COVİD-19 pandemi döneminde sağlıklı genç bireylerin fiziksel aktivite düzeylerinin ve internet bağımlılığının yaşam kalitesine etkisi
The effect of physical activity levels and internet addiction on quality of healthy young individuals during the COVID-19 pandemic period
  1. Tez No: 694837
  2. Yazar: BETÜL ÇAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜRRİYET GÜRSEL YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: COVİD-19, Fiziksel Aktivite, İnternet Bağımlılığı, Yaşam Kalitesi, COVID-19, Physical Activity, Internet Addiction, Quality of Life
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Pandemi döneminde evde kalma süresinin artışına bağlı inaktivite artmış ve buna bağlı olarak evde kalan bireylerde internet kullanım süresi de artmıştır. İnternet kullanımının bağımlılık düzeyine ulaşması birçok sosyal ve sağlık sorununa neden olmaktadır. Bu araştırma COVİD-19 pandemi döneminde sağlıklı genç bireylerin fiziksel aktivite düzeyi, internet bağımlılığı ile ilişkisi ve bunların yaşam kalitesine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Kesitsel tipte olan bu araştırma, Ocak-Ağustos 2021 tarihleri arasında, İstanbul Pendik ilçesinde yaşayan 18-50 yaş arası 60 sağlıklı gönüllü genç bireyle yapıldı. Katılımcıların sosyo-demografik bilgileri“Kişisel Bilgi Formu”ile, fiziksel aktivite düzeyi“Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Form”ile, internet bağımlılığı“Young İnternet Bağımlılığı Ölçeği”ile, yaşam kalitesi SF-36 Yaşam Kalitesi Değerlendirme Ölçeği ile değerlendirildi. Katılımcıların yaş ortalaması 28,23±7,56 yıl olarak saptandı. Katılımcıların %38,3'ünün fiziksel olarak aktif olmadığı, %46,7'sinin düşük fiziksel aktivite düzeyine sahip olduğu ve yalnızca %15'inin yeterli fiziksel aktivite düzeyine sahip olduğu görüldü. İnternet bağımlılığı düzeylerinin dağılımı incelendiğinde, %5'inin riskli internet kullanımına sahip olduğu, %95'inin ortalama internet kullanıcısı olduğu ve katılımcıların hiçbirinin bağımlı düzeyde olmadığı saptandı. Yaşam kalitesi sonuçlarında fiziksel fonksiyon ortalaması 90,83±12,72 idi. Yaşam kalitesi ortalamaları fiziksel fonksiyon ve genel sağlık dışında tüm alt parametrelerde Türkiye için tespit edilen SF-36 genel ortalamalarından düşük olarak saptanmıştır. Sonuç olarak katılımcıların fiziksel aktivite düzeyi, internet bağımlılığı ve yaşam kalitesi arasında istatistiksel anlamlı bir ilişki saptanmadı. COVİD-19 pandemisi nedenli oluşan kısıtlamalar, karantina ve sosyal izolasyon Pendik ilçesinde yaşayan sağlıklı genç bireylerin fiziksel aktivite düzeyinde ve yaşam kalitesinde azalmaya neden olmuştur. Beklenildiğinin aksine internet kullanımının bağımlılık düzeyinde olmadığı görülmüştür. Bu araştırmanın örnekleminin sonuçları; fiziksel aktivite düzeyi, internet bağımlılığı ve yaşam kalitesi arasında istatistiksel anlamlı bir ilişki olmadığını fakat pandemi döneminde genç bireylerde de fiziksel aktivite düzeyinin düştüğünü ve ülke ortalamaları dikkate alındığında yaşam kalitesinin de etkilendiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
During the pandemic period, lethargciness has increased due to lockdown which forced people to stay indoors, and accordingly, the length of internet usage has increased among individuals. Internet usage reaching the level of addiction causes many social and health problems. This research was conducted to examine the levels of physical activity of healthy young individuals, their relationship with internet addiction and their effects on quality of life during the COVID-19 pandemic period. This cross-sectional study was conducted with 60 healthy young volunteers between the ages of 18-50 living in Istanbul Pendik district between January and August 2021. The socio-demographic information of the participants was evaluated with the“Personal Information Form”, the physical activity level with the“International Physical Activity Questionnaire Short Form”, internet addiction with the“Young Internet Addiction Scale”, and the quality of life with the SF-36 Quality of Life Assessment Scale. The average age of the participants was 28,23±7,56 years. It was observed that 38,3% of the participants were not physically active, 46,7% had low physical activity level and only 15% had sufficient physical activity level. When the distribution of internet addiction levels was examined, it was found that 5% of them had toxic internet use, 95% of them were average internet users and none of the participants were addicted. Furthermore it affected their quality of life where, the mean physical function was 90,83±12,72. The mean quality of life was found to be lower than the general average of SF-36 determined for Turkey in all sub-parameters except physical function and general health. As a result, statistically, no significant relationship was found between the physical activity level, internet addiction and quality of life of the participants. Restrictions, quarantine and social isolation caused by the COVID-19 pandemic have caused a decrease in the physical activity level and quality of life of healthy young individuals living in Pendik district. Contrary to expectations, it was observed that internet use was not at the level of addiction. The results of the sample of this research; showed that there was no statistically significant relationship between physical activity level, internet addiction and quality of life, but the decrease in the level of physical activity among young individuals during the pandemic period, and the quality of life was also affected when the country's averages were taken into account.