Trabekülektomide limbus ve forniks tabanlı konjonktiva flebi uygulamalarının karşılaştırılması
Comparison of Limbus-based and Fornix-based Conjunctival Flaps in Trabeculectomy
  1. Tez No: 694932
  2. Yazar: DENİZ ALTINBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL ATEŞ YANYALI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Forniks tabanlı konjonktival flep, Limbus tabanlı konjonktival flep, Trabekülektomi, Fornix-based conjunctival flap, Limbus-based conjunctival flap, Trabeculectomy
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Bu çalışma, trabekülektomi ameliyatında kullanılan konjonktival flep tipinin postoperatif göz içi basıncı, bleb şekli ve komplikasyonlara etkisi olup olmadığını araştırmak amacı ile yapıldı. Gereç-Yöntem: Bu prospektif, rastgele çalışmada, 31 göze limbus tabanlı konjonktiva flebi (limbus tabanlı grup) ve 29 göze forniks tabanlı konjonktiva flebi (forniks tabanlı grup) uygulandı. Bu iki grup postoperatif erken ve geç dönem göz içi basıncı, erken ve geç dönem bleb şekli ve meydana gelen komplikasyonlar açısından karşılaştırıldı. Limbus tabanlı grupta hastalar ortalama 8 ay, forniks tabanlı grupta ortalama 7 ay takip edildi. Bulgular: Postoperatif erken ve geç dönem göz içi basınçları açısından iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmadı (p>0.05). Postoperatif bleb durumu incelendiğinde, erken dönemde kabarık bleb, limbus tabanlı grupta forniks tabanlı gruba göre anlamlı şekilde fazla bulundu (p=0.005). Geç dönemde, yaygın bleb forniks tabanlı grupta limbus tabanlı gruba göre anlamlı bir şekilde fazla bulundu (p=0.012). Seidel pozitifliği, hipotoni, hifema, koroid dekolmanı ve tenon kisti açısından iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmadı (p>0.05). Sonuç: Her iki yöntem göz içi basıncı düşürücü etkileri ve postoperatif komplikasyonlar açısından eşit şekilde etkili ve güvenilir bulundu. Postoperatif erken dönemde limbus tabanlı grupta kabarık bleb fazla görülürken, geç dönemde forniks tabanlı grupta yaygın bleb daha fazla bulundu.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to investigate whether the type of conjunctival flap used in trabeculectomy surgery has an effect on postoperative intraocular pressure, bleb type,and complications. Materials-Methods: In this prospective, randomized study, limbus-based conjunctival flaps were applied to 31 eyes (limbus-based group) and fornix-based conjunctival flaps (fornix-based group) to 29 eyes. These two groups were compared in terms of postoperative early and late intraocular pressure, early and late period bleb type, and complications. Patients were followed for an average of 8 months in the limbus-based group and 7 months in the fornix-based group. Results: There was no significant difference between the two groups in terms of postoperative early and late intraocular pressures (p>0.05). When the postoperative bleb types were examined, elevated bleb was found to be significantly more frequent in the limbus-based group than in the fornix-based group in the early postoperative period (p=0.005). However, a diffuse bleb was found to be significantly more frequent in the fornix-based group than in the limbus-based group in the late postoperative period (p=0.0012). There was no significant difference between the two groups in terms of positive Seidel test, hypotony, hyphema, choroidal detachment, and Tenon cyst (p>0.05). Conclusion: Both methods were found to be equally effective and safe in terms of intraocular pressure-lowering effects and postoperative complications. In the early postoperative period, elevated bleb was more common in the limbus-based group, while diffuse bleb was more common in the fornix-based group in the late period.