Yabancı dil öğretmenlerinin kapsayıcı eğitime yönelik tutumları ve özyeterliliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the attitude and self-efficiency of foreign language teachers towards inclusive education
- Tez No: 694340
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA DEMİR BAŞARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kapsayıcı eğitim, yabancı dil öğretmenleri, öğretmen tutumu, öğretmen öz yeterliği, inclusive education, foreign language teachers, teacher's attitude, teacher's self-efficacy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Kapsayıcı eğitim, farklılıkların fırsatlar olarak görülmeye başlandığı bu yüzyılda eğitim alanında üzerinde önemle durulan konuların başında gelmektedir. Bu yüzyılda öğretmen merkezli yaklaşımlar yerini öğrenci merkezli yaklaşımlara bırakmakta ve bunun sonucu olarak da heterojen sınıfları oluşturan farklı özelliklere sahip öğrencilerin hepsinin kaliteli ve eşit eğitim olanaklarına sahip olması dünya ülkelerinin eğitim anlamındaki ilk önceliği haline gelmektedir. Bu araştırmanın amacı, yabancı dil öğretmenlerinin kapsayıcı eğitim konusundaki tutumlarını ve öz yeterliklerini çeşitli değişkenler açısından incelemek, öğretmenlerin tutumları ve öz yeterlikleri arasında nasıl bir ilişki olduğunu ortaya koymaktır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. . Araştırmanın evrenini Kayseri'de çalışan İngilizce, Almanca ve Arapça öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise tabakalı örnekleme yöntemi ile seçilen Kayseri ili ve ilçelerinde 2020-2021 eğitim-öğretim yılı içinde çalışmakta olan 397 İngilizce, Almanca ve Arapça öğretmeni oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Ünal Şimşek tarafından 2019 yılında geliştirilmiş olan“Kapsayıcı Eğitime Yönelik Tutum Ölçeği”ve“Kapsayıcı Eğitime Yönelik Öz yeterlik Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde t-testi, Kruskal Wallis H-Testi, Mann Whitney U-Testi, ANOVA ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda yabancı dil öğretmenlerinin kapsayıcı eğitime yönelik tutumlarının branş, cinsiyet, kıdem, kapsayıcı eğitimle ilgili ek eğitim alıp almama durumları; yabancı dil öğretmenlerinin kapsayıcı eğitime yönelik öz yeterliklerinin branş, cinsiyet, kapsayıcı eğitimle ilgili ek eğitim alıp almama durumları, dezavantajlı gruplardan öğrencilerle çalışma deneyimleri açısından farklılaşmakta olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Yabancı dil öğretmenlerinin kapsayıcı eğitime yönelik tutum ve öz yeterlikleri arasında pozitif yönlü bir ilişki saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar ışığında eğitim politikacıları, üniversiteler ve araştırmacılar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Inclusive education is one of the most important issues when it comes to education in the 21st century when differences are recognized as opportunities. In this century, teacher-centered approaches leave their place to student-centered approaches, and as a result, it becomes the first priority of the countries of the world in terms of education that all students with different characteristics that make up heterogeneous classes have quality and equal educational opportunities. The aim of this study is to examine the attitudes and self-efficacy of foreign language teachers towards inclusive education in terms of various variables and to reveal the relationship between teachers' attitudes and self-efficacy. Survey model has been used for this research. The target population of the study is foreign language teachers working in Kayseri, Turkey. The sample of the study consists of 397 English, German and Arabic teachers working in 2020-2021 academic year in Kayseri. The“Attitude Scale towards Inclusive Education”and the“Self-Efficacy Scale for Inclusive Education”developed by Ünal Şimşek in 2019 were used as data collection tools. T-test, Kruskal Wallis H-Test, Mann Whitney U-Test, ANOVA and correlation analysis were used in the analysis of the data obtained. As a result of the study, it was found that foreign language teachers' attitudes towards inclusive education differ in terms of branch, gender, seniority, whether or not they receive additional education related to inclusive education. It has been concluded that the self-efficacy of foreign language teachers for inclusive education differs in terms of branch, gender, whether they receive additional education on inclusive education or not, and their experience of working with students from disadvantaged groups. A positive relationship was found between foreign language teachers' attitudes towards inclusive education and their self-efficacy. In the light of the results, suggestions have been put forward for education politicians, universities and researchers.