Öğretmen algılarına göre değişim yorgunluğunun çeşitli değişkenler açısından incelenmesi (Akçakoca örneği)
Exchange faciliation according to teacher's perceptionsinvestigation in terms of various variables (Akcakoca example)
  1. Tez No: 694742
  2. Yazar: ÇİĞDEM ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN ASLANARGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Eğitim Sistemi, Değişim, Değişim Yorgunluğu, Turkish Education System, Change, Change Fatigue
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Değişmeyen tek gerçeğin değişim olduğu bu çağda, eğitimde değişimin öncülüğü öğretmenlere düşmektedir. Bunu da gerçekleştirebilmek için öğretmenlerin değişim zorunluluğu karşısında yorgunluk hissetmeyip zihinsel anlamda hazır olmaları gerekmektedir. Eğitim çalışmalarında önemli bir konu olan değişim, yeni bir kavram olan değişim yorgunluğunu beraberinde getirmiştir. Nicel yaklaşımla çalışılan bu araştırmada Türk Eğitim Sisteminde sürekli yaşanan değişim kararları ve bunların uygulamaları karşısında öğretmenlerin algıladıkları değişim yorgunluğunun çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Öğretmen algılarının cinsiyet, görev yapılan okul seviyesi, kıdem, görev yeri, öğrenim düzeyi, medeni hal ve mezun olunan fakülte gibi demografik değişkenler açısından farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Bu hedef doğrultusunda ilişkisel tarama yönteminden yararlanılıp betimsel istatistikler boyutunda aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanmıştır. Veri dağılımında parametrik ve non–parametrik testlerden uygun olanları kullanılıp veri toplamak amacıyla araştırma kapsamında tek boyutlu ve 16 maddelik“Değişim Yorgunluğu Ölçeği”kullanılmıştır. Yapılan araştırma 2020-2021 eğitim yılında Düzce ili Akçakoca ilçesi genelinde çalışılmıştır. Araştırma Covid-19 Pandemi şartları ve kuralları gereği çevrim içi olarak ilçe genelinde resmi okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise, özel eğitim ilkokulu, özel eğitim ortaokulu, halk eğitimi merkezi, mesleki eğitim merkezi eğitim kurumlarına gönderilen link aracılığıyla 510 öğretmen araştırmaya katılmıştır. Bu araştırmanın bulgularına göre öğretmenlerin Türk Eğitim Sisteminde gerçekleştirilen değişim kararlarının sonuçlarının yeterince değerlendirilmeden yeniden değişim kararları,alınması sonucunda kendilerini genel olarak yorgun hissettikleri ve bu sık değişim kararlarından olumsuz etkilendikleri ortaya çıkmıştır. Ayrıca, öğretmenlerin algıladıkları sürekli bir değişim girişimi, mesleki açıdan motivasyonlarını olumsuz etkilediği gibi bununla beraber eğitim sistemimizde yapılan değişikliklerin bir amacı olduğunun kararsızlığını yaşadıkları görülmektedir. Ancak öğretmenlerin bunca değişikliğe rağmen mesleki motivasyonlarını ve öğretim hedeflerini kaybetmedikleri ortaya çıkmıştır. Bu da öğretmenlerin uygulanan sistem değişikliğinden dolayı değişim yorgunluğu hissettikleri, mutsuz oldukları halde buna rağmen yapılan sistem değişikliklerine uyum sağlamaya çalışıp mesleki açıdan yapılan değişiklikleri hayatlarına uyarlamaya çalıştıkları ifade edilebilir. Ortaya konan sonuçlardan yola çıkarak eğitim yöneticilerine ve Türk eğitim politikalarına yönelik öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this age where the only constant truth is change, the leadership of change in education falls on teachers. In order to achieve this, teachers need to be ready mentally and not feel tired in the face of the necessity of change. Change, which is an important issue in educational studies, has brought about the change fatigue, which is a new concept. In this study, which was studied with a quantitative approach, it was aimed to examine the change fatigue perceived by teachers in the face of continuous change decisions and their applications in the Turkish Education System in terms of various variables. It was investigated whether teacher perceptions differ in terms of demographic variables such as gender, school level, seniority, place of work, education level, marital status and graduated faculty. In line with this goal, arithmetic mean and standard deviation values were calculated in the dimension of descriptive statistics by using the relational survey method. Parametric and non-parametric tests were used in data distribution, and a one-dimensional and 16-item 'Change Fatigue Scale' was used in order to collect data. The research was carried out in the Akçakoca district of Düzce province in the 2020-2021 academic year. In accordance with the conditions and rules of the research Covid-19 Pandemic, 510 teachers participated in the research online through the link sent to the official preschool, primary school, secondary school, high school, special education primary school, special education secondary school, public education center, vocational training center educational institutions throughout the district. According to the findings of this research, it has been revealed that teachers generally feel tired as a result of making changes again without adequately evaluating the results of the changes made in the Turkish education system and that they are negatively affected by these frequent change decisions. In addition, it is seen that teachers' perceptions of a continuous change initiative negatively affect their professional motivation, and they also experience the indecision that the changes made in our education system have a purpose. However, it can be said that despite all these changes, teachers do not stray from their professional goals and perceive that their motivation is not completely adversely affected. It can be stated that teachers feel change fatigue due to the system change implemented, and although they are unhappy, they try to adapt to the system changes made despite this and try to adapt the changes made professionally to their lives. Based on the results, suggestions were made for education administrators and Turkish education policies.