İngilizce öğretmenlerinin karakter ve değerler eğitimine yönelik görüşleri ve sınıf içi uygulamaları
English teachers' opinions about character and values education and their classroom practices
- Tez No: 694376
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Karakter, Değer, Görüş, Karakter ve Değer Eğitimi, İngilizce Öğretmenleri, Character, Value, Opinion, Character and Value Education, English Teachers
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karakter Ve Değer Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Karakter Ve Değer Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmanın amacı ilk ve ortaöğretim kurumlarında görev yapan İngilizce öğretmenlerinin karakter ve değerler eğitimine yönelik görüşlerini ve sınıf içerisinde yaptıkları uygulamaları belirlemektir. Bu amaca göre mevcut durumu tespit etmek istediğimiz için nicel araştırma yöntemlerinden tarama modelini kullandık. Araştırmada Kayseri ilinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında görev yapan 171 ingilizce öğretmenine Okudan (2010) tarafından geliştirilen ve Kara (2017) tarafından güvenirlik çalışması yapılan“Eğitim Yöneticilerinin Değer Eğitimi Yeterliliklerini Algılama Ölçeği”uygulanmıştır. Ölçekten elde edilen veriler SPSS programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Bu ölçek ile araştırmaya katılan öğretmenlerin karakter ve değerler eğitimine ilişkin görüşlerinin cinsiyet, yaş, çalışılan okul türü ve mesleki kıdem değişkinlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre ingilizce öğretmenlerinin karakter ve değerler eğitimine yönelik görüşlerinin cinsiyet, yaş, çalışılan okul türü ve mesleki kıdem değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Ayrıca ingilizce öğretmenlerinin sınıf içerisinde yaptıkları uygulamaların çoğunlukla değerler eğitimi panosu hazırlama, drama çalışmaları yapma ve örnek olay yöntemi olduğu görülmüştür. Öğretmenler uygulamaların başarısını ölçmek için gözlem, geri dönüt ve değerlendirme yöntemlerine başvurduklarını ve sınıf içerisinde değerler eğitimi uygulamaları yaparken en çok afiş, görsel ve videoları kullandıklarını belirtmişlerdir. Ayrıca öğretmenlerinin çoğunun sınıf içerisinde yaptıkları uygulamalara velileri dahil etmedikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purposes of this research is to determine the views of English teachers working in primary and secondary schools on character and values education and their practices in the classroom. For this purpose, our study is a quantitative research with a survey model as it is to determine the current situation. In the research, the“Educational Administrators Value Education Sufficiency Perception Scale”developed by Okudan (2010) and whose reliability study was conducted by Kara (2017) was applied to 171 English teachers working in primary and secondary education institutions affiliated to the Ministry of National Education in Kayseri. The data obtained from the scale were analyzed by the SPSS program. With this scale, it was tried to determine whether the views of the teachers participating in the research on character and values education differ according to gender, age, type of school and professional seniority. According to the results of the research, it was determined that the views of English teachers on character and values education did not show a significant difference according to gender, age, type of school and professional seniority. In addition, it was seen that the practices that English teachers do in the classroom are mostly preparing a values education board, doing drama studies and applying the case study method. Teachers stated that they made observations, received feedback from the students and used evaluation scales to evaluate the success of the practices,. Teachers mostly use posters, visuals and videos while performing values education practices in the classroom. In addition, it was seen that most of the teachers did not include the parents in their practices in the classroom.