Türk siyasi hayatında Şevket Raşit Hatipoğlu
Şevket Raşit Hatipoğlu in Turkish political life
- Tez No: 694743
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI UYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Şevket Raşit Hatipoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi, Tarım Bakanlığı, Manisa Milletvekilliği, Milli Eğitim Bakanlığı, Ortanın Solu, Şevket Raşit Hatipoğlu, Republican People's Party, Ministry of Agriculture, Manisa Deputy, Ministry of National Education, Left of the Middle
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
1898'de dünyaya gelen Şevket Raşit Hatipoğlu, Anadoluculuk akımının önemli temsilcilerinden biriydi. Bu akımın etkisi, Hatipoğlu'nun dergi yazılarından siyasi faaliyetlerine kadar birçok alanda hissedilmekteydi.Tek partinin egemen olduğu yıllarda siyasete atılan Hatipoğlu, ilk olarak Afyonkarahisar Milletvekili olarak görev yaptı. Ancak aktif siyasette yer alması Tarım Bakanlığı döneminde oldu. Bunun yanı sıra VII., VIII. ve XII. dönem Manisa Milletvekili olarak görev yaptı. Demokrat Parti iktidardayken aktif siyasette yer almadı. Siyasi faaliyetlerine ek olarak partide de önemli görevler üstlendi. 1960 Darbesi sonrasında Kurucu Meclis'te Manisa İl Temsilcisi olarak yer aldı. 1962'de ise Devlet Bakanlığına vekâlet etti. Aynı zamanda Milli Eğitim Bakanı olarak görev yaptı. Ancak kısa süre sonra istifa etti. Bir daha parlamento hayatında yer almadı. 1967'de ise Cumhuriyet Halk Partisi'nden ayrılarak Güven Partisine geçti. Bu çalışmada Hatipoğlu'nun hayatı, düşünceleri, milletvekilliği, siyasi faaliyetleri; arşiv belgeleri, süreli yayınlar, resmi belgeler ve araştırma eserleri kullanılarak Anadoluculuk akımı kapsamında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Şevket Raşit Hatipoğlu, who was born in 1898, was one of the important representatives of the Anatolian movement. The influence of this movement was felt in many areas from Hatipoğlu's journal articles to his political activities. Hatipoğlu, who entered politics in the years when the single party was dominant, first served as an Afyonkarahisar deputy. However, his active involvement in politics was during the Ministry of Agriculture. In addition, he served as Manisa Deputy in VIIth, VIIIth and XIIth terms. He did not take part in active politics while the Democratic Party was in power. In addition to his political activities, he also assumed important roles in the party. After the 1960 coup, he took place in the Constituent Assembly as the representative of Manisa province. In 1962, he acted for the Minister of State. He also served as the Minister of National Education.However, he resigned soon after. He never took part in parliamentary life again. In 1967, he left Republican People's Party and moved to the Trust Party. In this study, Hatipoğlu's life, thoughts, deputyship, political activities; Archival documents, periodicals, official documents and research works were evaluated within the scope of Anatolianism movement.