Sınıf III çift çene ortognatik cerrahi yapılan hastalarda yumuşak doku değişimlerinin üç boyutlu fotografik görüntüleme yöntemi kullanılarak değerlendirilmesi
Evaluation of soft tissue changes by three-dimensional photographic imaging method in patients with skeletal class III malocclusion who were treated with orthognathic surgery
- Tez No: 649059
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YAVUZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Çift çene ortognatik cerrahi, iskeletsel Sınıf III, yumuşak doku stereofotogrametri, Bimaxillary orthognathic surgery, skeletal Class III, soft tissue, stereophotogrammetry
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmanın amacı, alt ve üst çenenin dâhil olduğu iskeletsel Sınıf III deformitenin ortognatik cerrahi tedavi ile düzeltiminden sonra, yüzün yumuşak doku değişimlerinin üç boyutlu fotografik görüntüleme metodu ile incelenmesidir. Çalışmamız Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'nda Sınıf III çift çene ortognatik cerrahi tedavisi görmüş, yaşları 17,03 ile 31,16 arasında değişen, yaş ortalaması 20,4±3,01 olan, 11'i kadın 17'si erkek toplam 28 hasta üzerinde yapılmıştır. İskeletsel Sınıf III anomalisi olan ve cerrahi tedavileri çift çene operasyonu ile aynı cerrahi ekip tarafından geçekleştirilmiş, şiddetli fasial asimetrisi olmayan erişkin olgulardan, ameliyattan önceki 1 ay içinde ve en az altı ay sonra alınan üç boyutlu stereofotogrametrik fotoğraflar araştırmamızın materyalini oluşturmuştur. Yumuşak dokulara ait antropometrik noktaların üç boyutlu koordinat sistemindeki hareketleri, yumuşak doku değişiklikleri, 3 boyutlu doğrusal ve açısal değişiklikler, ortognatik cerrahi öncesi ve sonrasında ölçülmüş ve karşılaştırılmıştır. 'Shapiro-Wilk test'i kullanılarak yapılan normalite değerlendirmesinden sonra 'student t test'i ile cinsiyetler arasında fark olup olmadığına bakılmıştır, daha sonra tedavi öncesi ve sonrası ölçümler 'eşleştirilmiş t testi' ile karşılaştırılmıştır. Alan ölçümlerinde cerrahi öncesi ve sonrası arasındaki alan farkları 'bağımsız t testi' ile karşılaştırılmıştır. İskeletsel hareket ile yumuşak dokular arasındaki ilişkiye Pearson Korelasyonu ile bakılmıştır. Bulguların istatistiksel olarak anlamlı kabul edileceği düzey, p≤0,05 olarak belirlenmiştir. Çalışmamızda; ortognatik cerrahi tedavisi sonucunda en belirgin değişikliklerin sagital yön ölçümlerinde olduğu, menton noktasının yüz orta hattına göre konumunun ideale yaklaştığı ve koronal referans düzleme göre geride konumlandığı tespit edilmiştir. Alan ölçümlerinde üst yüz ve üst dudak alanlarında artış, alt dudak ve alt yüz alanlarında azalma, burun alanında ise herhangi bir değişiklik olmadığı görülmüştür. Ayrıca maksiller ilerletme miktarı ile pronasale (PRN), labrale superior (LS) ve subspinal noktalarının (SS) anteroposterior (z) konumlarında sırasıyla %38, %40 ve %38 oranlarında pozitif yönde, maksiller gömme miktarı ile vertikal açı (N_GO_r_ME) arasında %42 oranında negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanırken; diğer parametrelerle iskeletsel hareketler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki kurulamamıştır. Sonuç olarak ortognatik cerrahi sonrasında meydana gelen yumuşak doku değişikliklerinin kişiye özgü birçok faktöre bağlı olduğu, çalışmamızdaki hastalarda maksiller ilerletme ve mandibular geri alma cerrahisiyle uyumlu olarak, üst çenenin öne, alt çenenin ise geriye doğru hareket ettiği; böylelikle yumuşak doku profilinin sagital yönde tatmin edici bir şekilde düzeldiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of correction skeletal Class III deformity, including the lower and upper jaws, on facial soft tissues after bimaxillary orthognathic surgery treatment using a three-dimensional photographic imaging method. The subjects consisted of 28 Turkish patients (11 females ,17 males, mean age 20,4±3,01 years, range 17,03 to 31,16 years) with skeletal Class III malocclusion who underwent LeFort I osteotomy with maxillary advancement and maxillary total impaction, along with bilateral sagittal split ramus osteotomy for mandibular setback without genioplasty. Patients have no severe facial asymmetry. All surgical operations were performed at the same center, Erciyes University, Faculty of Dentistry, Department of Oral Maxillofacial Surgery, by the same surgical team. Three-dimensional images of the patients were acquired with a stereophotogrammetry 1 month before surgery and at least 6 months after surgery. The changes in the soft-tissue landmarks in the 3D coordinates, the soft-tissue changes, the 3D linear and angular changes were measured and compared before and after orthognathic surgery. After normality assessment using the“Shapiro-Wilk”test, the“student t test”was used to determine whether there was a difference between the sexes, then measurements before and after treatment were compared with“paired t test”. Differences between area measurements before and after surgery were compared with“independent t test”. The relationship between underlying skeletal movement and soft tissue changes has been examined by Pearson Correlation analysis. p≤0.05 was defined as the statistically significant level. The conclusions of this study can be summarized as follows: (I) The most pronounced changes as a result of orthognathic surgery were seen in sagittal direction measurements. (II) With orthognathic surgery, the position of the menton point relative to the midline of the face was found to be closer to the ideal location and to be located behind relative to the coronal reference plane. (III) It has been determined that there is an increase in the upper lip and the middle facial area measurement, a reduction in the lower lip and the lower facial area measurements, and no change in the nasal area measurement. (IV) There was a statistically significant positive correlation between the maxillary advancement and the anteroposterior (z) positions of pronasale (PRN), labrale superior (LS) and subspinale (SS) 38%, 40% and 38% respectively and a statistically significant negative correlation was found between the maxillary impaction and the vertical angle (N_GO_r_ME) 42%. There was no statistically significant correlation between other parameters and skeletal movements. As a result, it is concluded that soft tissue changes after orthognathic surgery are related to various individual-dependent factors, In our study, the upper jaw moved forward and the lower jaw moved backwards, consistent with the maxillary advancement and mandibular setback surgery, so that the soft tissue profile was satisfactorily improved in the sagittal direction.