Yarı sonsuz aralık üzerinde integral sınır koşullu üçüncü mertebeden sınır değer probleminin çözümlerinin varlığı
Existence of solutions for a third-order boundary value problem with integral boundary conditions on infinite intervals
- Tez No: 694191
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERBİL ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Üç noktalı integral koşullu sınır değer problemi, alt ve üst çözümler, yarı sonsuz aralık, Naguma koşulu, Schäuder sabit nokta teoremi, Three-point integral conditional boundary value problem, lower and upper solutions, half-line, Nagumo's condition, Schäuder's fixed point theorem
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu tez esas olarak üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, tez çalışmasındaki konu hakkında daha önceden yapılan araştırma ve çalışmalara değinilmiş ve sonrasında oluşturulan tez konusu tanıtılmıştır. İkinci bölümde, tezde gerekli olan bazı tanımlar ve teoremler ifade edilmiştir. Üçüncü bölümde, yarı sonsuz aralık üzerinde tanımlı üçüncü mertebeden üç noktalı integral koşullu, η∈(0,∞) sabit ve g:(0,∞)×R^(3 )⟶ R Nagumo koşullarını sağlayan bir fonksiyon olmak üzere, x^''' (t)+r(t)g(t,x(t),x^' (t),x^'' (t))=0, t∈(0,∞), x(0)=∫_0^η▒〖x(s)ds, x^' (0)=A, x^'' (∞)=lim┬(t→∞) x''(t)=B〗 sınır değer probleminin sınırlı veya sınırlı olmayan çözümlerinin varlığı ispatlanmıştır. Ayrıca, Schäuder sabit nokta teoremi ve alt ve üst çözümler yöntemi uygulanarak istenilen sonuca ulaşılmıştır. Problemimizde uygun ve yeterli koşullar belirlenerek problemin en az bir çözümünün varlığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis essentially consists of three chapters. In the first part, previous research and studies on the subject of the thesis study are mentiond and afterwards the created thesis subject is defined. In the second part, some definitions and theorems required in this thesis are expressed. In the third part, the existence of bounded or unbounded solutions for the following third order three-point integral conditional boundary value problem on a half line x^''' (t)+r(t)g(t,x(t),x^' (t),x^'' (t))=0, t∈(0,∞), x(0)=∫_0^η▒〖x(s)ds, x^' (0)=A, x^'' (∞)=lim┬(t→∞) x''(t)=B〗 where η∈(0,∞) , fixed and g:(0,∞)×R^(3 )⟶ R satisfies Nagumo's condition is proved. Also, the expected result is obtained by applying Schäuder's fixed point theorem and the lower and upper solutions method. The existence of at least one solution of the problem has been shown by determining suitable and sufficient conditions in our problem.