Sınıf III iskeletsel anomalili hastalarda ortognatik cerrahi sonrası farengeal hava yolu ve sefalometrik değişimler ile postoperatif hasta memnuniyetinin değerlendirilmesi
Evaluation of postoperative patient satisfaction with pharyngeal airway and cephalometric changes after orthognathic surgery in patients with class III skeletal anomaly
- Tez No: 694314
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURVER KARSLI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ortognatik Cerrahi, Hasta Memnuniyeti, Sınıf III Maloklüzyon, Farengeal Hava yolu, Orthognathic surgery, Patient satisfaction, Class III malocclusion, Pharyngeal Airway
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Büyüme gelişimini tamamlamış hastalarda şiddetli dentofasiyal anomalilerin düzeltilmesinde ortognatik cerrahi prosedürleri uygulanmaktadır. Ortognatik cerrahi işlemlerinde iskeletsel yapıların hareketi, yüz estetiğini önemli ölçüde etkileyerek yumuşak dokularda değişiklik meydana getirmektedir. Burun, üst ve alt dudak, çene ucu gibi etkilenen bölgelerin dışında, farengeal bölgede de değişiklikler görülmektedir. Özellikle alt çenenin geri alındığı cerrahi prosedürler sonrasında, alt ve üst çene ile ilişkili bu yapıların pozisyonlarının değişiklik göstermesi, solunum etkinliğini değiştirebilmektedir. Çalışmamızda Sınıf III maloklüzyona sahip tek çene ve çift çene ortognatik cerrahi ile tedavi edilen hastaların tedavi sonrası posterior farengeal hava yolundaki değişimi belirlemek, hava yolu ölçümlerini sefalometrik filmler üzerinde boyutsal ve alansal parametrelerle ortaya koymak, cerrahi operasyon sonrası sert doku ve yumuşak doku parametreleri ile hyoid kemik ve dil konumlarında meydana gelen değişimleri belirlemek, çift çene cerrahi grubu hastaların tedavi öncesi ve tedavi sonrası ölçümlerini kontrol grubu hastaların ölçümleriyle karşılaştırmak ve cerrahi sonrası hasta memnuniyetini değerlendirmek amaçlanmıştır. Araştırmamız iskeletsel Sınıf III maloklüzyona sahip tedavileri tek çene (9 birey) ve çift çene (32 birey) ortognatik cerrahi şeklinde yapılan bireylerden tedavi öncesi ve sonrası alınan ayrıca iskeletsel Sınıf I maloklüzyona sahip 25 bireyden alınan sefalometrik filmler üzerinden yürütülmüştür. Radyografiler üzerinde bireylerin iskeletsel ve dişsel yapılara ait ölçümleri ile yumuşak doku, hyoid kemik, dil ve farengeal hava yoluna ait boyutsal ve alansal ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Farengeal hava yolu parametreleri ImageJ yazılım programı ile ölçülmüştür. Çalışmamız sonucunda, iskeletsel Sınıf III maloklüzyona sahip çift çene ve tek çene ortognatik cerrahi ile tedavi olmuş bireylerde operasyon sonrası orofarengeal ve hipofarengeal hava yolunda önemli düzeyde daralmalar meydana gelmiştir ve her iki grupta da dil daha posterosuperiorda konumlanmıştır. Tespit edilen daralmalara rağmen hasta memnuniyet anketinde yüksek memnuniyet skorları gözlenmiş ve hastaların solunum problemi yaşamadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Orthognathic surgical procedures are applied in the correction of severe dentofacial anomalies in patients who have completed their growth development. In orthognathic surgery, the movement of skeletal structures significantly affects facial aesthetics and creates changes in soft tissues. Apart from the affected areas such as the nose, upper and lower lips, and the tip of the chin, changes are also seen in the pharyngeal region. Especially after surgical procedures in which the lower jaw is retracted, the changes in the positions of these structures related to the lower and upper jaw can change the respiratory efficiency. In our study, to determine the change in the posterior pharyngeal airway after the treatment of patients with Class III malocclusion treated with single and double jaw orthognathic surgery, to reveal the results of airway measurements with linear and areal parameters on cephalometric films, to determine the changes the hard tissue and soft tissue, hyoid and tongue positions, to evaluate patient satisfaction after surgery. Our research was carried out on a total of 82 cephalometric films taken before and after treatment from patients with skeletal Class III malocclusion who were treated as single jaw (9 patients) and double jaw (32 patients) orthognathic surgery, and 25 cephalometric films from 25 individuals with Class I skeletal morphology. Measurements of the skeletal and dental structures of the individuals on the radiographs, and dimensional and spatial measurements of the soft tissue, hyoid bone, tongue and pharyngeal airway were performed. Pharyngeal airway parameters were measured with the ImageJ software program. As a result of our study, post-operative oropharyngeal and hypopharyngeal airway narrowing occurred in patients with skeletal Class III malocclusion who had been treated with double jaw and single jaw orthognathic surgery, and the tongue was located more posterosuperiorly in both groups. Despite the narrowings detected, high satisfaction scores were observed in the patient satisfaction questionnaire and it was observed that the patients did not experience respiratory problems.