Acil servise multipl travma nedeniyle başvuran hastalarda vertebra fraktürlerine eşlik eden organ yaralanmalarının incelenmesi
Evaluation of vertebral fractures and associated injuries in multiple trauma patients
  1. Tez No: 694313
  2. Yazar: ÇAĞDAŞ CİGERCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED İKBAL ŞAŞMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, vertebra fraktürü, eşlik eden yaralanma, multitravma, Emergency department, vertebral fracture, accompanying injuries, multitrauma
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Multipl Travmalı Hastalarda Vertebra Fraktürleri ve Birlikte Gözlenen Yaralanmaların Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmada acil serviste vertebra fraktürü tanısı konan travma hastalarında eşlik eden diğer organ yaralanmalarının neler olduğu ve bunların sıklıklarının belirlenmesi amaçlandı. Yöntem: Bu çalışmada, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hafsa Sultan Hastanesi Acil Servis'ine Ocak 2016-Aralık 2020 tarihleri arasında başvuran, 18 yaş ve üzeri ve en az bir vertebra korpus fraktürü olan travma hastaları retrospektif olarak incelendi. Vertebra fraktürlerine ek olarak travma mekanizması, eşlik eden organ yaralanmaları, yapılan müdahale ve hastaların prognozları incelendi. Bulgular: Hastaların %72'si erkek ve yaş ortalaması 46,07 idi. Vertebra fraktürüne neden olan en sık iki travma mekanizması yüksekten düşme ve trafik kazasıydı. Travmadan en çok etkilenen vertebra bölgesi torakolomber (%28,7) bölgeydi. Hastaların %52'sinde çökme fraktürü, %19,3'ünde burst fraktürü tespit edildi. Hastaların %8'inde nörolojik defisit, %3,4'ünde eksitus görüldü. Hastaların %41,3'ünde toraks yaralanması, %26'sında ekstremite yaralanması tespit edildi ve bunlar vertebra fraktürlerine en sık eşlik eden yaralanmalardı. Çalışmamızda servikal vertebra fraktürlerinde beraberinde kraniyal ve maksillofasiyal yaralanma görülmesi ve torakal vertebra fraktürlerinde beraberinde toraks yaralanma görülmesi anlamlı derecede daha yüksek bulundu. Sonuç: Trafik kazaları ve yüksekten düşme vertebra fraktürüne neden olan en sık iki neden olarak tespit edilmiş olup önlenebilir nedenler olduğu düşünülmüştür. Ayrıca vertebra fraktürlerinde etkilenen vertebra bölgesine uzak bölge travmaları eşlik etmiş olsa da genel olarak anlamlı bir şekilde komşu yapıların travmalarının daha sık eşlik ettiği gözlendi.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Vertebral Fractures and Associated Injuries in Multiple Trauma Patients Aim: In this study, it was aimed to determine the accompanying organ injuries and their frequencies in trauma patients diagnosed with vertebral fracture in the emergency department. Methods: In this study, trauma patients aged 18 years and older and with at least one vertebral corpus fracture who applied to the Emergency Department of Hafsa Sultan Hospital of Manisa Celal Bayar University Faculty of Medicine between January 2016 and December 2020 were retrospectively analyzed. In addition to vertebral fractures, the mechanism of trauma, accompanying organ injuries, the intervention and the prognosis of the patients were examined. Results: Of the patients, %72 were male and the mean age was 46,07. The two most common trauma mechanisms causing vertebral fracture were falling from height and traffic accident. The vertebral region most affected by trauma was the thoracolumbar (28.7%) region. Compression fracture was detected in 52% of the patients, and burst fracture was detected in 19,3% of the patients. Neurological deficit was observed in 8% of the patients, and death in 3,4%. Thoracic injuries were detected in 41.3% of the patients, and extremity injuries in 26%, and these were the most common injuries accompanying vertebral fractures. In our study, concomitant cranial and maxillofacial injuries in cervical vertebral fractures and concomitant thoracic injuries in thoracic vertebral fractures were found to be significantly higher. Conclusion: Traffic accidents and falling from a height were determined as the two most common causes of vertebral fracture and were thought to be preventable causes. In addition, although distant traumas accompanied the affected vertebral region in vertebral fractures, it was observed that traumas of nearby structures were more common in general.