Pandemi döneminde sağlık çalışanlarında sezgisel yeme davranışı ile iş yükü arasındaki ilişki: Bir özel hastane örneği
The relationship between intuitive eating behavior and work load in healthcare professionals during pandemia: An example of A private hospital
- Tez No: 694895
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLİN SEYLAM KÜŞÜMLER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
 - Anahtar Kelimeler: Sezgisel yeme, iş yükü, COVID-19 pandemisi, sağlık çalışanları, Intuitive eating, workload, COVID-19 pandemic, healthcare professionals
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 86
Özet
Çalışmanın amacı, COVID-19 pandemi döneminde sağlık çalışanlarındaki iş yükü düzeylerini saptamak, bu dönemde sezgisel yeme davranışlarını ölçmek ve iş yükü ile sezgisel yeme davranışları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma kesitsel ve tanımlayıcı bir çalışma olup, veriler anket yöntemiyle toplanmıştır. Ankette sosyodemografik soruların yanında Sezgisel Yeme Ölçeği-2 ve İsveç İş Yükü-Kontrol-Destek Ölçeği kullanılmıştır. Bir özel hastanede yaşları 21 ile 64 arasında değişen, 44 kadın ve 41 erkekten oluşan 85 sağlık çalışanı üzerinde gerçekleştirilmiş olup, Aralık 2020-Ocak 2021 tarihlerinde veriler toplanmıştır. Katılımcıların sezgisel yeme ve iş yükü arasında %30,4'lük negatif korelasyon saptanmıştır. İş yükü arttıkça sezgisel yeme davranışları azalmaktadır. Koşulsuz yemek yeme izni ile iş yükü arasında %36,4'lük pozitif yönlü korelasyon ve duygulardan çok fiziksel nedenlerle yeme boyutunda ise negatif yönlü %21,7'lik korelasyon saptanmıştır. Bu durum iş yükünün yoğunluğunun fazla olmasının yemek ayırt etmeyi zorlaştırdığını, ayrıca fiziksel nedenlerle yemenin iş yükünün fazla olduğu durumlarda zorlaştığını ve duygusal nedenlerle yeme davranışını iş yükünün desteklediği sonucunu göstermektedir. Ayrıca sezgisel yeme ile BKİ arasında %24,1'lik negatif korelasyonun olduğu görülmüştür. Elde edilen bulgular iş yükü arttıkça sezgisel yemenin azaldığını göstermektedir. Ayrıca sezgisel yeme arttıkça BKİ de azalmaktadır. Katı diyetlere başvurmak kişileri vücut ağırlığı kontrolü ile ilgili uzun dönemli hedeflerin gerçekleşmesinden uzaklaştırmakta ve beslenme açısından sağlıklı yaşamanın sürdürülebilirliğini zorlaştırmaktadır. Sezgisel yemenin yaygınlaşması ve insanların bilinçlenmesi, gerek sağlıklı yaşamak ve sağlıklı ağırlık kontrolü sağlamak, gerekse psikolojik açıdan iş yükü yüksek sağlık çalışanlarına ve diğer tüm bireylere olumlu destek sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the workload levels of healthcare professionals during the COVID-19 pandemic period, to measure the intuitive eating behaviors during this period and to examine the relationship between workload and intuitive eating behaviors. The research is a cross-sectional and descriptive study, and data were collected by questionnaire method. In addition to sociodemographic questions, Intuitive Eating Scale-2 and Swedish Workload-Control-Support Scale were used in the survey. It was carried out in a private hospital on 85 healthcare professionals aged between 21 and 64, 44 women and 41 men, and data were collected between December 2020 and January 2021. A negative correlation of 30.4% was found between the participants' intuitive eating and workload. As the workload increases, intuitive eating behaviors decrease. A 36.4% positive correlation was found between unconditional eating leave and workload, and a negative 21.7% correlation was found in the dimension of eating for physical reasons rather than emotions. This shows that the high workload makes it difficult to distinguish food, and that eating for physical reasons becomes difficult when the workload is high, and the workload supports the eating behavior for emotional reasons. In addition, it was observed that there was a negative correlation of 24.1% between intuitive eating and BMI. The results show that intuitive eating decreases as workload increases. In addition, as the intuitive eating increases, the BMI decreases. Resorting to strict diets distracts people from achieving long-term goals related to healthy weight control and makes it difficult to sustain a healthy life in terms of nutrition. In order for intuitive eating to become widespread and people to become conscious, it will provide positive support to healthcare professionals and all other individuals with a high workload, both in healthy living and proper weight control.