Kentsel dönüşüm sürecinde katılımcı politikalar ve Mardin üzerine bir inceleme
Participatory policies in urban transformation process and a research on Mardin
- Tez No: 694420
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ İNCEDAYI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: kentsel dönüşüm, kentleşme, kentsel bütünlük, işbirliği, çok aktörlü katılımcılık, Mardin, urban transformation, urbanization, urban integrity, collaboration, multi-actor participation, Mardin
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Sorunları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 564
Özet
1950'li yıllardan itibaren yaşanan hızlı nüfus artışı beraberinde hızlı kentleşmeyi ve kentsel sorunları getirmiştir. İşsizlik, yaşamsal ve toplumsal kutuplaşma, tarihi ve kültürel değerlerin yok edilmesi gibi sorunlarla birlikte gerek teknolojinin gelişmesi, gerekse hızlı iletişim ve ulaşım ağlarının ortaya çıkması, kentleri değişime yönlendirmiştir. Dolayısıyla kentsel dönüşüm olgusu, her türlü kentsel sorunun çözümlenmesi için bir araç olarak kendini göstermiştir. Söz konusu olguya paralel olarak geliştirilen çalışmaların dünya üzerindeki uygulama örnekleri gün geçtikçe artmıştır. Bu bağlamda daha sonra yapılacak uygulamalara ışık tutması için bir kaynak oluşturması amaçlanan söz konusu tez çalışması, kentsel dönüşüm mefhumunun ortaya çıkış nedenlerini, çeşitli tanımlamalarını, tarihsel süreç içerisindeki gelişimini, bu kavram çerçevesinde her bölgenin sorununa özgü uygulama örneği sergilemesi açısından geliştirilen kentsel dönüşüm yöntemlerini içermektedir. Bununla birlikte söz konusu kavramın daha iyi irdelenmesi için farklı yöntemlerle karşılaştırma yapabilmek adına dünyada ve Türkiye'de gerçekleştirilen başarılı uygulama örneklerine değinilmiştir. Tanımlanan kavram ve yöntemlere paralel olarak uygulanıp, kentsel dönüşüm hususunda başarıya ulaşan projelerden yola çıkılarak yapılan çıkarımlar çerçevesinde sadece ülkemizde değil, tüm dünyada nazar-ı dikkati çeken ve 8000 yıllık geçmişiyle saygıyı hak eden Mardin mimarisinde kentsel dönüşüm modellerinin nasıl olabileceği farklı boyutlarıyla ele alınmış, sosyal yapının ve fiziki çevrenin taşıdığı değerlerin korunarak, problemli olanların ise ne şekilde iyileştirileceği, aynı zamanda kentsel dönüşüm ve gelişim politikalarının başarıya ulaşması noktasında çok aktörlü katılımcılığın önemi ile ilgili fikirler ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda söz konusu dönüşüm sürecine çok aktörlü katılımcılığın ne şekilde dahil edileceği irdelenerek önerilerde bulunulmuş, dolayısıyla sosyal, kültürel ve fiziksel anlamında kentsel bütünlüğün korunarak kentsel gelişimin sağlanması çalışmalarına farklı aktör gruplarını katılıma teşvik edecek araçlar sorgulanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Since 1950s, the population growth has resulted in a rapid urbanization along with the urban problems. The problems such as unemployment, vital and social polarizations, destruction of historical and cultural values along with the development of technology, fast communication and transportation networks has led transformations of the urban areas. Consequently, the phenomenon of the urban transformation has appeared to be a tool in order to resolve various kinds of urban problems. Correspondingly, the application of the relevant studies has been ascended over the world all, day by day. In this regard, this thesis, which aims to be a valuable resource to enlighten the future urban transformation applications, contains the motivation for urban transformation, the various definitions of urban transformation and its historical development, and also the various application methods of urban transformation which are specific to individual urban areas within this framework. Moreover, different urban transformation examples successfully applied in the world and in Turkey were addressed and compared to gain a better understanding of the phenomenon. By following the applied methods pulled out from the successful urban transformation projects, possible transformation models were discussed for the Mardin architecture which stands out and draws both domestic and global attention to its 8000-years old history. Several ideas were proposed to address and resolve the problematic urban models while protecting its social structure and physical environment and also to address the importance of the participation of the multiple actors on the achievement of the successful urban transformation and development policies. Different models on the participation of the multiple actors in the projects were discussed and several suggestions were made in this manner. The tools that can encourage their participations to the urban transformation projects while preserving the social, cultural and physical values were investigated.