N. Paganini keman kaprislerinin aşamalı olarak öğrenilmesine yönelik uygulamalı bir yaklaşım (5. ve 16. kaprisler)
Practical approach to step-by-step study of violin caprices N. Paganini (5th and 16 caprices)
  1. Tez No: 694889
  2. Yazar: CAVID ASADOV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEVENT DEĞİRMENCİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: P.A. Locatelli, N. Paganini, Keman, Keman Eğitimi, Kapris, P.A. Locatelli, N. Paganini, Violin, Violin Education, Caprices
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
Bu çalışmanın amacı, P.A. Locatelli kaprisleri odağında, N. Paganini kaprislerinin aşamalı olarak öğrenilmesine yönelik bir yaklaşım sunmaktır. Bu amaç doğrultusunda, araştırma üç aşamada tamamlanmıştır. Araştırmanın ilk aşamasında, literatür taraması yapılmış, konuya ışık tutabilecek kaynaklara ulaşılmıştır. Bu kapsamda, konuyla doğrudan ilgili olduğu düşünülen kitap, tez, makale ve bildiriler taranmış, araştırmanın kavramsal çerçevesini oluşturan bilgilere ulaşılmıştır. Araştırmanın ikinci aşamasında, sunulması amaçlanan öğretim yaklaşımına yönelik çalışmalar tamamlanmıştır. Bu kapsamda, P.A. Locatelli'nin 13 ve 22 numaralı kaprisleri, N. Paganini kaprislerinin öğretilmesinde köprü olacak şekilde; ton, register, sağ el (yay teknikleri) ve sol el (parmak numaraları, pozisyonlar ve pozisyon değişimleri) seslendirme teknikleri bakımından özel olarak düzenlenmiştir. Araştırmanın üçüncü aşamasında, uygulama süreci tamamlanmıştır. Araştırma, öğrenciden alınan geri bildirimleri göz önünde tutarak, ihtiyaç duyulan konularda gelişimi ve iyileştirmeyi amaçlaması bakımında“eylem araştırması”desenine uygundur. Bu bağlamda, araştırmanın uygulama süreci ve sürecin değerlendirilmesine yönelik aşamalar“eylem araştırması”desenine uygun şekilde gerçekleştirilmiştir. Uygulama sürecinde, ilk olarak P.A. Locatelli ve N. Paganini kaprislerini araştırma hedefleri kapsamında seslendirebilecek bir öğrenci belirlenmiştir. Öğrencinin seçiminde, icra düzeyi (icra yetkinliği) ve öğrencinin önceki eğitim sürecinde (lisans ve yüksek lisans) N. Paganini kaprsilerinden her hangi birini seslendirmemiş olma durumu belirleyici olmuştur. Öğrenci, Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri Anabilim Dalında doktora eğitimini sürdürmektedir. Devamında, aşamalı olarak uygulanması planlanan öğretim süreci başlatılmış; bu doğrultuda öncelikle P.A. Locatelli'nin, düzenlemesi yapılan 13 ve 22 numaralı kaprisleri, sonrasında da N. Paganini'nin 5. ve 16. kaprisleri, 23 haftalık (yaklaşık 45 ders saati) bir zaman diliminde öğrenciye öğretilmiştir. Uygulama sürecinde araştırmacı (aynı zamanda öğretici) ve öğrenci öğretim sürecine yönelik her aşamayı derinlemesine gözlemlemiş, gelişime yönelik olarak her ders için süreç günlükleri tutmuştur. Araştırmanın dördüncü ve son aşamasında, deneysel süreçte öğretici ve öğrenci tarafından tutulan günlükler değerlendirilmiştir. Değerlendirmeler sonucunda, deneysel süreçte öğrencinin seslendirme tekniklerinin belirgin şekilde geliştiği, bu bağlamda P.A. Locatelli kaprislerinin (yapılan düzenlemeler ile) N. Paganini kaprislerinin aşamalı olarak öğretilmesi sürecinde önemli bir köprü olabildiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study through (with the help of) P. A. Locatelli's caprices is to implement a step-by-step approach to the study of N. Paganini's caprices. In accordance with this purpose, the study was conducted in three stages. In the first stage of the study a literature review was conducted and sources that could shed light on the subject were found. In this context, books, theses, and articles deemed to be directly relevant to the study were examined and information was obtained that formed the conceptual basis of the study. The second stage of the study was to complete the anticipated methods (learning) approaches to teaching to be presented. In this connection P.A. Locatelli's Caprices No. 13 and No. 22, which will become the linking bridge (link) in teaching (mastering) Caprices No. 5 and No. 16 of N. Paganini was specially arranged and edited (register, right hand technique as well as left hand (finger positions and fingering). The research is conducted according to the“action research”model, as it seeks to develop and improve needed themes (or questions) based on feedback received from the student. In this context, the research process and the evaluation steps of the research process were conducted according to the“action research”plan. For the research process, a student was identified who would be able to master the caprices of P. A. Locatelli and N. Paganini during the research process. In the selection of the student (performing level ) and the fact that the student did not perform any of the caprices of N. Paganini in the previous period of study (undergraduate and graduate) were decisive (major). At the time of writing the thesis the student continues his doctoral studies at the Erciyes University Faculty of Fine Arts, Department of Musicology. In the consequence of a teaching process, which was planned to be carried out in phases, first the Caprice No. 13 and No. 22 of Locatelli, which were specially arranged, then the Caprice No. 16 and No. 5 of Paganini, which were taught to the student (and taught to the student) for 23 weeks (45 classes). During this study, the researcher (at the same time the teacher) and the student closely observed the development of the learning process and kept diaries of all the lessons. In the fourth and final stage of the study were evaluated (studied) diaries of the teacher and the student about the process of the experiment (study). As a result of conducted evaluations it was concluded that the technical and musical level of student's performance has improved (increased) during the research (work). In this connection I found out that caprices No. 13, No. 22 of P.A. Locatelli (with proposed (performed) arrangements) can become an important bridge (link) in the process of staged approach to learning (mastering) caprices No. 5, No. 16 of N. Paganini.