Mimari bakış açısıyla duvar seramikleri
Wall ceramics from an architectural perspective
- Tez No: 991038
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Duvarlar, Görsel sanatlar, Güzel sanatlar, Mimarlık, Seramikler, Walls, Visual arts, Fine arts, Architecture, Ceramics
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
Özet
Bu çalışmada duvar seramikleri mimarlık disiplinin bakış açısı ele alınarak incelenmiştir. Raporda mimarlık ve seramik sanatının birbirileriyle olan etkileşimleri ve ilişkileri araştırılmıştır. Mimari bakış açısıyla duvar seramiklerini analiz edebilmek amacıyla çalışma beş ana bölüme ayrılmıştır. İlk bölümde mimarlık, sanat, seramik sanatı, duvar ve duvar seramiği tanımlarına ve ilişkilerine yer verilmiştir. İkinci bölümde gözlemlenilen hayat, mağara resimleri, yüzey sanatlarına bir örnek olarak çini sanatı incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise mimarlık ve duvar seramiği etkileşimleri analiz edilmiştir. Mimari yapıda duvar seramiğinin önemi de ortaya konulmuştur. Dördüncü bölümde seramik sanatçılarına ve duvar seramiği örneklerine yer verilmiştir. Beşinci bölümde kişisel uygulama çalışmaları olarak duvar seramikleri tasarlanmış ve uygulaması yapılmıştır. Çalışma raporu, elde edilen araştırma verileri analiz edilerek sonuç bölümüyle tamamlanmıştır. Sonuç olarak yüksek lisans çalışma raporunda, mimar ve seramik sanatçısının ilişkisi ve etkileşimi duvar seramiği kapsamında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, wall ceramics were analyzed from architectural perspective. In the report, the interaction and relation of architecture and ceramic art was researched. To be able to analyze wall ceramics from architectural perspective, the report was divided into five main parts. In the first part, the definition and the relation of architecture, art, ceramic art, wall and wall ceramics were included. In the second part, observed life, cave art and tile art was studied as surface arts. In the third part, the interaction of architecture and wall ceramics were analyzed. The importance of wall ceramics in architectural buildings were analyzed as well. In the fourth part, ceramic artists and their wall ceramic examples were included. In the fifth part, wall ceramics were designed and applied as personal practices. This study report was completed with the conclusion part by analyzing the research data obtained. As a result, in this master's study report, the relation and interaction in between architecture and ceramic art was evaluated within the scope of wall ceramics.