Plastik sanatlar bağlamında tarihsel süreç içerisinde sanat siyaset ilişkisi
In the contex of plastic arts historical relationship between art and politics
  1. Tez No: 694796
  2. Yazar: EMRE AKSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAHMİ ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat Siyaset ilişkisi, Aydınlanma, Rönesans, Modernizm, Postmodernizm, Art and Politics, Historical Evolution Art and Politics .. Postmodernism, Modernism. Renascenne
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Heykel Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu tezin amacı; tarihsel açıdan farklı uygarlıkları ve onların sanat ile olan ilişkilerini incelemek, sanat ve siyaset ilişkisini farklı kültürler üzerinden örneklendirerek açıklamaktır. İnsanlık tarihsel açıdan birçok yaşanmış birikimi hayatlarına katar ve bu birikimler üzerine, yeni kültürel anlayışlar da kazanarak uygarlıklarını sürdürürler. Bu kültürel birikimler içinde sanatın yeri, birçok medeniyet açısından farklı beklentilerle oluşur ve bu özelliklere göre değişkenlik gösterir. Tarih öncesi çağlardan başlayarak sanatın toplumlar içerisindeki yeri ve toplumsal etkileri, Medeniyetlerin oluşturmaya çalıştıkları kültürel bütünlükler içerisinde değişkenlik gösteren örnekler sergiler. Sümer medeniyetinin modern toplumların oluşumundaki katkılarını birçok tarihçi kabul etmektedir. Sümerlilerin etkileri Mısır' a, Mısır' ın Yunan ve Roma'ya, Roma' nın ise Avrupa Rönesans' ına kadar süren bu etkileşim serüvenini, daha sonra Fransız Devrimine ve oradan da günümüz Modern ve Postmodern toplumlarına kadar ilerleyen bir kar topu yumağı şeklinde okumak mümkündür. Sanatın ifade biçimlerini ve ne gibi beklentiler üzerine eserlerin inşa edildiğini, hangi beklentilerden yola çıkıldığını tarihi örnekler üzerinden okumak mümkündür. Sanat ve siyaset ayrı ayrı kavramlar olarak ele alınabilir fakat tarihsel açıdan incelendiğinde bazı dönemler bu iki kavramın birbirini desteklemek için kullanılmaya çalışıldığı örnekler görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to analyse historically various civilizations and their relationship with art and explain the relationship between art and politics with examples from diff erent cultures. Until today, humanity has an immense historical accumulation and maintain its existence by gaining new cultural understandings. Place of art under these historical and cultural accumulation has shaped by diff erent expectations coming from various civilizations and vary according to their features. Starting from prehistorical period, the place of art inside societies and its social impacts display various examples among cultural integrity that the societies try to build. Contribution of Sumarian Civilization on emergence of modern socities has been acknowledged by many historians. It is possible to read the interaction process of societies from one to another as a snowball such as from Sumerian to Egyptian, Egyptian to Greek and Roman, Roman to European Renaissance, French Revolution and fınally to present modern and postmodern civilisations. Expression styles ofthe art and which kind of expectations constract art pieces can be understand from historical examples. Art and politics can be addressed as seperate concepts. However, it is possible to see some examples under which these concepts have been used to support each other when they have been analyzed historically.