Ortaöğretim görsel sanatlar öğretmenlerinin derslerini yürütürken okul idarelerinden kaynaklı yaşadıkları sorunların belirlenmesi
Determining the problems that secondary school visual arts teachers have experienced while conducting their lessons due to school administrations
- Tez No: 791486
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURHAYAT GÜNEŞ AYTAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Görsel Sanatlar Eğitimi, Okul idareleri, Yaşanan Sorunlar, Çözüm Önerileri, Education, Visual Arts Education, School administrations, Problems Experienced, Solution Suggestions
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaöğretim kurumlarında görev yapan görsel sanatlar öğretmenlerinin derslerini yürütürken okul idarelerinden kaynaklı yaşadıkları sorunlara ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerilerine yönelik görüşlerini belirlemektir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Mardin'in Midyat ilçesinde 8, Nusaybin ilçesinde 3 ve Dargeçit ilçesinde 1 olmak üzere ortaöğretimde görev yapan toplamda 12 görsel sanatlar öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışma grubu, amaçlı örneklem yöntemi ile belirlenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim deseni kullanılmıştır. Veri toplama yöntemi olarak görüşme tekniği kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak da araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formunun kapsam geçerliliğinin sağlanması adına 4 alan uzmanının görüşü alınmıştır. Görüşme formu, toplamda 13 sorudan oluşmakta olup her soru, hem sorun hem sorunun çözüm önerisini öğrenmeye yönelik hazırlanmıştır. Görüşmeler sonunda toplanan verilerin analizi için içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Bu yönteme uygun olarak 2 ana tema belirlenmiştir. Birinci ana tema altında 3 tema ve bu temalar altında da 9 kategori saptanmıştır. İkinci ana tema altında ise tema yerine 6 kategori belirlenmiştir. Araştırma sonuçları, sorunlar ve çözüm önerileri olarak iki başlık altında toplanmıştır. Buna göre, görsel sanatlar öğretmenlerinin derslerini yürütürken okul idareleriyle atölyeler, olumsuz tavırlar, iletişim eksikliği, derse müdahale, ders programları, sanatsal etkinlikler, yarışmalar ve geziler gibi birçok ana konuda sorunlar yaşadığı belirlenmiştir. Bu sorunlara yönelik olarak da idarecilere eğitimler verilmesi, okullara maddi destek veya malzeme desteği verilmesi, üniversite sınavında bu dersten soru sorulması gibi çözüm önerileri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the opinions of visual arts teachers who work in secondary education institutions on their issues and solutions to problems caused by school administration. The study group of the research consists of 12 visual arts teachers working in secondary education, 8 in Midyat district of Mardin, 3 in Nusaybin district and 1 in Dargeçit district in the 2021-2022 academic year. The study group was determined by purposive sampling method. Phenomenology design, one of the qualitative research methods, was used in the research. Interview technique was used as data collection method. As a data collection tool, a semi-structured interview form prepared by the researcher was used. In order to ensure the content validity of the interview form, the opinions of 4 field experts were taken. The interview form consists of 13 questions in total, and each question is designed to learn both the problem and the solution proposal. Content analysis method was used to analyze the data collected at the end of the interviews. In accordance with this method, 2 main themes were determined. Under the first main theme, 3 themes and under these themes 9 categories were determined. Under the second main theme, 6 categories were determined instead of the theme. The research results are grouped under two headings as problems and solutions. According to this, it has been determined that visual arts teachers have problems in many main subjects such as workshops with school administrations, negative attitudes, lack of communication, lesson intervention, curricula, artistic activities, competitions and excursions while conducting their lessons. For these problems, solutions such as providing training to administrators, providing financial support or material support to schools, and asking questions from this course in the university exam were determined.