Gönüllülük faaliyetlerine katılım sağlayan genç yetişkinlerde kişilik özellikleri, özgecilik düzeyi ve yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the correlation between personality traits, level of altruism and life satisfaction in young adults participating in volunteering activities
  1. Tez No: 694755
  2. Yazar: EBRAR ÇAPÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAZİYE SENEM BAŞGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: gönüllülük, kişilik, özgecilik, yaşam doyumu, volunteering, personality, altruism, life satisfaction
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmada gönüllülük faaliyetlerine katılım sağlayan genç yetişkinlerin kişilik özellikleri, özgecilik ve yaşam doyumu düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda çalışmaya gönüllülük faaliyetlerine katılım sağlayan 18-35 yaş aralığındaki 340'ı kadın ve 80'i erkek olmak üzere toplam 420 genç yetişkin katılmıştır. Çalışmaya katılım sağlayan genç yetişkinlere Kişisel Bilgi Formu, Sıfatlara Dayalı Kişilik Testi, Özgecilik (Altruism) Ölçeği ve Yaşam Doyumu Ölçeği uygulanmış ve analizleri yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda gönüllü genç yetişkinlerin kişilik özelliklerinin gönüllü faaliyetlere katılım, maddi yardım, travmatik durumlarda yardım, yaşlı/hastalara yardım, fiziksel güce dayalı yardım, eğitim sürecinde yardım, yakınlık duygusundan kaynaklanan yardım alt boyutları ile toplam özgecilik düzeyini ve yaşam doyumunu anlamlı düzeyde yordadığı bulunmuştur. Gönüllü genç yetişkinlerin toplam özgecilik düzeyleri yaşam doyumunu anlamlı düzeyde yordarken gönüllü faaliyetlere katılım, maddi yardım, travmatik durumlarda yardım, yaşlı/hastalara yardım, fiziksel güce dayalı yardım, eğitim sürecinde yardım, yakınlık duygusundan kaynaklanan yardım alt boyutlarının yaşam doyumunu anlamlı düzeyde yordamadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, it was aimed to examine the correlation between personality traits, altruism, and life satisfaction levels of young adults participating in volunteering activities. In this direction, a total of 420 (340 women and 80 men) young adults participated in the study between the ages of 18-35 who were active volunteers. The Personal Information Form, Adjective Based Personality Test, Altruism Scale and, Life Satisfaction Scale were applied to the young adults who participated in the study and their analyzes were made. As a result of the research, it was found that the personality traits of young volunteers significantly predicted the total altruism level and life satisfaction with the sub-dimensions of participation in volunteering activities, financial aid, aid under traumatic situations, aid to older people/patients, aid based on physical strength, aid in educational process, aid based on intimate feeling. While the total altruism levels of young volunteers significantly predicted their life satisfaction, it was determined that participation in volunteering activities, financial aid, aid under traumatic situations, aid to older people/patients, aid based on physical strength, aid in educational process, aid based on intimate feeling did not significantly predict life satisfaction.