Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışan hemşirelerin delici kesici tıbbi alet yaralanmalarına karşı tutumları ve bilgi düzeyleri
Attitudes and knowledge levels of nurses working in Adnan Menderes University Faculty of Medicine Hospital towards penetrating injuries
- Tez No: 695152
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SONER SERTAN KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Delici-kesici alet yaralanmaları, enjektör iğnesi, kan yoluyla bulaşan enfeksiyonlar, injuries with sharp and penetrating medical devices, injectır needle, blood-borne infections
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: Araştırma Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde görev yapan hemşirelerin delici-kesici tıbbi alet yaralanmalarına karşı bilgi düzeylerini ve tutumlarını değerlendirmek amacıyla yapıldı. Materyal ve Yöntem: Araştırma evrenini Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde 01.12.2019-01.01.2020 tarihleri arasında çalışan 514 hemşire oluşturdu. Araştırmada herhangi bir örnekleme yöntemi kullanılmadan evrenin tamamı örnekleme alındı. Araştırma gönüllü olarak katılan 262 hemşire ile tamamlandı. Veri toplamada, hemşirelerin sosyodemografik özelliklerini ve delici-kesici alet yaralanmalarına yönelik bilgi durumlarını içeren anket formu kullanıldı. Bulgular: Araştırma verilerine göre; hemşirelerin %87,8' i (n:230) meslek hayatı boyunca en az bir kez delici-kesici alet yaralanmasına maruz kalmıştı. %47,4' ü (n:109) enjektör iğnesinden dolayı yaralandığını belirtti. %88,9' u (n:233) kan yoluyla bulaşan hastalıklar ile ilgili eğitime katılmıştı, eğitime katılanların %94' ü (n:219) bilgilerinin yeterli olduğunu düşündüğünü belirtti. Sonuç: Sonuç olarak, hemşireler delici-kesici alet yaralanmaları ve sonuçları hakkında yeterli bilgi düzeyine sahip olduklarını düşünmekte, ancak büyük çoğunluğu meslek hayatları boyunca bu tip yaralanmalarla karşılaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was performed to evaluate the knowledge and attitudes of nurses working in Aydin Adnan Menderes University Training and Research Hospital, about injuries with sharp and penetrating medical devices. Material and Methods: The population of the study comprised of 514 nurses working in Aydin Adnan Menderes University Training and Research Hospital, between December 01, 2019 – January 01, 2020. All nurses were included without any sampling. The study was completed with 262 voluntary nurses. Results: A questionnaire form was used to collect data about sociodemographical properties and knowledge and attitudes of nurses about injuries with sharp and penetrating medical devices. 87.8% (n:230) of nurses experienced an injury with a sharp and penetrating medical device at least once during their careers. 47.4% (n:109) of nurses reported to have a needle injury. 88.9% (n:233) of them attended an education about blood-borne diseases and 94% (n:219) of them reported to have adequate knowledge levels. Conclusion: As a result, nurses thought to have adequate knowledge levels with regards to injuries with sharp and penetrating medical devices, but most of them experienced such an injury during their careers.