Ulusal ve uluslararası bazı resmi belgelerde suça sürüklenen çocuklar ve terör örgütleri örneği: Afganistan, Kuzey Irak-Suriye ve Karabağ
Example in some national and international official documents about childiren driven to criminal and terrorist organizations: Afghanistan, North Iraq-Syria and Nagorna-Karabakh
  1. Tez No: 694422
  2. Yazar: KORAY ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞİRİN DİLLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrasya, Suç, Çocuk, Terör, Eurasia, Child, Crime, Terror
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Avrasya Araştırmaları alanında yapılan bu çalışmada, çocuk ve suç kavramlarına ilişkin genel hukuki ve sosyolojik değerlendirme, çocukların Avrasya'da suça sürüklenme nedenleri, çocukların cephelerde savaştırılma, terör suçuna bulaştırılma aşamalarına yer verildikten sonra, çocukların nasıl uluslararası terör örgütleri tarafından kullanıldıklarına yönelik verileri ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Çalışma; Avrasya'nın Balkanları olarak değerlendirilen Azerbaycan, Ermenistan ve Afganistan'ın yanında, bölgede stratejik öneme sahip ve son gelişmelerle birlikte önemli bir aktör haline gelen Türkiye temel alınarak sınırlandırılmıştır. Çalışma yöntemi olarak tarama modeli kullanılmıştır. Alanda yapılan akademik çalışmalar, TUİK verileri, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Raporu, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın İnsan Hakları Uygulamaları Üzerine Ülke Raporları ve İnsan Ticareti Raporları gibi kurumlardan elde edilen verilerden yola çıkarak hazırlanmıştır. Verilerin daha anlaşılır ve karşılaştırılabilir olmasını sağlamak amacıyla tablo ve grafikler sunulmuştur. Avrasya Araştırmaları alanında hazırlanan bu yüksek lisans tez çalışması kapsamında, Avrasya'da cephelerde savaştırılan çocukların bu coğrafyadaki hangi resmi veya gayri resmi -uluslararası- aktörler tarafından nasıl kullanıldığı ortaya konulmuştur. Ayrıca Avrasya Bölgesi'nde kullanılan çocuklar hakkında bilgi verilmiştir. Türkiye, Irak, İran ve Suriye'de etkin olarak silahlanarak Türkiye sınırları dâhilinde Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgelerine sahip olabilmek için bünyesinde çocukları da silahlandırdığı uluslararası kurumlarca raporlanan ve uluslararası akademik makalelerde ele alınan PKK'nın, bir uluslararası silahlı terör örgütü olarak Orta Doğu Coğrafyasında, çocukları kullanmasını kolaylaştıran etkenler üzerinde durulmuştur. Buradan yola çıkarak, Avrasya Bölgesinde patlak veren silahlı çatışmalarda, savaşlarda, cephelerde kullanılan çocukların genel tipolojisi çıkartılmaya çalışılmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda çocukların suça sürüklenmelerinde birçok etkenin karşımıza çıkmakta olduğu gözlenmiştir. Bu etkenler içerisinde bu çalışma kapsamında ele alınanlar; aile ve ebeveyn tutumları, yoksulluk, eğitim düzeyi, sosyal eşitsizlik ve sosyal adaletsizlik odaklı olanlar olmuştur. Çocukların terör suçlarına sürüklenmelerine ilişkin yapılan değerlendirmede, çocukların suça sürüklenmesindeki parametrelerden farklı olarak, sosyal ve demografik özelliklerin de terör örgütleri tarafından kullanıldığı gözlenmiştir. Bu parametreleri yoksulluk, nüfus, cinsiyet, yaş, inanç ve etnik yapı olarak sıralamak mümkündür. Avrasya Bölgesi'nde ise özellikle etnik yapı, inanç ve sosyo-ekonomik eşitsizlik gibi parametreler üzerinden çocukların istismar ve terörize edildiği gözlenmiştir. Bu anlamda gerek akademik çalışmaların yaygınlaştırılması gerek ilgili kurum-kuruluşların ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalarını yapması ve katkıda bulunması oldukça önemli olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to reveal the sociological and anthropological definitions of key concepts such as“children”and“crime”, the use of these concepts together, the reasons for children to commit crime, stages leading children to terrorist crimes, and finally a snapshot on children used in the Eurasian region during the Azerbaijan-Armenia war last year. In terms of methodology, scanning model was used. Scanning models concerns research approaches that aim to describe a situation that existed in the past and is still ongoing. The event, the individual or the object, which is the subject tried to be defined as it is in its own conditions. Turkish Statistical Institute's data, Turkey's Interior Ministry's Strategy Development Report, Human Rights Practices published by the US Department…., all are presented in tables and graphics in order to make these data more understandable and comparable for the reader. In the field, parameters that pushes children to commit crimes as well as international terrorist organizations' ways to use children to commit crime are illustrated. Besides; at the point of strengthening the up-to-datedness of the study, the issue that the same or similar actions could be carried out in the Eurasia region is discussed from different angles by demonstrating the role played by PKK or Al-Qaeda and their way to use children. As a result of the fied many factors seems to dragg children into crime. These factors are; family and parental attitudes, poverty, social inequality and social injustice. However, the most striking of these issues are family and parental attitudes. The same situation occurs when children are dragged into terrorist crimes and they are abused by terrorist organizations. Children not only fail to fulfill their social duties by being dragged into crime, but also become enemies of society by being dragged into terrorist crimes. It is an indisputable fact that the future of the society, the transfer of cultural codes of the nation, and the design of families play an important role in raising children who express their future. If this issue is not taken into account, social collapse is inevitable. In this sense, it will be very important to generalize such academic studies and to contribute to studies at a national and international level for relevant institutions and organizations.