Son 10 yılda Acil Servis'e akut zehirlenme ile başvuran 65 yaş üstü hastaların retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective examination of patients over 65 years old who applied to the Emergency Department with acute poisoning in the last 10 years
  1. Tez No: 879847
  2. Yazar: FIRAT YÜCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ BOZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Geriatri, Acil Servis, Zehirlenme, Geriatrics, Emergency Department, Poisoning
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Giriş: Zehirlenmeler acil servislerde ivedilikle tanınması gereken mortal ve morbit durumların gelişeceği başvuru nedenleri arasındadır. Özellikle geriatrik nüfusun kırılgan yapısı ve değişen fizyolojik ve psikolojik çerçevesi içerisinde zehirlenmenin tanısı ve tedavisi önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışmada, ülkemizde nüfusa oranı her geçen yıl artan geriatrik nüfusta saptanan toksikolojik durumlar, demografik dağılımı ve en sık etkenler incelendi. Yöntem: Bu çalışma SBU Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisinde, retrospektif olarak gerçekleştirildi ve 01.01.2013 ile 31.12.2022 tarihleri arasında başvurmuş olan zehirlenme vakalarının demografik verileri, hastane takip durumları, taburculuk durumları arasında yapıldı. Hastane bilgi yönetim sistemi üzerinden elde edilen ve 65 yaş üzerindeki hastaların dahil edildiği çalışmada veri eksiği olan hastalar çalışma dışında bırakıldı. Bulgular: Geriatrik hastalar üzerine gerçekleştirdiğimiz çalışmamızda yaş 74,06±6,93 olarak 265 hasta değerlendirildi. Hastaların %9,7'ünde suisidal nedenle başvuru yaptığı görülürken, en önemli toksik etki oluşturan etmenler olarak varfarin ve digoksin saptandı. Hastaların %36,2'sinde akrep sokması görüldü. Psikiyatrik tanısı olan hastaların daha düşük yaş ortalamasına sahip olduğu saptandı (p=0,032). Suisidal amaçlı ilaç alımı sonrasında görülen toksikasyona sahip olan hastaların yaş ortalamasının daha düşük olduğu saptandı (p=0,01). Sonuç: Geriatrik hastalar değişen fizyolojik ve psikolojik durumları ile kırılgan yapıya sahiptirler. Bu durum aynı zamanda ilaçların fizyolojik etkilerini değiştirdiği için riskli ilaç gruplarında toksikasyon gelişimi yönünde daha dikkatli olunmalı ve yakın takip gerçekleştirilmedir. Bunun yanı sıra geriatrik yaş grubunda da suisidal davranışlar görülmektedir, bu durum yaşla birlikte azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Poisonings are among the urgent reasons requiring prompt recognition in emergency departments due to the potential development of fatal and morbid conditions. Especially within the fragile structure and changing physiological and psychological framework of the geriatric population, the diagnosis and treatment of poisoning hold significant importance.This study aims to examine toxicological conditions, their demographic distribution, and the most common agents identified among the geriatric population, whose proportion in our country's population is increasing every year. Method: This retrospective study was conducted at the Emergency Department of SBU Antalya Training and Research Hospital, and it included cases of poisoning admitted between January 1, 2013, and December 31, 2022. Demographic data, hospital follow-up statuses, and discharge statuses of the poisoning cases were analyzed. Data were obtained from the hospital information management system, and patients aged 65 and above were included in the study, while patients with missing data were excluded. Results: Our study on geriatric patients included 265 patients with a mean age of 74.06±6.93. It was observed that 9.7% of the patients presented with suicidal intent, and warfarin and digoxin were identified as the most important toxic agents. Scorpion stings were observed in 36.2% of the patients. It was found that patients with psychiatric diagnoses had a lower mean age (p=0.032). Patients with toxication following suicidal drug intake had a lower mean age (p=0.01). Conclusion: Geriatric patients have a fragile structure due to changing physiological and psychological conditions. This vulnerability necessitates careful attention, especially in high-risk medication groups, where toxicity development is more likely due to the altered physiological effects of drugs, and close monitoring is required. Additionally, suicidal behaviors are observed in the geriatric age group, albeit decreasing with age.