Farklı remineralizasyon ajanlarının rezin infiltrasyon tekniği uygulanan süt dişlerinin yüzey mikrosertliği üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of different remineralization agents on the surface microhardness of primary teeth applied with resin infiltration technique
  1. Tez No: 695098
  2. Yazar: SUNA MUSULLUOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İFFET YAZICIOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diş Çürüğü, Diş Macunu, Mikrosertlik, Rezin İnfiltrasyon, Süt Dişi, Dental Caries, Microhardness, Primary Tooth, Resin İnfiltration, Tooth Paste
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Farklı Remineralizasyon Ajanlarının Rezin İnfiltrasyon Tekniği Uygulanan Süt Dişlerinin Yüzey Mikrosertliği Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi Bu in-vitro çalışmanın amacı, süt dişi başlangıç çürük lezyonlarına tek başına ICON-İnfiltrat uygulamanın ve ICON-İnfiltrat ile birlikte farklı remineralizasyon ajanı içeren diş macunları uygulamanın yüzey mikrosertlik değerinde oluşturduğu değişikliklerin değerlendirilmesidir. Çalışmada 50 adet çekilmiş çürüksüz insan süt kesici dişi kullanıldı. Tüm dişlerin labial mine yüzeyinde yapay başlangıç çürük lezyonu (demineralizasyon) oluşturuldu ve örnekler rastgele beş gruba ayrıldı: Grup 1 (Kontrol), Grup 2 (Rezin infiltrasyon), Grup 3 (Rezin infiltrasyon+ Sensodyne Promine çocuklar için), Grup 4 (Rezin infiltrasyon+ GC Tooth Mousse), Grup 5 (Rezin infiltrasyon+ Theodent kids). G2, G3, G4 ve G5'e rezin infiltrat uygulandı. Ardından tüm gruplar pH siklusuna tabi tutuldu. G3, G4 ve G5'e pH siklusuyla birlikte diş macunu uygulandı. Örneklerin başlangıç yüzey değerleri ve demineralizasyon, rezin infiltrat, pH siklusu uygulaması sonrasında yüzeyi değişiklikleri DIAGNOdent ve yüzey mikrosertlik ölçümleriyle belirlendi. Rezin infiltratın penetrasyon kalitesi ve diş macunlarının oluşturduğu değişiklikler Taramalı Elektron Mikroskobu ile değerlendirildi. Deneysel uygulamalar sonrasında gruplar arası istatistiksel farklılıklar rezin infiltrat, pH siklusu ve pH siklusuyla birlikte diş macunu uygulaması sonrasında görüldü. Kontrol grubunda her aşamada yüzeyin zayıfladığı, rezin infiltrat grubunda rezinin yüzeyi iyileştirdiği, pH siklusunun ise yüzeyi zayıflattığı görüldü. Diş macunu gruplarında rezin uygulaması ve pH siklusuyla birlikte diş macunu uygulamasının yüzeyi iyileştirdiği görülürken, gruplar arasında farklılık bulunamadı. Rezin infiltrat uygulandıktan sonra yüzeyin bir diş macunuyla fırçalanması mikrosertlik değerini artırarak rezin yapısını koruduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Effect of Different Remineralization Agents on the Surface Microhardness of Primary Teeth Applied with Resin Infiltration Technique The aim of this in-vitro study is to evaluate the changes in the surface microhardness value of applying ICON-Infiltrate alone to the white spot lesions of primary tooth and applying ICON-Infiltrate together with toothpastes containing different remineralization agents. In the study, 50 extracted caries-free human primary incisors were used. An artificial white spot lesion (demineralization) was created on the labial enamel surface of all teeth. The samples were randomly divided into five groups: Group 1 (Control), Group 2 (Resin infiltration), Group 3 (Resin infiltration + Sensodyne Promine for children), Group 4 (Resin infiltration + GC Tooth Mousse), Group 5 (Resin infiltration + Theodent kids). Resin infiltrate was applied to G2, G3, G4 and G5. All groups were then subjected to pH cycle. Toothpaste was applied to G3, G4 and G5 together with the pH cycle. The initial surface values of the samples and the surface changes, after applied demineralization, resin infiltrate and pH cycle, were determined by DIAGNOdent and surface microhardness measurements. Penetration quality of resin infiltrate and changes caused by toothpaste were evaluated by Scanning Electron Microscope. As a result of experimental applications; after applied resin infiltrate, pH cycle and toothpaste application with pH cycle, statistical differences were seen between the groups. It was observed that the surface microhardness decreased at every stage in the control group. In the resin infiltrate group; the resin improved the surface, and the pH cycle weakened the surface. In toothpaste groups; While it was observed that resin application and toothpaste application with pH cycle improved the surface, no difference was found between the groups. After the resin infiltrate was applied, it was seen that brushing the surface with a toothpaste increased the microhardness value and preserved the resin structure.