Dünyada ve Türkiye'de diplomaside kadın
Women in diplomacy in the world and in Türkiye
- Tez No: 928929
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kadın, Diplomasi, Feminist Diplomasi, Türk Dışişleri Bakanlığı, Kadın Büyükelçiler, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Woman, Diplomacy, Feminist Diplomacy, Turkish Ministry of Foreign Affairs, Women Ambassadors, United Nations, European Union
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Son dönemde, toplumsal yaşamın tüm alanlarında olduğu gibi , diplomasinin de erkek egemen yapısı, kadınların bu mesleğe artan sayıda girişiyle dönüşmeye başlamıştır. Kadınların tüm dünyada siyasal yaşamda, hükümetlerde, siyasi karar alma süreçlerinde giderek daha etkin bir rol üstlenmeleri, özellikle başta Avrupa olmak üzere, dünyanın pekçok bölgesinde kadın dışişleri bakanlarının sayılarının artması kayda değer gelişmelerdir. İsveç'in kadın Dışişleri Bakanı Margot Wallström 2014 yılında ülkesinin“feminist dış politika”takip edeceğini resmi olarak ilan etmiş ve bu yaklaşım Kanada, Fransa, Almanya, Meksika başta olmak üzere diğer bazı ülkeler tarafından da kabul edilmiştir. Ardından, Avrupa Birliği Komisyonu'nun 2020 yılında yayınladığı“ Bir Eşitlik Birliği: Cinsiyet Eşitliği Stratejisi 2020-2025”belgesi AB'nin feminist dış politikasının başlangıç noktası olarak kabul edilmiştir. Bütün bu gelişmeler kadınların uluslararası ilişkilerde karar alma süreçlerinde, diplomasi kariyerinde sayısal ve etkinlik itibariyle önemli aşamalar kaydettiklerinin önemli göstergeleridir. Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlarda cinsiyet eşitliği alanında kabul edilen uluslararası belgeler ve bunların uygulama mekanizmaları, ulusal düzeylerde bu belgelerle uyumlu hukuki düzenlemeler yapılması, kadınların pekçok alanda olduğu gibi diplomaside de önlerinin açılmasını sağlamıştır. Kaydedilen bu ilerlemelere rağmen kadınların karar alma süreçlerinde, çatışmaların çözümü, sürdürülebilir barışın tesisi müzakere masalarında temsilinin hâla düşük düzeyde kaldığı ve bu alanlarda çaba göstermeye devam edilmesi gerektiği görülmektedir. Bu çalışmada dünyada ve Türkiye'de diplomaside kadın konusu bugünün feminist dış politika yaklaşımından hareketle, tarihsel bir perspektifte yüz yıllık gelişimiyle ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent times, as in all areas of social life , the male-dominated sructure of diplomacy has begun to transform with the increasing entry of women into this profession. Women's growing role in political life, governments and decion making processes around the world –along with the rise in the number of female foreign ministers in many regions, particularly in Europe- is notable. Sweden's foreign minister Margot Wallström, officially declared in 2014 that her country would pursue a“feminist foreign policy”, a stance later adopted by other countries including Canada, France, Germany and Mexico. Furthermore, the European Union's 2020 publication of document“ A Union of Equality:Gender Equality Strategy 2020-2025”is considered the starting point for the EU's feminist foreign policy. These developments highlight significant progress, both quantity and in terms of influence , that women achieved in decision –making processes and diplomatic careers within international relations. International documents on gender equality adopted by the United Nation's and other international organizations, as well as mechanisms for their implementation and corresponding legal regulations at the national level, have paved the way for women to advance in diplomacy, as in many other fields. Despite these progresses, it is evident that women's representation in decision making processes, at negotiation tables for conflict resolution, an in efforts to establish sustainable peace remains low. Continued efforts in these areas are still necessary. This study examines the issue of women in diplomacy, both globally and in Türkiye, from a feminist foreign policy perspective, analyzing its development over the past century from a historical standpoint.