The impact of teaching clustering prewriting strategies on writing self-efficacy among EFL learners in Turkey
Türkiye'de EFL öğrencilerinde kümeleme ön yazma stratejilerinin öğretilmesinin yazma öz yeterliliğine etkisi
- Tez No: 694795
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYYÜP YAŞAR KÜRÜM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yazma öz yeterliliği, kompozisyon yazma, ön yazma stratejileri, Writing self- efficacy, essay writing, prewriting strategies
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada araştırmacı yazma etkinlikleri yaparken EFL öğrencilerinin yazma öz-etkinliğini iyileştirmede ön yazma stratejilerinin öğretilmesinin etkisini araştırdı. Bu araştırma özel bir üniversitenin İngilizce hazırlık düzeyindeki öğrencileri ile 8 haftalık bir sürede yapılmıştır. Bu araştırmada karma bir araştırma yöntemi kullanıldı. Nicel bilgiler öz-yeterlilik ölçeği ile toplandı. Nitel bilgiler ise yazma değerlendirme yönergesine dayalı olarak öğrencilerin yazdıkları kompozisyonlar incelenerek elde edildi. Katılımcılar çalışmanın yapıldığı bir vakıf üniversitesinden seçildi. Buna göre, deney grubu içinde 20 öğrenci ve kontrol grubu içinde 20 öğrenci olmak üzere katılımcılar iki gruba ayrıldılar. Her gruba farklı öğretmen ders verdi. Deney grubu öğrencilerine kümelenme ön yazma stratejisi öğretilirken, kontrol grubu öğrencilerine ise böyle bir öğretim verilmedi. Bu çalışma, kümelenme ön yazma stratejisinin öğrencilerin öz-etkinliği üzerindeki etkisini incelemek için yapıldığından öğrencilerin kompozisyonlarını yazmadan önce ve sonra yazma öz-etkinlik ölçeğine yanıt vermeleri istenmiştir. Çalışmadan elde edilen verilere göre kontrol grubunun performansı ile deney grubunun yazma performansı arasında anlamlı bir fark görülememiştir. Buna göre, araştırma özellikle kümeleme ön yazma stratejisinin kullanılmasının öğrencilerdeki yazma öz-etkinliğini etkilemediğini ortaya koymuştur. Bu veriler her iki gruptaki öğrencilerin benzer düzeyde yazma öz- etkinliğine sahip olduğu sonucuna varılmasına neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the impact of teaching prewriting strategies on improving the writing self-efficacy of EFL learners while doing writing activities. This research was conducted on English preparatory level students in Turkey through an 8 - week period of time. A mixed research method is used in this research. The quantitative research method was based on the writing self-efficacy scale while the qualitative research method was done through the writing assessment rubric, and it was used to examine the students' essays. Participants were chosen from the preparatory school of a foundation university where the study was conducted. Accordingly, they were divided into two groups, 20 students within the experimental group and 20 students within the control group. Each group was taught by different teachers. The experimental group students were taught the prewriting strategy of clustering while the control group students were not. As this study was conducted to examine the impact of using the prewriting strategy of clustering on students' writing self- efficacy, the students responded to the writing self-efficacy scale before and after writing their essays. There was no significant difference in the writing performance of the experimental group compared to the performance of the control group. Accordingly, the researcher found that the use of the clustering prewriting strategy in particular did not influence the writing self-efficacy among students. Thus, the researcher concluded that EFL students in both groups had similar levels of writing self-efficacy.