Çağdaş tekstil sanatında aplike tekniği
The applique technique in contemporary textile art
- Tez No: 694455
- Danışmanlar: PROF. YÜKSEL ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Aplike tekniği, Yorgan sanatı, Kırkyama, Çağdaş tekstil sanatı, Tekstil kolaj, Applique technique, Quilt art, Patchwork, Contemporary textile art, Textile collage
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moda Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Tarihsel süreçte insanın ilk gereksinimleri arasında barınma ve giyinmenin de yer aldığı bilinmektedir. Bu gereksinimleri karşılamak için çeşitli tekstil yüzey teknikleri geliştirilerek; keçe, dokuma, örme, gibi tekstil yüzeyleri oluşturulmuştur. Zamanla, oluşturulan tekstil yüzeyleri üzerine baskı, boyama, dikiş ve katlama gibi tekniklerden yararlanılarak uygulamalar yapılmıştır. Bu tezde ele alınan aplike tekniği de, oluşturulmuş bir tekstil yüzeyi üzerine dikiş ile yapılan bir uygulamadır.“Çağdaş Tekstil Sanatında Aplike Tekniği”adlı bu yüksek lisans tez araştırmasında, tekstil yüzey tekniklerinden olan aplike tekniğinin çağdaş tekstil sanatında edindiği yer ele alınmıştır. YÖK Veri Tabanından yapılan araştırmalarda, konuyla alakalı olarak kırkyama, işleme, batik, aplike vb. geleneksel tekstil teknikleri üzerinde çalışmalar olduğu ancak, aplikenin çağdaş tekstil sanatındaki yeri hakkında bu çalışmada yer verildiği kapsamda bir araştırma olmadığı tespit edildiğinden, araştırmanın ayrıcalık taşıdığı düşünülmektedir. Bu tezin önemi; geleneksel kültürde önemli bir yeri olan aplike tekniğinin çağdaş tekstil sanatındaki yerinin, bir yüksek lisans tezi kapsamında araştırılarak ele alınmış olmasıdır. Araştırma kapsamında; tekstil sanatındaki tekstil yüzey tekniklerine değinilmiştir. Bu doğrultuda derinlemesine kaynak araştırması yapılarak, dikiş tekniklerinden biri olan aplike tekniğinin tarihçesine ve özellikle gelenekteki önemli uygulamalarına yer verilmiştir. Bunun yanı sıra, aplike uygulama yöntemlerinde kullanılan bazı aplike türleri ve dikiş çeşitlerine değinilmiştir. Çağdaş tekstil sanatı ile aplike tekniğinin çağdaş tekstil sanatındaki gelişimi araştırılarak bu konuda çalışmalar yapan çağdaş tekstil sanatçılarının uygulamalarına ve kullandığı tekniklere yer verilmiştir. Araştırmada erişilmek istenen sonuç; çağdaş tekstil sanatı alanyazınına katkıda bulunarak, geçmişten günümüze gelenekte varlığı bilinen aplike tekniğinin çağdaş tekstil sanatındaki yerinin ve öneminin anlaşılması, bulguların araştırmacı, sanatçı ve tasarımcıların çalışmalarına katkı vermesidir.
Özet (Çeviri)
It is known that shelter and clothing have been among the primary needs of human beings in history. Humans developed various textile surface techniques such as weaving, knitting and felting to meet these requirements. Over time, applications were conducted on textile surfaces with certain techniques such as printing, dyeing, sewing and folding. The applique technique discussed in the present thesis is an application method that entails sewing on a textile surface. In the present master's thesis titled the“The Appliqué Technique in Contemporary Textile Art”, the significance of appliqué technique, a textile surface method, in contemporary textile art is discussed. In the literature review conducted on the studies accessed in BHE Database, it was determined that certain studies were conducted on patchwork, embroidery, tie-dyeing, appliqué, etc.; however, there was no study on the significance of appliqué in the contemporary textile art, hence the present study would contribute to the literature. The significance of the present thesis is based on the fact that it is the first master's thesis where the significance of the appliqué technique, which has been a significant component of the traditional culture, in contemporary textile art is scrutinized. In the study, textile surface techniques in textile arts were discussed. Thus, an in-depth literature review was conducted to address the history of the appliqué technique, a sewing method, including significant traditional applications. Furthermore, certain appliqué and stitching types employed in appliqué applications are also discussed. The development of contemporary textile arts and appliqué technique in contemporary textile art is investigated and the applications and techniques adopted by the contemporary textile artists are mentioned. The present study aimed to contribute to the contemporary textile art literature, the comprehension of the significance of the appliqué technique, a historical textile art method, in contemporary textile art, and it could be suggested that the findings would contribute to future studies, and artists and designers.