Türk milliyetçiliği fikriyatının iktisadi ve mali bakış açısının analizi
The analyis of the economic and fiscal perspective of the Turkish nationalism thought
- Tez No: 694247
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPARSLAN UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Türk Milliyetçiliği, Türkçülük, Turan, Alparslan Türkeş, Ziya Gökalp, Turkish Nationalism, Turkism, Turan, Alparslan Türkeş, Ziya Gökalp
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Türk milliyetçiliği fikriyatı 19. yy sonları ve 20. yy başlarında bir disiplin haline gelmiştir. Lakin Türk milliyetçiliği, fikri bir disiplin haline gelmesiyle ortaya çıkmamıştır. Türk milliyetçiliğinin tarihi Türkün tarihi ile eşdeğerdir. Tarih Türk milletine kutlu vazifeler ve ülküler yüklemiştir. Bu vazifelerin en aslilerinden birisi ise insanı yaşatma ve müreffeh kılma gayesidir. Tabi ki bu mefkûre ancak zengin iktisadi ve mali bir nizam ile mümkündür. Türk milliyetçisi mütefekkirler de iktisadi sahada zenginleşme ve adalet için nelerin yapılması gerektiği hususunda çokça fikir beyan etmişlerdir. Türk milliyetçiliği fikir insanlarının fikirlerinden hareketle açıkça söylenebilir ki Türk milleti kapitalizm/liberalizm ve komünizm/sosyalizm arasına sıkışıp kalmamalıdır. Çünkü Türk milliyetçiliğinin öne sürdüğü, Türk milletinin ruh kökünden doğmuş, kültürüne ve yapısına tamamıyla uygun iktisadi model ve fikirler mevcuttur. Türk milliyetçiliği fikriyatı ve Türk İslam ülküsü iktisadi açıdan zenginleşmeyi ve hür olmayı zaruri görmektedir. Milliyetçi Ülkücü hareket iktisaden bağımsız olamayan milletlerin ve devletlerin siyasi olarak istiklale kavuşamayacağı şiarıyla iktisadi meselelere bakmaktadır. Türk milliyetçiliği fikriyatı gerek kuramsal konulara gerek günümüz iktisadi politikalarına dair pek çok fikir ve projeyi ortaya koymuştur. Türkçülük için iktisadi kalkınma ve büyüme elzemdir. İktisadi politikalar Turan ülküsünün hayata geçirilmesinde de büyük ehemmiyet arz etmektedir. Bu saikle Türk milliyetçiliği fikriyatı Turan ülküsünün iktisadi boyutuna dair öneri ve fikirlerini de arz etmiştir.
Özet (Çeviri)
The idea of Turkish nationalism became a discipline in the late 19th and early 20th centuries. However, Turkish nationalism did not emerge with its intellectual discipline. The history of Turkish nationalism is equivalent to Turkish history. History has imposed holy duties and ideals on the Turkish nation. One of the most essential of these duties is the aim of keeping people alive and prosperous. Of course, this concept is the only possible with a rich economic and financial order. Turkish nationalist reflectors also expressed a lot of ideas about what should be done for prosperity and justice in the economic field. Based on the ideas of Turkish nationalism intellectuals, it can be clearly stated that the Turkish nation should not be stuck between capitalism/liberalism and communism/socialism. Because, there are economic models and ideas that Turkish nationalism put forward, arise from the spiritual root of the Turkish nation, and fully compatible with its culture and structure. Turkish nationalism and the ideal of Turkish Islam consider it indispensable to be economically enriched and free. The Nationalist Idealist movement looks at economic issues with the slogan that nations and states that cannot be economically independent cannot achieve political independence. The idea of Turkish nationalism has revealed many ideas and projects regarding both theoretical issues and contemporary economic policies. Economic development and growth are essential for Turkism. Economic policies are also of great importance in the actualization of the Turan ideal. With this motive, the idea of Turkish nationalism has also presented its suggestions and ideas about the economic aspects of Turan.