Said Havrâniyye'nin hikâyelerinde sosyal problemler
The social problems in stories of Said Havraniyye
- Tez No: 694751
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT KAFES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arap Dili ve Edebiyatı, Said Havrâniyye, Hikâye, Sosyal Problem, Arabic Language and Literature, Said Hourania, Story, Social Problem
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Hangi dönemde yaşarsa yaşasın bir yazarın doğup yetiştiği çevreden, karşılaştığı insanlardan ve olaylardan etkilenmemesi mümkün değildir. Toplumsal gerçekçi bir kimliğe sahip olan Saîd Ḥavrâniyye'nin de yaşadığı ve şahit olduğu olaylardan etkilendiği, hikâyelerinde açıkça görülmüştür. Ḥavrâniyye yazdığı hikâyelerinde, yaşadığı dönemin sosyal problemlerine ışık tutmuş ve çözüm aramıştır. 20. yüzyılın başlarında askeri darbeler ve beraberinde gelen siyasi istikrarsızlıkların yanı sıra, Fransız işgali, savaşlar ve maddi sıkıntılar gibi sorunlarla karşılaşan Suriye halkı zor bir süreçten geçmiştir. Ḥavrâniyye de yaşanan bu sıkıntıların yanı sıra aile hayatı ile ilgili sorunlar ve sağlık gibi birçok konuya değinmiştir. Modern Suriye hikâyeciliğinde önemli bir yer edinmiş olmasına rağmen kendisi ile ilgili herhangi bir çalışmanın yapılmamış olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
No matter what period s/he lives in, it is impossible for a writer not to be affected by the environment s/he was born and raised in, the people and events s/he comes across. Said Hourania who has a social realist identity was also affected by the events he lived and witnessed and it can be seen in his stories. In his stories, Hourania shed light on the social problems of his time and sought solutions. At the beginning of the twentieth century, the Syrian people went through a difficult process, facing problems such as military coups and accompanying political instability, as well as the French occupation, wars, and financial difficulties. In addition to these difficulties, Hourania touched upon many issues such as family life problems and health as well. Although he has an important place in modern Syrian storytelling, the fact that no study has been done about him has been an important factor in our preference for this subject. In this study, the social problems that Said Hourania mentioned in his stories are discussed.