Uzaktan eğitim sürecinde öğretmenlerin yeni medya okuryazarlığı üzerine bir inceleme
A study on teachers' new media literacy in distance education process
  1. Tez No: 694265
  2. Yazar: SÜMEYRA ÇİZMECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA KARABAĞ KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Öğretmen Yeterlikleri, Yeni Medya Okuryazarlığı, Distance Education, Teacher Competencies, New Media Literacy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Araştırmanın temel amacı, Covid 19 salgını ile birlikte öğretmenler için zorunlu bir mesleki beceriye dönüşen yeni medya okuryazarlığını çeşitli değişkenler açısından incelemektir. Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma örneklemini 2019- 2020 eğitim-öğretim yılında, İstanbul'da görev yapan 620 öğretmen oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Yeni Medya Okuryazarlığı Ölçeği, analizinde ise betimsel istatikler, ANOVA ve t-testi kullanılmıştır. Araştırma bulguları, kadın öğretmenlerin medya okuryazarlığı becerilerinin erkek öğretmenlere göre daha yüksek olduğunu, kıdem yılı arttıkça öğretmenlerin yeni medya okuryazarlığı düzeylerinin azaldığını ve öğretmenlerin yeni medyada tüketici kimliklerinin, üretici kimliklerinden daha baskın olduğunu göstermektedir. Sonuçlar doğrultusunda, yeni medya okuryazarlığı alanında mesleki gelişimlerinin desteklenmesinde özellikle kıdemli öğretmenlere öncelik verilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the research is to examine the new media literacy which has become a compulsory professional skill for teachers with the Covid 19 epidemic in terms of various variables. Descriptive survey model was used in the research. The research sample consisted of 620 teachers working in Istanbul in the 2019-2020 academic year. The New Media Literacy Scale was used to collect the data, and descriptive statistics, ANOVA and t-test were used for the analysis.Research findings show that female teachers' media literacy skills are higher than male teachers, teachers' new media literacy levels decrease as their seniority increases, and teachers' consumer identities in new media are more dominant than their producer identities. In line with the results, it is suggested that especially senior teachers should be given priority in supporting their professional development in the field of new media literacy.