2015-2019 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı tarafından adli raporu düzenlenen kesici delici alet yaralanması olgularının yaşamsal tehlike açısından değerlendirilmesi
Evaluation of sharp force injury cases whose forensic report was prepared by the department of Forensic Medicine of Dokuz Eylül University Medical Faculty in terms of life threatening danger between 2015-2019
- Tez No: 694898
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM ÖZKARA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kesici delici alet yaralanması, yaşamsal tehlike, adli travmatoloji, yara, Sharp force injuries, life threatening, forensic traumatology, wound
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Giriş ve Amaç: Ev ve iş yerlerinde yaygın olarak birçok amaçla kullanılmakta olan kesici-delici aletler, taşınmalarının da kolay olması nedeniyle saldırı ve yaralamalarda sıkça kullanılmaktadır. Bu nedenle adli tıp uygulamalarında bu aletlere bağlı yaralanmalar ve ölümler sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Kesici delici alet yaralanmaları penetran yaralanmalar içinde yer almakta olup bu yaralanmalar yüksek mortalite ve morbidite ile sonuçlanabilmektedir. Kesici delici aletlere bağlı yaralanma ve ölümlerde ülkemizde de artış gözlenmektedir. Çalışmamızda kesici delici alet yaralanması olgularının yaşamsal tehlike açısından değerlendirilerek şiddet olaylarına dikkat çekmek ve ileriye yönelik alınabilecek tedbirlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 01.01.2015-31.12.2019 tarihleri arasında anabilim dalımızca kesici delici alet yaralanması nedeniyle medikolegal değerlendirme yapılarak raporu düzenlenen olguların sosyodemografik bilgileri, yaralanma bölgeleri, yara sayıları, yaralanmaların özellikleri ve yaralanma ağırlıkları veri kayıt formlarına dolduruldu. Elde edilen veriler SPSS.24.0 programına girilerek istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmada 295 olgu değerlendirildi. Olguların %92,5'inin erkek %7,5'inin kadın olduğu, yaş ortalamasının 33,05±13,69, en sık yaş aralığının 21-30 yaş grubu (%31,2) olduğu gözlendi. Olguların %54,6'sında tek yara olduğu, en sık yaralanan vücut bölgesinin toraks bölgesi (%24,2) olduğu, %25,8'inde iç organ yaralanması meydana geldiği, %40,7'sinin hastanede yatırılarak tedavi edildiği saptandı. Olguların %66,1'inin yaralanmasının basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek ölçüde hafif olmadığı, %6,1'inde vücutta kemik kırığı olduğu, %34,2'sinde yaşamsal tehlike meydana geldiği gözlendi. Yaşamsal tehlike meydana gelen olgularda büyük oranda hastane yatışı olduğu görüldü. Toraks ve batın bölgesinde yaralanması olan olgularda yaşamsal tehlike oranının yüksek olduğu izlendi ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptandı. Tartışma ve Sonuç: Kesici delici alet yaralanmaları en sık genç erişkinleri etkilemektedir. İnsanların en verimli çağlarında bu yaralanmalara maruz kalması ve bu yaralanmaların sakatlık, ampütasyon veya ölümcül komplikasyonlarla sonuçlanması ciddi ekonomik ve iş gücü kayıpları yaşanmasına neden olmaktadır. Kesici delici aletlerin günlük yaşamda rahat bulunan bir silah olması, farklı renk, şekil ve işlevselliklerle gençlerin ilgisini çekici hale getirilmesi ve kanun kapsamında; ev, sanayi, tarım ya da bir meslek ve sanatta kullanılan bıçakların bulundurulmasında cezai bir engel olmaması bu silahlarla meydana gelen şiddet olaylarını arttırmaktadır. Bu tür aletlerin özellikle taşınması konusunda daha sert yasal yaptırımlara gerek olduğu görüşüne varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Sharp tools, which are widely used in homes and workplaces for many purposes, are frequently used in attacks and injuries due to their easy transportation. For this reason, injuries and deaths related to these tools are frequently encountered in forensic medicine practice. Sharp force injuries are among the penetrating injuries, and these injuries can result in high mortality and morbidity. There is an increase in injuries and deaths due to sharp tools in our country. In our study, it is aimed to draw attention to violence incidents and to determine the measures that can be taken for the future by evaluating the cases of sharp force injuries in terms of life-threatening. Materials and methods: Between 01.01.2015 and 31.12.2019, medicolegal evaluation due to sharp force injuries was performed by our department, and demographic information, injury sites, number of wounds, characteristics of injuries and injury weights were filled in data registration forms. The data were analyzed by using the SPSS 24.0 statistical software packages. Findings: 295 cases were evaluated in the study. It was observed that 92.5% of the cases were males and 7.5% were females, the average age was 33.05±13.69 years, and the most common age range was the 21-30 age group (31.2%). It was determined that 54.6% of the cases had a single wound, the most frequently injured body region was the thorax (24.2%), internal organ injuries occurred in 25.8%, and 40.7% were hospitalized and treated. It was observed that the injuries in 66.1% of the cases were not be cured by a simple medical treatment, bone fractures occurred in 6.1%, and life-threatening in 34.2%. It was determined that most of the life-threatening cases were hospitalized. It was observed that the rate of life-threatening was high in cases with injuries in the thorax and abdomen, and a statistically significant was found. Discussion and Conclusion: Sharp force injuries most commonly affect young adults. The fact that people are exposed to these injuries in their most productive ages and these injuries result in disability, amputation or fatal complications cause serious economic and labor losses. Sharp tools are a weapon that can be found in daily life, making them attractive to young people with different colors, shapes and functions, and within the scope of the law; The fact that there is no criminal obstacle to the possession of knives used in home, industry, agriculture or a profession and art increases the violence that occurs with these weapons. It was concluded that there is a need for tougher legal sanctions, especially for the transportation of such tools.