Hz. Peygamber'in (S.A.S) hadislerinde çocuk hakları
Children's rights in the hadiths of The Prophet (P.B.U.H)
- Tez No: 694843
- Danışmanlar: DOÇ. İBRAHİM TOZLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Peygamber, Hadis, Çocuk, Hak, Hukuk, Prophet, Hadith, Child, Right, Law
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
İslâm dini temel gaye olarak dinin, canın, neslin, malın ve aklın korunmasını esas alır. Bu beş gaye içinde nesli korumak, diğer gayelerin elde edilmesine bağlı olarak daha ziyade öne çıkabilir. Zira nesli korumak, insanlığın devamı için elzemdir ve sağlıklı nesillerin mevcudiyeti dünyaya gelecek çocukların da haklarına dair birtakım yükümlülükler getirir. Bunlar gerek çocuklara gerekse ebeveynlere ve topluma ait bir dizi sorumluluklardır. Bu hakların korunması gerekir. Özellikle çocuklara karşı yapılan haksızlıklar toplumun geleceği için tehlike arz eder. Hz. Muhammed (s.a.s) çocukların her türlü haklarının korunmasına büyük önem vermiştir. Onların hem dünya hem de âhiret hayatlarının huzuru için tedbirler almıştır. Bu çalışmada, Hz. Muhammed'in (s.a.s) çocuklara getirdiği haklar, onların iyi bir şekilde yetişmesi için aldığı tedbirler ele alınmıştır. Çalışmamızda, genel anlamda kabul görmüş rivayetleri incelemeyi esas aldık. Buna rağmen kaynaklarda geçen rivayetler büyük bir hacim tutacağından meramımızı ifade edecek kadar rivayetle iktifa etmeyi tercih ettik. Çalışmamızda çocuklar için bir yaş sınırı belirlemedik. Bunun nedeni çocukları hangi yaşta olurlarsa olsunlar ebeveynlere, çocuklarına karşı sorumluluklarını ifade etme isteğimizdir. Bu çalışmadaki asıl gayemiz, Peygamberimizin (s.a.s) çocuklara yönelik tarif ettiği hakları vurgulamaktır. Bu bakımdan tezde, çocuk hakları ile alakalı rivayetler dikkatle incelenmiştir. Tezin üç temel esası vardır. İlk iki kısımda önce zikredilen ilgili hadisleri tespit edip çalıştığımız konuyla irtibatlandırmak, ardından bunlarla ilgili Resûlulullah'ın (s.a.s) tutum ve davranışlarını analiz etmektir. Son bölümde ise, ilgili hadis ve sünnete dair verilerin güncel yorumuyla ilgili bazı tespitlerde bulunmayı planladık.
Özet (Çeviri)
The religion of Islam is based on the protection of religion, life, progeny, property and mind as the main purpose. Among these five goals, preserving the generation may come to the fore more depending on the achievement of other goals. Because protecting the generation is essential for the continuation of humanity and the existence of healthy generations. For a good life there are a set of responsibilities that belong to children, parents, and society. And every child is the inheritor of the World. So the rights of children need to be protected for a good world. Injustice, especially against children, poses a danger to the future of society. Hz. Muhammad (p.b.u.h) gave great importance to the protection of all kinds of rights of children. He has taken precaution for their happiness in this world and the hereafter. In this study, The rights that the Prophet Muhammad (p.b.u.h) brought to children and the precautions he took to raise them well are discussed. In our study, we have based on examining the generally accepted narrations. Despite this, we preferred to be satisfied with enough narrations to Express our concern. We did not set an age limit for children in our study. This is because of our intention to Express our responsibilities to parents and their children, regardless of their age. Our main purpose in this study is to emphasize the rights that our Prophet (p.b.u.h) described for children. In this respect, rumors about children's rights have been carefully examined in the thesis. The thesis has three basic principles. The first two parts are to identify the related hadiths and contact them to the subject we are studying, and then analyze the attitudes and behaviors of the Messenger of Allah (p.b.u.h) to these. In the last part, we planned to find the current comments of the data on the related hadith and sunnah.