Yeşil çatılarda yağmur suyu ve güneş enerjisi sistemlerinin Sakarya Universitesi'ndeki kazan dairesi binasında uygulanması
Implementation of rain water and solar energy systems on green roofs in the boiler department building at Sakarya University
  1. Tez No: 694543
  2. Yazar: ESRA DEMİRHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN DAMAR ARİFOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil çatı, yağmur suyu, güneş enerjisi, yağmur suyunun yeniden kullanılması, enerji tasarrufu, Green roof, rainwater, solar energy, reuse of rainwater, energy saving
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Günümüzde nüfus yoğunluğunun ve kentleşmenin artması; su kaynaklarının miktar ve kalitesinin azalmasına, enerji ihtiyacının artmasına, karbon emisyonlarının artmasına, hava, gürültü ve çevre kirliliğine, küresel ısınmaya ve iklim değişikliğine yol açmaktadır. Yeşil çatılar, şehirlerdeki sürdürülebilir yaşamı destekleyerek, bu çevresel problemlerin kentlerdeki olumsuz etkilerini en aza indirebilecek ekolojik bir uygulamadır. Yeşil çatı sistemlerinde kullanılan bitkiler havadaki toz ve partiküllerini filtreleyerek hava kalitesini olumlu yönde etkiler. Yeşil çatıdaki bitkiler sayesinde karbondioksit miktarı azalır, oksijen miktarı artar. Bu sayede küresel ısınmanın azalmasına katkıda bulunur. Ayrıca bu bitkiler biyoçeşitliliğin artmasına da fayda sağlar. Bitkiler, binanın çevresindeki gürültüyü en aza indirerek yaşam kalitesini artırır. Yeşil çatılar; yağmur suyunun tekrar kullanılmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda su depolamayı sağladığı için dünya çapında yaşanan su kıtlığının önüne geçilmesine yardımcı olmaktadır. Yeşil çatılar; enerji tüketimini azaltarak, karbon ayak izinin küçülmesine olanak sağlar. Bu tezde, yeşil çatı sistemleri sayesinde yağmur suyunun ve güneş enerjisinin en verimli şekilde kullanılmasının etkileri araştırılmıştır. Yeşil çatıdaki yağmur suyu ile güneşli günlerde yeşil çatıdaki bitkiler ve bahçe sulanmıştır. Ayrıca çatıya yerleştirilen güneş paneli sayesinde elektrik enerjisi sağlanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre deney dönemindeki 8 ay boyunca yeşil çatıdan yağmur suyu toplanarak 560 litre su tasarrufu, güneş enerjisi sistemi ile elektrik üreterek 6801,2 watt elektrik tasarrufu sağlanmıştır. Böylece iklim değişikliğini azaltmaya ve çevre kirliliğini önlemeye katkıda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the increase in population density and urbanization leads to reduced quantity and quality of water resources, increased energy demand, increased carbon emissions, air, noise and pollution, global warming and climate change. Green roofs are an ecological practice that can support sustainable life in cities, minimizing the negative impact of these environmental problems in cities. Plants used in green roof systems affect air quality positively by filtering dust and particles in the air. The plants on the green roof reduce the amount of carbon dioxide and increase the amount of oxygen. This helps to reduce global warming. These plants also benefit from increased biodiversity. Plants improve the quality of life by minimizing noise around the building. The green roofs allow the use of rain water again. It also provides water storage, helping to prevent water shortages worldwide. Green roofs reduce energy consumption, allowing the carbon footprint to shrink. This thesis examines the effects of the most efficient use of rain water and solar energy thanks to green roof systems. On sunny days with the rain water on the green roof, plants and the garden are watered on the green roof. In addition, electrical energy is provided by the solar panel placed on the roof. According to the information that was taken in 8 month period, by collecting the water of raining from the green roof, we could save 560 liters of water, by the solar energy, we could produce 6801,2 watt electricity. Thus, we could decrease the effect of climate change and we could contribute to preventing the effect of environmental pollution.