Mimarlık-seramik ilişkisi özelinde oluşturulan modüler seramik güneş kırıcılar
Modular ceramic sunshades created specially for the architecture-ceramic relationship
- Tez No: 694594
- Danışmanlar: PROF. DR. CANDAN TERVİEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Güzel Sanatlar, Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Fine Arts, Architecture, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Gölge, Işık-Gölge, Seramik, Güneş Kırıcı, Mimarlık ve Seramik, Shadow, Light-Shade, Ceramics, Sunshade, Architecture and Ceramics
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
“Mimarlık-Seramik İlişkisi Özelinde Oluşturulan Modüler Seramik Güneş Kırıcılar”başlıklı sanat eseri raporunda; öncelikle gölge kavramı üzerinde durulmuştur. Gölgenin sanat tarihi içerisindeki gelişimi, farklı dönem ve sanat disiplinleri açısından irdelenmiş, günümüz çağdaş sanatında farklı alanlardaki gölgenin kullanımına dair örnekler incelenmiştir. Ardından mimaride gün ışığı kullanımının yapı tasarımı için öneminden ve ışık-gölge ilişkisinin mekan algısındaki belirleyici rolünden bahsedilmiştir. Güneş rotasının ve açı değişikliklerinin gün ışığını dolayısı ile yapıları nasıl etkilediği, yaygın gök ışığı ve direkt gelen güneş ışığının doğru kontrolle tasarıma dahil edilmesi koşulunda konfora katkısı anlatılmıştır. Güneş kırıcı tasarımı yapılırken faydalanılan hesaplama yöntemleri açıklanmıştır. Yapı kabuğunda kullanılan gölge elemanları örneklendirilmiş ve güneş kırıcılar sınıflandırılmıştır. Yapılan sınıflandırmadan sonra mimarlık alanında dünyada uygulaması bitirilmiş nitelikli güneş kırıcı örnekler incelenmiştir. Bu örnekler; hareket ve malzeme çeşitliliği açısından irdelenmiş seramik güneş kırıcıları araştırılmıştır. İkinci bölümde bu çalışma kapsamında tasarlanan ve modüler birimlerden oluşturulan özgün seramik güneş kırıcı uygulama önerileri yer almaktadır. Tasarımların fikir aşamasındaki çıkış noktaları, aktarılmak istenen duygu ve düşünceler, kavramsal alt yapısı ve birimlerim üretim aşamaları bu bölümde açıklanmıştır. Önceki bölüm ve gerçekleştirilen uygulamalar sonucunda elde edilen tüm verilerin değerlendirilmesi ve seramik güneş kırıcılarının ekonomik, sanatsal açılardan genel değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the report of the artwork titled“Modular Ceramic Sun Shades Created for the Architecture-Ceramic Relationship,”the concept of shadow was primarily focused on. The development of shadow in art history has been examined in terms of different periods and art disciplines, and examples of the use of shadow in different fields in today's contemporary art have been analysed. Then, the importance of the use of daylight in architecture for building design and the decisive role of the light-shadow relationship in the perception of space are mentioned. It has been explained how changes in the sun's route and angle affect daylight and therefore buildings, and the contribution of common skylight and direct sunlight to comfort if they are included in the design with the right control. Calculation methods that can be used while designing a sunshade are explained. Shade elements that can be used in the building envelope are exemplified and sunshades are classified. After the classification made, qualified sunshade examples that have been applied in the world in the field of architecture have been examined. These examples were examined in terms of movement and material diversity, and ceramic sunshades were researched. In the second part, original ceramic sunshade application suggestions, which were designed within the scope of this study and formed from modular units, are included. The starting points of the designs, the feelings and thoughts to be conveyed, the conceptual infrastructure and the production stages of the units are explained in this section. Evaluation of all the data obtained as a result of the previous section and the implementations and a general evaluation of ceramic sunshades in terms of economic and artistic aspects were made.