Üç bakan üç siyaset bir bakanlık-MEB
Three ministers three politics a ministry-MEB
  1. Tez No: 694961
  2. Yazar: CEM BİLGİLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAYA TUNCER ÇAĞLAYAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, öğretim, ilköğretim, eğitim programı, bakan, siyaset, müfredat, eğitim şurası, Education, training, primary education, education program, minister, politics, education, education council
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Büyük İslam düşünürü Farabi;“Eğitimin amacı mutluluğu bulmak ve bireyi topluma yararlı hâle getirmektir. ”demektedir. Tarih boyunca insan toplulukları gerek felsefi düşünce ikliminde gerekse siyaset alanında mutluluğu aramışlar ve insanları topluma yararlı hâle getirmek için çabalamışlardır. Tarih öncesi çağlarda dahi eldeki veriler ışığında kâmil insanın nasılı ve nicesi tartışılmış ve kâmil insan yetiştirme anlayışı günümüze kadar uzanmıştır. Toplumlar kültürel miraslarını eğitim yoluyla aktarmış, kimi düşünürler kültürel boyuttan öte tüm insanlığa faydalı birey nasıl yetiştirilir sorusuna cevap aramışlardır. Temsili demokrasilere kadar bu arayış daha çok informal boyutta kalmış ancak son iki yüzyılda devlet erkleri kurumsal olarak programlar ışığında eğitim sistemlerini şekillendirmişlerdir. Devletlerin ortak bir program çerçevesinde oluşturduğu eğitim sistemleri, daha iyiyi arayan insanlığa ışık olmuş ve özellikle son yüzyılda bu ışık, geçmişe nazaran inanılmaz boyutlarda gelişime ve değişime ortam hazırlamıştır. Araştırmada, siyaset alanında farklı görüş ve felsefelere sahip üç milli eğitim bakanının eğitim faaliyetleri ilköğretim düzeyinde incelenmiş ve sonuçların tartışılması amaçlanmıştır. Şüphesiz Cumhuriyet tarihimiz boyunca görev yapan her bakanımız hizmetlerini bağlı bulundukları siyasi görüş ve parti programları çerçevesinde şekillendirmiştir. Çalışmada daha çok hümanist bir felsefeye sahip Hasan Ali YÜCEL, milliyetçi-muhafazakâr Tevfik İLERİ ve İslamcı-muhafazakâr Hüseyin ÇELİK' in faaliyetleri siyasi görüşleri de dikkate alınarak irdelenmiş ve Türk Milli Eğitim Sistemi'ne katkıları tartışılmıştır. Farklı siyasi iklimlerden gelen bu kişilerin eğitim faaliyetleri dikkate değer ve önemlidir. Çalışmada , geçmişe ait durumlar veya olaylar hakkındaki verileri sistematik olarak toplamak ve incelemek amacıyla başvurulan tarihsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Verilerin toplanması sürecinde ise belgesel tarama tekniği tercih edilmiştir. İlköğretim programları ve öğretim süreleri üç bakan döneminde de değişikliklere uğramış, sınav sistemleri değiştirilmiş ve yeniden düzenlenmiştir. Araştırmanın sonucunda bu değişikliklerin, ilköğretim programlarındaki eksikliklerin giderilmesine yönelik olduğu ancak kimi zaman öğrencilerin adaptasyonlarını azaltacak nitelik taşıyabildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The great Islamic thinker Farabi;“The aim of education is to find happiness and to make the individual useful to society. ”he says. Throughout history, human societies have sought happiness both in the climate of philosophical thought and in the field of politics and have tried to make people useful to society. Even in prehistoric times, in the light of the available data, how and how many of the virtuous people were discussed, and the understanding of raising a perfect person has reached today. Societies have transferred their cultural heritage through education, and some thinkers have sought an answer to the question of how to raise individuals who are beneficial to all humanity beyond the cultural dimension. Until representative democracies, this search remained mostly informal, but in the last two centuries, state powers have shaped their education systems in the light of the programs institutionally. Education systems created by the states within the framework of a common program have been a light for humanity seeking the better, and this light has prepared an environment for development and change at an incredible level compared to the past, especially in the last century. In the research, the educational activities of three ministers of national education, who have different views and philosophies in the field of politics, were examined at primary education level and it was aimed to discuss the results. Undoubtedly, each of our ministers who served throughout the history of our Republic shaped their services within the framework of their political views and party programs. In the study, the activities of Hasan Ali YÜCEL, who has a humanist philosophy, nationalist-conservative Tevfik İLERİ and Islamist-conservative Hüseyin ÇELİK, were examined by taking into account their political views and their contributions to the Turkish National Education System were discussed. The educational activities of these people from different political climates are remarkable and important. In the study, The historical research method was used to systematically collect and analyze data about past situations or events. Documentary scanning technique was used in the data collection process. Primary education programs and teaching periods have also undergone changes during the three Ministerial periods, and examination systems have been changed and rearranged. As a result of the research, it has been seen that these changes are aimed at eliminating the deficiencies in primary education programs, but sometimes they can reduce the adaptation of students.