2011 yılları arasında yatarak tedavi ve takip edilen 106 Yenidoğan sarılığı olgusu retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: Araştırmaya alınan 106 olgunun 37? si (%35) indirekt hiperbilirubinemi tanısı ile, 69? u (%65) başka bir tanıyla kliniğimizde yatmış ve yatışı esnasında sarılık tespit edilmiş olgulardı. Olguların 59?u(%56) erkek, 47? si (%44) kızdı. Gebelik yaşı ortalaması 33,6 ± 4,1 hafta idi. Vakaların 60?ı(%57) preterm, 24?ü (%23) term, 22?si (%20) postterm bebeklerdi. Beslenme şekillerine bakıldığında %43?ü sadece anne sütü, %14?ü anne sütü + mama, %43? ü ise iki günden fazla IV sıvı veya mama alan ve sarılıkları bu dönemde farkedilen olgulardan oluşmaktaydı.Apgar skorları, 24?ünün (%22) 8, 41? inin (%39) 9, 41?inin (%39) 10 idi.Doğum şekillerine göre incelendiğinde 24?ü(%23) normal spontan vajinal doğum ile, 82?si (%77) sezeryan ile doğmuştur.Sarılık etiyolojik açıdan değerlendirildiğinde 106 olgunun 23?ünde (%21,6) sarılık etiyolojisi nedeni belirlenememiş, 30?u (%28,3) prematürite, 14?ü (%13,2) ABO uyuşmazlığı, 7?si (%6,6) erken anne sütü sarılığı, 14?ü (%13,2) dehidratasyon + kalori alım azlığı, 2?si (%1,8) sepsis, 2?si (%1,8) idrar yolu enfeksiyonu, 2?si (%1,8) geç anne sütü sarılığı, 2?si (%1,8) G6PD, 4?ü (%3,6) Rh uyuşmazlığı, 2?si (%1,8) ABO + Rh uyuşmazlığı, 1?i (%0,9) subgrup uyuşmazlığı, 1?i (%0,9) hipotiroidi, 1?i (%0,9) herediter sferositoz, 1?i (%0,9) polisitemi tanısı aldı. Sonuç: Yenidoğan döneminde olumsuz sonuçlara yol açabilecek olan sarılıkların önlenmesi için öncelikle iyi bir antenatal bakım yapılmalı, sarılığın artmasına katkıda bulunabilecek risk faktörlerin varlığının belirlenmesi, anneye iyi bir emzirme eğitimi verilmesi, emzirmenin öneminin ısrarla vurgulanması, doğumdan sonra yakın takiplerin yapılması ve ailelerin eğitilmesi ile kernikterus gibi istenmeyen komplikasyonların önüne geçilebilir.Doğumdan önce anne ve babanın kan grubunun tespit edilmesi, ailelerin doğumdan önce yenidoğan sarılığı konusunda bilgilendirilmesi, özellikle doğum sonrası erken taburculuğun yapıldığı günümüzde mutlaka kontrol amaçlı bebeklerin takibe çağrılması basit, maliyet, düşük ancak etkili tedbirlerdir. Yenidoğan sarılıklarının etiyolojisi araştırılırken hemolitik hastalıklar, erken anne sütü sarılığı, prematürite, enfeksiyon gibi sık rastlanan nedenler dışında G6PD eksikliği,herediter sferesitoz ve hipotroidi? de sebep olabileceği sonuçlar açısından mutlaka akılda bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: Neonatal jaundice is one of the common problems during neonatal period. It usually develops due to transient disruption of the balance between bilirubin elimination and production. Besides, it may cause mortality and neurologic sequela due to the neurotoxic effects of bilirubin if it is not diagnosed early and treated properly. In this study, we aimed to determine the etiology of cases in our hospital with the diagnosis of neonatal jaundice and to evaluate the risk factors for jaundice and the treatment. Materials and Methods: In this study ; 106 neonatal hyperbiliribunemia cases who had been hospitalized and followed up at the Pediatric Clinics of Dicle University of Medical School between 2010 and 2011 were evaluated retrospectively. Results: 37 aut of the 106 cases (35 %) included in this study were patients hospitalized with the diagnosis of indirect hyperbilirubinemia, whereas infants (65 %) were hospitalized with another diagnoses, and developed jaundice during their follow-up in our clinic. 59 of the patients (56 %) were male, whereas 47 of them (44%) were female. Mean gestational age at birth was 33,6 ± 4,1 weeks. 60 cases (57%) were premature,24 (23%) mature, and 22 (20%) postmature infants. Regarding their nutritional status, 43 % of infants were receiving only breast milk, 14 % both breast milk and formula, and 43 % IV fluid or only formula. Apgar scores had been recorded as 8 in 24 infants (22 %), 9 in 41 infants (39 %), and 10 in 41 infants (39 %). Regarding the mode of birth, 24 cases (23 %) had been born vaginally, whereas 82 (77 %) had been delivered by cesarean section. Regarding the etiology of the jaundice, in 23 of 106 infants (21,6 %), the etiology could not be identified, while 30 infants (28,3 %) were prematurity, 14 cases (13,2 %) had ABO incompatibility, 7 patients (6,6 %) had early breast milk jaundice, 14 (13,2 %) were dehydrated and had received insufficient calories, 2 (1,8 %) had sepsis, 2 infants (1,8 %) had the diagnosis of urinary tract infection, 2 (1.8 %) had late breast milk jaundice, 2 neonates (1.8 %) had been diagnosed as G6PD deficiency, 4 patients (3,6 %) had Rh incompatibility, 2 (1.8 %) had both ABO and Rh incompatibility, 1 infant (0.9 %) had subgroup incompatibility, 1 patient (0.9 %) was hypothyroid, 1 (0.9%) had hereditary spherocytosis, and 1 infant (0.9 %) was polycythemic. Conclusion: Firstly, appropriate antenatal care should be ensured to prevent the development of jaundice which may cause unexpected results in the neonatal period. Serious complications such as kernicterus can be avoided by identifiying the existence of risk factors that may contribute to the increase of jaundice, educating the mother properly regarding breast-feeding, emphasizing the importance of early breast-feeding, regularly examining the neonate postnatally and educating the families.Determining the blood groups of the parents prenatally, giving information to the families about neonatal jaundice before birth, and necessarily performing the control physical examination of the newborn infants as nowadays early discharge postnatally is relatively common are easy, cheap, and cost effective measures. While evaluating the etiology of neonatal jaundice, underlying diseases such as G6PD deficiency, hereditary spherocytosis and hypothyroidism should be kept in mind besides the common etiologies such as hemolytic disorders, early breast-milk jaundice, prematurity and infections.