Geri Dön

The socio-political structure of Western Anatolia during the (L)BA

(Geç) Tunç Çağında Batı Anadolunun sosyopolitik yapısı

  1. Tez No: 694443
  2. Yazar: BERİL ÖZBAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ N. İLGİ GERÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 102

Özet

Batı Anadolu'nun (Geç) Tunç Çağı'ndaki sosyo-politik yapısı bu tezin odak noktasıdır. Batı Anadolu Tunç Çağı'nın Orta Anadolu'ya kıyasla nispeten daha az çalışılan bir konu olduğu görülmektedir. Anadolu Tunç Çağı çalışmalarının en büyük sorunlarından biri, ilgili çalışmaların ya arkeolojik verilere ya da metinsel kaynaklara dayanmasıdır. Bu makale, (L)BA döneminde bölgenin sosyo-politik yapısını daha kapsamlı bir şekilde anlamak için hem arkeolojik verileri hem de metinsel kaynakları kullanmayı amaçlamaktadır. Bunu sağlamak amacıyla metin bölümü, Batı Anadolu hakkında bilgi sağlayan farklı Hitit metinlerini inceler. Bu metinlerden hareketle beş farklı tablo oluşturulmuş ve sosyo-politik yapıya ilişkin terimler sunulmuştur. Bunlar coğrafi/siyasi terimler, yabancı topraklarda ikamet edenlerle ilgili terimler, askeri güçle ilgili terimler, idari makamlarla ilgili terimlerdir. Arkeoloji bölümü, Batı Anadolu Tunç Çağı'nın sosyo-politik yapısını, bölgedeki yerleşim türleri ve örüntüleri, coğrafi ve (maddi) kültürel bölgeleri ile başlayarak genelden özele doğru bir yaklaşımla inceler ve Batı Anadolu'nun farklı lokasyonlardan vaka çalışmaları (Beycesultan, Kaymakçı, Truva ve Bademgediği Tepe) ile devam eder. Bu tezin hem metinsel hem de arkeolojik verileri birleştirerek Batı Anadolu Tunç Çağı'na dikkat çekmesi ve sosyo-politik yapısı hakkında daha kapsamlı bir bakış açısı sunması umulmaktadır.

Özet (Çeviri)

The socio-political structure of western Anatolia during the (Late) Bronze Age is the focus of this thesis. It is visible that the western Anatolian Bronze Age is relatively an understudied subject in comparison to Central Anatolia. One of the biggest problems of the Anatolian Bronze Age studies is that the relative works are either based on archaeological data or textual sources. This paper aims to use both archaeological data and textual sources to reach a broader understanding of the socio-political structure of the region during the (L)BA. To manage this, the text chapter studies different Hittite texts that provide insights about western Anatolia. Based on these texts, five different tables were created, and they present terms related to socio-political structure. These are geographical/political terms, terms related to residents of foreign lands, terms related to military power, terms related to administrative offices. The archaeology chapter studies the socio-political structure of the western Anatolian Bronze Age from a general to specific approach by starting with the settlement types and patterns, geographical and (material) cultural zones in the region, and continue with the case studies from different parts of western Anatolia as Beycesultan, Kaymakçı, Troy, and Bademgediği Tepe. By combining both textual and archaeological data, it is hoped that this thesis will bring attention to the western Anatolian Bronze Age and present a more comprehensive perspective on its socio-political structure.

Benzer Tezler

  1. Doğal, tarihi kültürel açıdan turizm potansiyelini değerlendirme modeli: Ayvalık örneği

    The tourism model for evaluation of natural, historical and cultural potential: A case of Ayvalık

    İSMAİL HAKAN KOLCU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1993

    Şehircilik ve Bölge Planlamaİstanbul Teknik Üniversitesi

    PROF. DR. VEDİA DÖKMECİ

  2. Mudanya'da kentleşme süreci ve kentsel gelişimi etkileyen faktörler

    Factors affecting urbanization process and urban development in Mudanya

    SİNAN ALBAYRAK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    CoğrafyaEge Üniversitesi

    Coğrafya Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ŞEVKET IŞIK

  3. Cumhuriyet Döneminde siyasi, ekonomik ve sosyo-kültürel yönleriyle Selçuk (1923-1957)

    Selcuk with political, economic and socio-cultural aspects in the Republican Period (1923-1957)

    OZAN CENGİZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    TarihEge Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HASAN MERT

  4. Güvercinkayası 14 numaralı evin çanak çömlek verilerinden yola çıkarak yerleşme düzeni ve toplumsal yapılanmanın değerlendirilmesi

    Analzing the social structure and settlement pattern of Güvercinkayası based on the 14th house's pottery assemblages

    PINAR ÇAYLI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    Arkeolojiİstanbul Üniversitesi

    Prehistorya Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SEVİL GÜLÇUR