Exploring manifestation of critical thinking skills anddispositions on argument and counter argument development about a socioscientific issue
Eleştirel düşünme beceri ve eğilimlerinin sosyobilimsel konuya ilişkin geliştirilen argüman ve karşı argümanlardaki yansımasının keşfedilmesi
- Tez No: 694273
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DEVRİM GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eleştirel Düşünme, Argüman Geliştirme, Karşı Argüman Geliştirme, Sosyo-Bilimsel Konu (SBK), Critical Thinking, Argument Development, Counter-Argument Development, Socio-Scientific Issue (SSI)
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Çalışmanın temel amacı ortaokul öğrencilerinin farklı seviyelerdeki eleştirel düşünme beceri ve eğilimlerinin plastik kullanımı olarak belirlenen sosyobilimsel bir konu hakkında geliştirdikleri argümanlara nasıl yansıdığını araştırmaktır. Bu araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden araçsal çoklu durum çalışması uygulanmıştır. Çalışmaya 2020-2021 eğitim öğretim yılında İstanbul'da bir özel okulda öğrenim görmekte olan toplam 19 yedinci sınıf öğrencisi katılmıştır. Katılımcıların eleştirel düşünme becerilerini ölçmek için Cornell Eleştirel Düşünme Testi, eleştirel düşünme eğilimlerini belirlemek için California Eleştirel Düşünme Eğilim Ölçeği uygulanmıştır. Farklı seviyelerde homojen durumlar oluşturmak için, eleştirel düşünme beceri ve eğilimleri yüksek düzeyde olan 3 öğrenci (Grup 1) ve düşük düzeyde eleştirel düşünme beceri ve eğilimleri olan 3 öğrenci (Grup 2) olmak üzere 6 öğrenciden oluşan alt örneklem seçilmiştir. Her iki gruptaki öğrencilerle birebir görüşmeler yapılmış ve bu görüşmelerde öğrenciler, araştırmacı tarafından hazırlanan plastik kullanım metnini okuyup ve açık uçlu sorulardan oluşan formu doldurarak argüman geliştirmişlerdir. Aynı görüşmelerde, daha önce araştırmacı tarafından hazırlanmış olan argüman metinlerinden, öğrencinin plastik kullanımıyla ilgili iddiasına zıt olan iddiayı içeren metin öğrenciye sunulmuştur. Benzer şekilde karşı argüman geliştirmeye yönelik hazırlanmış olan ve açık uçlu sorular içeren form öğrenciler tarafından karşı argüman oluşturmak üzere doldurulmuştur. Her iki süreçte de öğrencilerin geliştirdiği argümanı ve karşı argümanı sözel bir şekilde açıklamalarını sağlayacak şekilde yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Veri analizi sürecinde öğrencilerin yazılı ve sözlü argümanları dijital ortama aktarılmış ve geliştirilen argümanlar ve karşı argümanlar Toulmin Argümantasyon Modelinde yer alan veri, gerekçe, destek ve çürütücü olarak kodlanmıştır. Argümanlarda ve karşı argümanlarda belirlenen alt boyutlar, araştırmacı tarafından hazırlanan dereceli puanlama cetveli baz alınarak puanlandırılmış ve analitik bir şekilde analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, argüman ve karşı argüman geliştirme argüman geliştirme açısından gruplar arasında büyük bir fark olmadığı yönündedir. Elde edilen analitik değerlendirmeler ise gruplar arasında iddialarını değiştirme veya bu eğilimi gösterme farklı kaynaklardan veri kullanma, iddialarına yönelik argümanlarında destek alt boyutu kullanma ve plastik yerine alternatif materyal değerlendirme açısından farklılıklar olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate how divergent critical thinking skills and dispositions of middle school students reflect themselves on argument development and counter argument development about a socioscientific issue which is determined as plastics use. This study utilized the instrumental multi case approach within qualitative research methodology. A total of 19 seventh grade students from a private school in Istanbul participated in this study during the 2020-2021 education year. The Cornell Critical Thinking Test (CCTT) was used to measure critical thinking skills, and the California Critical Thinking Disposition Inventory (CCTDI) was applied to determine critical thinking dispositions of the participants. In order to form homogeneous divergent multiple cases, sub sample of 6 students were selected: 3 students as having high level of critical thinking skills and dispositions (Group 1), and 3 students as having low level of critical thinking skills and dispositions (Group 2). One-on-one interviews were held with the students in both groups, and they developed arguments by reading the plastic usage text prepared by the researcher and filling out the form consisting of open-ended questions. In the same interviews, the text containing the argument against the student's claim about the use of plastics from the argument texts previously prepared by the researcher was presented to the student. Similarly, the form prepared to develop counter-arguments and containing open-ended questions was filled in by the students. In both processes, semi-structured interviews were conducted with the students to enable them to verbally explain the developed argument and counter-argument. During the data analysis process, the written and oral arguments of the students were transferred to the digital platform and the developed arguments and counter arguments were coded as data, warrant, backing and rebuttal in the Toulmin Argumentation Model. These sub-dimensions determined in the arguments and counter arguments were scored based on the rubric prepared by the researcher and they were analyzed analytically. The results showed that there is no major differences between the groups in terms of developing argument and counter-argument. According to the results obtained from analytic analysis showed that there are differences between the groups in terms of changing the claims or showing this tendency, using data from different sources, using the backing sub-dimension in the arguments related to claim, and evaluating alternative material instead of plastics.