Ortaöğretim görsel sanatlar öğretmenlerinin EBA'ya (Eğitim Bilişim Ağı) ilişkin görüşleri: Diyarbakır ili örneği
Views of secondary education visual arts teachers on Education Information Network (EBA): The case of Diyarbakır province
- Tez No: 694375
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜNİRE MERAL YAĞÇI TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Görsel Sanatlar Eğitimi, EBA, Eğitim Teknolojisi, Visual Arts Education, EBA, Educational Technology
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Görsel sanatlar dersi, genel anlamda bireyde yaratıcı, eleştirel, özgür ve özgün düşünce şeklini geliştirme amacı taşımaktadır. Çağın getirdiği yeni metotlarla oluşturulmuş dijital eğitim platformu olan EBA yoluyla, görsel sanatlar dersinde bu amaçların ne düzeyde karşılandığı önemlidir. Bilindiği üzere eğitim politikasında ve toplumda görsel sanatlar dersine yeteri kadar önem verilmemektedir. Bu anlayışın getirdiği sonuçlara bağlı olarak ders materyal arşivinin yeterliliğini, görsel sanatlar öğretmenlerinin EBA'yı kullanım düzeylerini, EBA'ya yönelik algılarını, görüşlerini ve çözüm önerilerini incelemek bu araştırmanın temel amacını oluşturmaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden betimsel yöntem (tarama yöntemi) ve nitel araştırma yöntemlerinden temel nitel araştırma modellerinin birlikte kullanıldığı karma yöntemlerden yakınsayan desen kullanılmıştır. Çalışma grubunu, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Diyarbakır ilinde bulunan ortaöğretim kurumlarında görev yapan görsel sanatlar öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın nicel kısmında tesadüfi örnekleme yöntemiyle seçilen 108 görsel sanatlar öğretmeni ile çalışılmış ve veri toplama aracı uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS programı kullanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenen 69 öğretmenden yararlanılmıştır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Nitel veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Analiz sonucunda elde edilen nicel verilerin karşılaştırmasında cinsiyet ve görev yeri değişkeninde t testi, kıdem ve sınıf mevcudu değişkenlerinde Kruskal-Wallis H Testi, lisansüstü eğitim durumları ve hizmet içi eğitim alma durumu değişkenlerinde ise Mann-Whitney U Testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre öğretmenler diğer meslektaşlarıyla ara sıra bilgi alışverişinde bulunduklarını, EBA'ya erişimde bağlantı sorunlarıyla karşılaştıklarını, altyapı ve donanım eksikliğinin olduğunu, teknolojik araç yetersizliği ve içeriğin zengin olmadığını ifade etmişlerdir. Araştırma sonuçları dikkate alındığında, EBA platformunun aktif bir şekilde kullanımını cazip hale getirmek için öğretmenlere ek hizmet puanının verilmesi ya da öğretmenlerin aylıkla ödüllendirilmesi, teknolojik araç eksikliği, altyapı ve donanım yetersizliği gibi sorunların mevcut durumunun araştırılması, İllüstratörlerin, grafik tasarımcıların ve görsel sanatlar öğretmenlerinin oluşturduğu bir komisyonun görsel sanatlar ders içeriklerini inceleyerek zenginleştirmeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The visual arts course generally aims to develop creative, critical, free and original thinking in individuals. It is important to what extent these goals are met in the visual arts course through EBA, a digital education platform created with the new contemporary methods. As it is known, the visual arts course is not given enough importance in education policy and society. Depending on the results of this understanding, the main purpose of this research is to examine the adequacy of the course material archive, Visual Arts teachers' level of use of EBA, and their perceptions, opinions and solution proposals towards EBA. In the research, convergent design was used from mixed methods in which descriptive method (screening method) from quantitative research methods and basic qualitative research models are used together from qualitative research methods were used. The study group consists of visual arts teachers working in secondary education institutions in Diyarbakır province in the 2020-2021 school year. In the quantitative part of the study, 108 visual arts teachers were selected by random sampling method and the data collection tool was applied. SPSS program was used in the analysis of the obtained data. In the qualitative dimension of the research, 69 teachers were selected by random sampling method. Semi-structured interview technique was used as data collection tool. Qualitative data were analyzed by content analysis. In the comparison of the quantitative data obtained as a result of the analysis, the t-test for gender and place of duty variable, the Kruskal-Wallis H-Test for the variables of seniority and class size, and the Mann-Whitney U-Test for the variables of graduate education status and in-service training status have been used. According to the results of the research, the teachers stated that they occasionally exchanged information with their colleagues, encountered connection problems in accessing EBA, there was a lack of infrastructure and hardware, there was a lack of technological tools and the content was not rich. Considering the results of the research, it is recommended that teachers be given additional service points or rewarded with a monthly salary, to investigate the current situation of problems such as lack of technological tools, infrastructure and hardware, a commission formed by illustrators, graphic designers and visual arts teachers should examine and enrich the visual arts course content in order to make the active use of the EBA platform attractive.