Beyoğlu'nun şehirsel gelişimi ve mekânsal özellikleri
Urban development and spatial properties of Beyoğlu
  1. Tez No: 695093
  2. Yazar: DİLEK ALAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BAYARTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Beyoğlu, Şehir, Nüfus, Yerleşme, Şehir Fonksiyonları, Beyoğlu, Urban, Population, Settlement, Urban Function
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beşeri ve İktisadi Coğrafya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
“Beyoğlu'nun Şehirsel Gelişimi ve Mekânsal Özellikleri”isimli çalışma şehir coğrafyası kapsamında beşerî coğrafya perspektifiyle hazırlanmış bir yüksek lisans tezidir. Beyoğlu şehrinin konumu; şehrin hangi lokasyonda kurulduğu, geçirdiği gelişim, değişim tarihsel süreç içerisinde değerlendirilerek, şehrin sahip olduğu fonksiyonlar incelenmiştir. Şehrin sahip olduğu özellikler ve fonksiyonların saha ile olan etkileşimi, sosyal ve ekonomik yapısı, nüfus özellikleri, yerleşim durumu gibi konular anlatılmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada Beyoğlu'nun seçilmesi ve incelenmesindeki en temel sebep, yerleşim alanı ile ilgili pek çok eser olmasına rağmen özellikle beşerî coğrafya açısından değerlendirilmemiş olmasıdır. Çalışmada çeşitli kurum ve kuruluşlardan veriler elde edilmiş, bu veriler programlar aracılığıyla işlenerek, mekânla ilgili olan bağı anlaşılmaya, değerlendirilmeye ve yorumlanmaya çalışılmıştır. Kitabi araştırmalar ve okumaların yanı sıra birçok arazi çalışması yapılarak sahadaki gelişim, yerinde gözlemlenmiştir. Şehir coğrafyası prensiplerince incelenen Beyoğlu, diğer coğrafi özellikleriyle de karşılaştırılarak neden-sonuç ilişkisi içerisinde gelişimi ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
“Urban Development and Spatial Properties of Beyoğlu”project is a master thesis prepared with human geography perspective within the scope of urban geography. The functions of Beyoğlu city was investigated with its location, its state of establishment and evaluation of progress and evolution within historical process. The topics of properties of the city, the interaction between its functions and the field, its social and economical structure, population characteristics and settlement situation are discussed in the study. The biggest reason to focus on Beyoğlu is although there are many studies on its settlement area, especially the human geography perspective is left out. Data from various institutions and organizations were collected for the study. These data were analyzed with programs and their connections with the place was evaluated and interpreted. Besides academic readings, the develeopment of the field was observed at the place with many field work. Beyoğlu was studied with urban geography principles and this was compared with other geographical properties of the city. Thus, its development was presented with cause and effect relation.