Duygusal zekanın, dominant el ve yaratıcılık ile ilişkisinin araştırılması
Explaining the relationship between emotional intelligence and dominant hand and creativity
- Tez No: 694326
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVDA ASQAROVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Beyin baskınlığı, duygusal zeka, ergoterapi, nörobilim, sosyal bütünleşme, yaratıcılık, Brain dominance, creativity, emotional intelligence, neuroscience, occupational therapy, social integration
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Çalışmamızın fikir noktası, duygusal Zekanın belirleyici faktörlerini araştırarak kişilerin duygusal Zekasını geliştirmektir. Bu amaçla duygusal zekayı; el tercihi, yaratıcılık ve sosyal bütünleşme konularında karşılaştırma yapılmıştır. Araştırmamızda; 1. Gözden Geçirilmiş Schutte Duygusal Zeka Ölçeği, 2. Edinburgh El Tercihi Anketi, 3. Ne Kadar Yaratıcısınız Anketi, 4. Sosyal Bütünleşme Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmamız 203 kişinin anket katılımı ile gerçekleşmiştir. Çalışmamızın içinde yer alan, hipotezlerden yapılan SPSS sonuçlarına göre; A ve C hipotezleri dışında B hipotezi ile ilişki olduğu görülmektedir. A. Schutte Duygusal Zeka Ölçeğinin El Tercihi üzerinde negatif yönde ilişki olduğunu söyleyebiliriz. Duygusal Zeka Ölçeği ile el tercihinin sonuçları, Spearman Kolerasyon analizi çalışılarak bakılmıştır ve sonuç olarak istatistikçe negatif yönlü düşük düzey ilişki saptanmıştır ( r= -,187, p= ,008). B. Schutte Duygusal Zeka Ölçeğinin Yaratıcılık üzerinde pozitif yönde anlamlı ilişkilidir. Duygusal Zeka ölçeği ile yaratıcılık değişkeni arasındaki Spearman Kolerasyon analizi sonuçlarına bakılmıştır. Buna göre duygusal zeka ile yaratıcılık arasında istatistikçe anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r=,481, p=,000). C. Duygusal zeka ile sosyal bütünleşme ilişkili değildir. Duygusal zeka ölçeği ile sosyal bütünleşme değişkeni arasındaki Spearman Kolerasyon analizi sonuçlarına bakılmıştır. Buna göre duygusal zeka ile sosyal bütünleşme arasında istatistikçe anlamlı bir ilişki saptanmamıştır ( r=,061, p= ,393). Sonuç olarak; Duygusal zekanın dominant el tercihi, yaratıcılık ve sosyal bütünleşme ile ilişkisi araştırılmıştır. Araştırma duygusal zekanın dominant el ile ilişkisi negatif ve düşük düzeyde olduğunu, duygusal Zekanın yaratıcılıkla ilişkili olduğu saptanmıştır ve sosyal bütünleşme ile ilişkili olduğu söylenemez.
Özet (Çeviri)
The point of view of our study is to improve individuals' emotional intelligence by investigating the determinants of emotional intelligence. For this purpose; a comparison was made in the fields of emotional intelligence, hand preference, creativity and social integration. In our research; 1. Revised Schutte Emotional Intelligence Scale, 2. Edinburg Hand Preference Survey, 3. How Creative Are You Survey, 4. Social Integration Scale was used. Our study was realized with the participation of 203. According to the SPSS results made from the hypotheses included in our study; Apart from the A and C hypotheses, it is seen that there is a relationship with the B hypothesis. A. We can say that there is a negative relationship between Schutte Emotional Intelligence Scale on Hand Preference. The results of hand preference with the Emotional Intelligence Scale were analyzed using the Spearman Correlation analysis, and as a result, a negative low level relationship was found statistically (r = -, 187, p =, 008). B. Schutte Emotional Intelligence Scale is positively related significantly on creativity. Spearman Correlation analysis results between the emotional intelligence scale and the creativity variable were examined. Accordingly, a statistically significant relationship was found between emotional intelligence and creativity (r =, 481, p =, 000). C. Emotional intelligence and social integration are not related. Spearman Correlation analysis results between the emotional intelligence scale and the social integration variable were examined. Accordingly, there was no statistically significant relationship between emotional intelligence and social integration (r =, 061, p =, 393). As a result; The relationship of emotional intelligence with dominant hand preference, creativity and social integration was investigated. The study found that emotional intelligence is in a negative and low level relationship with the dominant hand, emotional intelligence is associated with creativity, and it cannot be said to be associated with social integration.