Geri Dön

Konya'da dinî mûsikî geleneği

Religious music tradition in Konya

  1. Tez No: 694657
  2. Yazar: ALİ OSMAN ALACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TIRAŞCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Mûsikîsi, Türk Din Mûsikîsi, Cami Mûsikîsi, Tekke Mûsikîsi, Konya, Classical Turkish Music, Turkish Religious Music, Music and musicians in Konya, Music in the Seljuks, music in Karamanids, Ottomans Period Music in Konya
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 419

Özet

Bu araştırma Anadolu Selçukluları döneminin önemli şehirlerinden olan ve günümüz Türkiye'sinde de halen önemini koruyan Konya şehrinin, nesilden nesile aktarılarak gelen dinî mûsikî geleneğini ve bu alanda kendisini yetiştirmiş mûsikîşinaslarının gün yüzüne çıkartılarak, gelecek nesillere aktarılması ve tanıtılması gayesi ile hazırlanmıştır. Anadolu Selçuklu Devleti'ne kuruluşundan kısa bir süre sonra başkentlik yapmaya başlayan Konya, bu avantajı sayesinde bir mıknatıs gibi dönemin ünlü ilim ve kültür insanlarını bünyesinde toparlamış, yüzyıllar boyunca ilim kültür ve medeniyet şehri olarak anılmıştır. Konya, dinî mûsikî formlarına birçok katkısının yanında, kendine has bir dinî mûsikî geleneği oluşturmuş ve bu geleneği günümüze aktarmayı başarmıştır. Kente özel okunan salâları, ezânları, salavatları bu şehrin kendine has mûsikî yapısını ortaya koymaktadır. Bu araştırmanın içeriğinde Türklerin İslâmiyet öncesi ve sonrası kültür ve mûsikîleri, Büyük Selçuklu Devleti'nin devamı niteliğinde olan Anadolu Selçuklularından günümüze Konya'daki mûsikî faaliyetlerini (saray ve ictimâi hayattaki) ve mûsikîşinaslarını kronolojik olarak ortaya çıkarmaya gayret ettik. Ayrıca günümüz Konya'sındaki icrâ edilen cami mûsikîsi örneklerini notaya almak suretiyle kayıt altına aldık. Yine tezimizde Konya'da inkişâf etmiş veya bu şehirde iz bırakmış tarikatları inceleyip zikirlerini (âyin) mûsikî yönünden tespit ettik. Ekler bölümünde Konya'da unutulmaya yüz tutmaş dinî mûsikî eserlerini derleme yöntemi ile notaya aktardık. Bu manada şimdiye kadar yapılmış çalışmalardan farklı olarak ortaya konan bu eserin içeriği itibari ile alandaki boşluğu dolduracağı kanaatindeyim.

Özet (Çeviri)

This study is prepared for the purpose of that in Konya, which was one of the major cities of Anatolian Seljuks period and still maintains its importance in today's Turkey, the religious music tradition which has been hand down from generation to generation for centuries and the musicians are introduced and transmitted to future generations. Konya, starting to serve as the capital city of the Anatolian Seljuk State shorltly after its foundation, attracted well-known scientists and intellectuals of the period like a magnet thanks to this advantage, and was regarded as the centre of science, culture and civilization for centuries. In addition to making a great contribution to the religious music forms, Konya created a specific musical tradition and managed to transmit the tradition to this day. Its“sala”,“ezan”and“salavat”recited specifically to the city reflected the musical structure of the city. In the content of this study, we chronologically tried demonstrating the Turkish culture and music in the pre-Islamic period, musicians and the musical performances in Konya from the Anatolian Seljuks, which are considered as a successor of the Great Seljuk State, to the recent period. In addition, we have notated samples of Mosque music performed in Konya today. Also, in this study, we have examined the cults emerged and left their marks in Konya, and identified their rituals aspect of musical. In this sense, I believe that this study, which is different from the others will fill the gap in the field in terms of its content.

Benzer Tezler

  1. Kore Budizm müziği ile Mevlevi müziği karşılaştırması

    Comparison of Korean Buddhist music and Mevlevi music

    CHANG HEE YOON

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    DinAnkara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi

    Türk Din Musikisi Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ SERBÜLEND ARPA

  2. Divan edebiyatında Mevlevilik etkisi ve Mevlevi şairler

    Impression of Mawlawiyya in the Turkish classical poetry

    NİLGÜN AÇIK

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2002

    Türk Dili ve EdebiyatıGazi Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MUSTAFA İSEN

  3. Zekai Kaplan'ın hayatı, kişiliği, tasavvuf anlayışı ve musikişinaslığı

    Zekai Kaplan's life, personality, sufism understanding and musician

    MERVE NUR KAPTAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    BiyografiAnkara Üniversitesi

    İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. BAYRAM AKDOĞAN

  4. İmam Hatip liselerinde müzik eğitiminin temel sorunları

    Basic problems of music education in Imam Hatip high schools

    YETER DİLEK ARAS

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    MüzikNecmettin Erbakan Üniversitesi

    Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. AYNUR ELHAN NAYİR

  5. İsmail Ankaravi ve Huccetü's-Sema

    Başlık çevirisi yok

    N.SERHAN AYTAN

    Sanatta Yeterlik

    Türkçe

    Türkçe

    1995

    Müzikİstanbul Teknik Üniversitesi

    DOÇ. YALÇIN TURA